Annonce
Trekantområdet

Ung forfatter: - Jeg lod ikke ordblindhed slå mig ud

17-årige Cecilie Løhde Nielsen er ordblind, men hun har elsket at læse og skrive, så længe hun kan huske. Nu har hun skrevet sin første bog, som er udgivet på Saxo.com. Hun kan godt lide at have familien omkring sig, når hun skriver, så det foregår ofte i stuen. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter
17-årige Cecilie Løhde Nielsen har fået udgivet sin første bog "Mille", som er skrevet til og om lillesøster Camilla.

Fredericia: Cecilie Løhde Nielsen er ikke som de fleste andre. Hun er faktisk bare helt sig selv. Hele sit liv har hun kæmpet med at læse og skrive, fordi hun er ordblind. Men selvom bogstaverne driller, har Cecilie altid elsket både at læse bøger og skrive historier. Nu kan den 17-årige pædagogiske assistentstuderende kalde sig forfatter, for hun har netop fået udgivet sin første bog "Mille".

- Det er helt vildt fedt, men det er også lidt surrealistisk, siger den unge forfatter med et stort smil og tilføjer:

- Da jeg begyndte på bogen, havde jeg ikke forestillet mig, at den skulle udgives. Det er både spændende og lidt nervepirrende, at andre end min familie og venner nu skal læse min bog. Men også fedt at finde ud af, om andre synes, den er god, eller om min familie bare er søde ved mig.

Eftersom Cecilie Løhde Nielsen har fået hjælp med udgivelsen af forfatteren Ulla Dueholm, tyder noget på, at det ikke kun er venner og familie, der synes, hun skriver godt.

Annonce

- Hun har en forfatter i sig

Forfatter Ulla Dueholm fra Fredericia var ikke i tvivl, da hun fik Cecilies manuskript tilsendt. Hun har redigeret og hjulpet med at udgive bogen på Saxo.com

- Hun har en forfatter i sig ingen tvivl om det. Der er så meget fantasi i hende. Hun skal bare have nogle værktøjer, siger Ulla Dueholm, der ikke lægger skjul på, at hun er stolt af den unge forfatter.

Ulla Dueholm tilføjer:

- Hun skriver virkelig fint og underfundigt. Hun laver nogle sjove og overraskende tvist ved hvert kapitel. Så selvom man tror, at man kender historien, så formår hun at overraske en.

Ulla Dueholm er helt enig med Cecilie Løhde Nielsen, at der er et hul i markedet til letlæselige bøger, som ikke kun er for nybegynderne men også de, der har læsevanskeligheder.

- Der findes selvfølgelig ordbøger, men ordblinde skal også læse bøger. Og her er der et stort hul i markedet, for mange af de bøger, de fleste ordblinde kan læse, er skrevet til de yngste læsere.

Søsters bog

Inden Cecilies første manuskript blev sendt til Ulla Dueholm, som er redaktør på bogen, skulle den 17-årige forfatter dog lige have grønt lys til at sende bogen ud i offentligheden. "Mille", der handler om den niårig pige Mille og hendes hest Lukas, skrev Cecilie sidste år, mens hun var på efterskole - og det var hendes fødselsdagsgave til lillesøsteren Camilla, som bliver kaldt Mille, da hun fyldte 10 år.

- Jeg har altid skrevet historier til og om min lillesøster, for hun kan godt lide at få læst mine historier højt, fortæller Cecilie, der, lige så længe hun kan huske, har elsket at gode historier.

Som helt ung elskede hun at få læst historier højt. Og så snart hun selv kunne læse, har hun selv læst bøger og skrevet historier. Cecilie kunne dog ikke forstå, hvorfor hun ikke kunne læse lige så godt som kammeraterne.

Cecilie blev testet tre gange for dysleksi, som er et andet ord for at have nedsat evne til at forarbejde talt sprog, skriftligt sprog og lyde, inden hun, forældrene og skolen fandt ud af, hvorfor ordene drillede hende sådan.

- Jeg er nok anderledes end andre ordblinde, for jeg synes, det er helt vildt spændende at læse en bog. Selvom det kan være lidt en kamp, og selvom jeg har hjælpemidler, der kan læse højt for mig, så vil jeg hellere læse bogen selv, siger Cecilie, der har planer om at holde en bogreception på et endnu ikke fastsat tidspunkt.

Den unge forfatter er så småt begyndt at tænke i næste bogprojekt. I første omgang har hun leveret en tekst om at være ordblind til Ulla Dueholms næste bog "Synspunkter 6". Næste projekt venter hun lidt med.

- Jeg er begyndt at lege med tanken om at skrive noget, men nu vil jeg lige se, hvordan det går med første bog, siger Cecilie med et forsigtigt smil.

Den nybagte forfatter Cecilie Løhde Nielsen skrev oprindeligt bogen "Mille" til sin lillesøster Camilla, også kaldet Mille. De fleste historier, Cecilie har skrevet, er til og om hendes søster. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter
Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Affaldshåndtering som i DDR-tiden

Lokaldebat: I den bebyggelse i Egernsund, hvor min kone og jeg bor, oplever vi til stadighed, at vore affaldscontainere ikke bliver tømt. Bebyggelsen består af 12 ejerlejligheder og otte boligforeningslejligheder. Problemet er, at Sønderborg Kommune entrerer med et system omkring bortskaffelse af affald, som ingen normalt begavede mennesker forstår. Et årskursus til borgerne i affaldshåndtering ville sikkert gøre underværker, men det vil kommunen næppe finansiere. Det system, skraldemændene (jo, det ord eksisterer skam endnu i det danske sprog) arbejder efter, bevirker, at hvis en lille ren plasticpose havner i den forkerte container, bliver den ikke tømt. Jeg luftede forleden min irritation på en særlig Egernsund-side på Facebook - og straks var der adskillige eksempler på, at rene bagateller er skyld i, at containerne bliver stående. Man må godt smide pap-emballagen fra en ramme cola i den dertil indrettede container - men så skal plasticomslaget pilles af. Ellers? Nul tømning. En mikroskopisk rest af marmelade i et glas - selvom man har brugt flere liter varmt vand på at gøre glasset rent - nul tømning. Kære byrådsmedlemmer - i har jo skabt et "system", der kunne være hentet i DDR i 1965. Folk er ikke ligeglade, men at lave en ordning for fjernelse af affald, som kun borgere med stærke læsebriller kan navigere rundt i (humor kan forekomme), er en ommer. Gad vidst, om det kun er i Egernsund, vi synes, at nu er målet sgu fuldt. Er der en modig byrådspolitiker, der kunne have lyst til at kommentere mit indlæg, skulle han/hun være velkommen. Trist, at der er længe til næste kommunalvalg, ellers skulle I nok komme på banen.

Annonce