Annonce
Kultur

UngÅ-projekt til 200.000 kr. indviet i Vedels Anlæg

De unge mennesker bag idéen ved Vedels Anlæg var glade for, at deres projekt endelig blev indviet. Den flotte bænk er en del af deres projekt. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Idékonkurrence fra Ungebyrådet i Esbjerg Kommune blev fredag eftermiddag indviet ved Vedels Anlæg ved Ribe Å.

Ribe: Fredag eftermiddag blev UngÅ-projektet ved Vedels Anlæg indviet.

Projektet udspringer af en idékonkurrence fra Ungebyrådet i Esbjerg Kommune, og fredag blev det fejret, at unge nu får nye muligheder for at samles om aktiviteter og fællesskab ved Ribe Å.

Formand for Kultur & Fritidsudvalget, May-Britt Andrea Andersen(K), sagde i sin tale, at alle omkring arbejdet fortjener et stort skulderklap. Idéen var at skabe en tryg stemning, og det synes hun er lykkedes med projektet, hvor de unge selv har fået lov at indrette området for omkring 200.000 kr.

Det er blandt andet blevet til lys i runddellen, en lang, halvrund bænk samt et kirsebærtræ og en bålplads med borde og bænke. Det oprindelige projekt var imidlertid mere omfattende end det, der blev indviet i sidste ende, men de unge bag idéen var alligevel godt tilfredse med resultatet.

Malte Grossmann fra ungegruppen mente det havde været en speciel følelse at opleve nærdemokratiet på denne måde, og at det har været fedt som ung at være med til at tage beslutninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Annonce