Annonce
Haderslev

Ung havørn døde af farlig fugleinfluenza

Her ses en af havørnene fra Haderslev Fjord. Billedet er taget af Torben Andersen fra Vojens, som har specialiseret sig i at fotografere fugle.

Det første fund af fugleinfluenza er gjort i en vild fugl i Haderslev Kommune. En ung havørn, der lørdag blev fundet i svækket tilstand, er testet positiv.

Annonce

En ung havørn, der lørdag blev fundet i svækket tilstand på Oksbølvej vest for Haderslev, er testet positiv for den smittefarlige fugleinfluenza H5N8.

Det viser en test, som Fødevarestyrelsen fredag har foretaget på den store rovfugl, der døde kort efter, at den var anbragt på en plejestation.

Fundet af den farlige virus i rovfuglen er samtidig det første tilfælde af fugleinfluenza, der er konstateret hos vilde fugle i Haderslev Kommune, efter at denne type af influenza den 21. november sidste år blev konstateret i en hobbyfjerkræ-besætning ved Ålsgårde i Nordsjælland. Og det bliver formentlig ikke sidste gang, vurderer Kim Skelmose, der er leder af Dansk Ornitologisk Forenings Projekt Ørn:

- Nu kommer frosten, så samler fuglene sig, og så kan smitten lettere brede sig, forklarer han.

Indsamling fortsætter

Beredskabsstyrelsen, der står for indsamlingen af døde, vilde fugle, har holdt pause mellem jul og nytår. Den 3. januar gik indsamlingen dog i gang igen. Fødevarestyrelsen appellerer af samme grund til folk om, at de indberetter fund af døde ænder, måger eller rovfugle, når de går ture i skoven og ved stranden. Muligvis skal man nu holde ekstra øje i Haderslev-området.

Den unge havørn, der ikke var ringmærket, er den anden havørn, som inden for de seneste uger er død som følge af fugleinfluenza. Den 26. december blev en havørn fundet ved Bjerringbro - med den samme type fugleinfluenza.

- Så vi holder ekstra øje med ørnene, siger Kim Skelmose, der er ked af, at ørnen fra Haderslev er død. Samtidig glæder han sig dog også over, at en mistanke om forgiftning ikke holdt stik.

Vi holder ekstra øje med ørnene. Det er nok ikke det eneste tilfælde, vi finder.

Kim Skelmose, Projekt Ørn

Fugleinfluenza

Der blev i 2016 konstateret fugleinfluenza i 68 tilfælde af vilde fugle i Danmark.


  • I et tilfælde var der tale om en havørn.

  • Der blev i 2016 ikke konstateret virus i fugle fundet i Haderslev Kommune.

  • Fund af vilde fugle - af typen vandfugle, rovfugle og kragefugle - skal indberettes til Fødevarestyrelsen på et kontaktformular på Fødevarestyrelsens hjemmeside.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Lille Bent blev reddet mange gange - selv havde han kun ét ønske: - Bare, jeg dog snart må dø, så jeg kan være sammen med min mor!

Kolding

Efter borgmesters nej til Eva Kjer: V-profiler undrer sig over indblanding

Annonce