Annonce
Haderslev

Ung havørn døde af farlig fugleinfluenza

Her ses en af havørnene fra Haderslev Fjord. Billedet er taget af Torben Andersen fra Vojens, som har specialiseret sig i at fotografere fugle.

Det første fund af fugleinfluenza er gjort i en vild fugl i Haderslev Kommune. En ung havørn, der lørdag blev fundet i svækket tilstand, er testet positiv.

En ung havørn, der lørdag blev fundet i svækket tilstand på Oksbølvej vest for Haderslev, er testet positiv for den smittefarlige fugleinfluenza H5N8.

Det viser en test, som Fødevarestyrelsen fredag har foretaget på den store rovfugl, der døde kort efter, at den var anbragt på en plejestation.

Fundet af den farlige virus i rovfuglen er samtidig det første tilfælde af fugleinfluenza, der er konstateret hos vilde fugle i Haderslev Kommune, efter at denne type af influenza den 21. november sidste år blev konstateret i en hobbyfjerkræ-besætning ved Ålsgårde i Nordsjælland. Og det bliver formentlig ikke sidste gang, vurderer Kim Skelmose, der er leder af Dansk Ornitologisk Forenings Projekt Ørn:

- Nu kommer frosten, så samler fuglene sig, og så kan smitten lettere brede sig, forklarer han.

Indsamling fortsætter

Beredskabsstyrelsen, der står for indsamlingen af døde, vilde fugle, har holdt pause mellem jul og nytår. Den 3. januar gik indsamlingen dog i gang igen. Fødevarestyrelsen appellerer af samme grund til folk om, at de indberetter fund af døde ænder, måger eller rovfugle, når de går ture i skoven og ved stranden. Muligvis skal man nu holde ekstra øje i Haderslev-området.

Den unge havørn, der ikke var ringmærket, er den anden havørn, som inden for de seneste uger er død som følge af fugleinfluenza. Den 26. december blev en havørn fundet ved Bjerringbro - med den samme type fugleinfluenza.

- Så vi holder ekstra øje med ørnene, siger Kim Skelmose, der er ked af, at ørnen fra Haderslev er død. Samtidig glæder han sig dog også over, at en mistanke om forgiftning ikke holdt stik.

Annonce

Vi holder ekstra øje med ørnene. Det er nok ikke det eneste tilfælde, vi finder.

Kim Skelmose, Projekt Ørn

Fugleinfluenza

Der blev i 2016 konstateret fugleinfluenza i 68 tilfælde af vilde fugle i Danmark.


  • I et tilfælde var der tale om en havørn.

  • Der blev i 2016 ikke konstateret virus i fugle fundet i Haderslev Kommune.

  • Fund af vilde fugle - af typen vandfugle, rovfugle og kragefugle - skal indberettes til Fødevarestyrelsen på et kontaktformular på Fødevarestyrelsens hjemmeside.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge måtte trække sig fra Sygehus Sønderjylland: Nu huserer han andre steder i landet

Fodbold

Finnerne får deres EM-fest

Leder For abonnenter

JV mener om flystøj: Det kan staten ikke være bekendt

Det er en urimelig behandling, mange af naboerne til de kommende F-35 kampfly i Skrydstrup har udsigt til at få. Fredag præsenterede et bredt politisk flertal en aftale, som vil koste skatteyderne 250 millioner kroner i forskellige former for kompensationer til de støjramte naboer. Det er i sig selv mange penge, men det er dog kun godt en procent af det beløb, som staten bruger på selve købet af de 27 nye fly. Når man køber fly for 20 milliarder kroner, skal man også være parat til at betale en anstændig pris for at undgå, at naboer kommer i økonomisk klemme, fordi deres boliger vil falde i værdi. Man kan af gode grunde ikke på forhånd vide, hvad det værditab bliver, og derfor kan der ikke på nuværende tidspunkt afsættes et fast beløb. Men det gør det politiske flertal i en aftale, der ud over at være for nærig også er alt for firkantet. Staten vil tilbyde 117 boligejere tættest på flyvestationen, der bor i en såkaldt rød zone, at de kan få opkøbt deres ejendom. Til gengæld er der cirka 1500 beboere i en såkaldt gul zone lidt længere væk, som kun vil blive tilbudt en støjsikring til 70.000 kroner. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) forsvarer sig med, at der ikke er juridisk grundlag for at udbetale erstatning for det værditab, der måske vil blive på grund af den forøgede flystøj. Men så må det politiske flertal træde i karakter som lovgivere og sørge for, at dette juridiske grundlag bliver skabt. Det må selvfølgelig ikke blive et tag selv-bord for husejere, der bare vil kunne påstå, at de har fået et kæmpe værditab og derfor skal have en erstatning. Det skal være en uvildig instans, som konkret skal vurdere, om ejendommene i området kommer til at tabe mere i værdi, end de måske ellers ville have gjort, hvis der ikke var købt nye kampfly. Det vil betyde, at staten ikke på forhånd kan vide, hvad udgiften til at dække naboernes tab bliver. Men det er en regning, alle skatteydere må være parat til at betale.

Danmark

Agnes er dybt skuffet over flyerstatning: Det er fuldstændig uanstændigt

Danmark

Endelig plan for millionerstatning er landet: Støjramte F-35-naboer kan få 70.000 kroner i hånden

Annonce