Annonce
Sønderborg

Ung landmand er ikke som de andre

Den unge landmand Jakob Bladt har fyldt de sidste gyllebeholdere op med gylle. Foto: Kim Holm
Den 23-årige Jakob Bladt er 10. generation på slægtsgården Kongshoved på Kegnæs. Han skal på et tidspunkt overtage den store svinebedrift med 1100 søer, der producerer cirka 45.000 grise om året.

Kegnæs: Den kun 23-årige Jakob Bladt fra Kegnæs er bestemt ikke som de andre. Forstået på den måde, at en arbejdsdag på cirka 12 timer ikke er noget at snakke om.

Jakob Bladt er 10. generation på slægtsgården Kongshoved på Kegnæs, hvor der er 1100 søer. De engagerede medarbejdede og familien Bladt producerer 45.000 grise om året på Kongshoved og dertilhørende ejendomme. Grisene sælges når de vejer 30 kilo.

De mange grise betyder, at familien Bladt skal af med ikke mindre end 14.000 ton gylle om året. Det kan give problemer, og det 23-årige landmand Jakob Bladt og hans far, Jens Ole Bladt (51 år) snakke med om. Sidstnævnte er niende generation på "Kongshoved" på Kegnæs.

Jakob Bladt har ansvaret for markbruget i Kongshoved Markbrug. hvor der i alt drives cirka 325 hektar jord. Jakob Bladt knokler med jorden og ikke mindst gyllen fra morgen til aften. Tit og ofte er det arbejde fra seks-tiden om morgenen til 19-tiden om aftenen.

- Jeg elsker mit erhverv og glæder mig hver morgen til at komme i gang, fortæller Jakob Bladt, der godt nok bor sammen med en kæresten Emma Rasmussen, men de har ikke haft tid til at blive gift. Emma står for kosten for de ansatte, men satser på at blive sygeplejerske.

Jakob Bladt har som sådan ingen fritid og betragter arbejdet på de forskellige ejendomme som hobby. Ved siden af "Kongshoved", der er fra 1774, ejer familien fire mindre gårde, hvor det kun drejer sig om jorden, og så er der lejet tre andre gårde til grise.

Annonce

Slægtsgården Kongshoved

Slægtsgården Kongshoved blev grundlagt i 1774.

Katja og Jens Ole Bladt er niende generation, og sønnen Jakob Bladt bliver tiende generation.

Der er på Kongshoved og dertilhørende ejendomme cirka 1100 søer, der producerer cirka 45.000 grise om året.

Kongshoved og fire mindre gårde har tilsammen cirka 325 ha. jord.

Familien har yderligere lejet tre gårde til svinedrift.

Der er i alt ti ansatte. Der er fast syv medarbejdere i staldene.

På Kongshoved har moderen Katja Bladt forretningen Bodyfarm. Her har Jakobs storesøster Maria egen klinik, der hedder Klink Bartholomé. Her er alt fra fitness center, stresscoaching, mental træning til massage.

Gylle-problemer

I øjeblikket kniber det med at få plads til gyllen i gyllebeholderne på Kegnæs.

- Normalt kan vi holde os til Kegnæs, men det våde efterår og den megen regn her i februar har gjort, at vi nu må opsøge andre gårde på Sydals for at få plads til gyllen, forklarer Jakob Bladt. De allersidste gyllebeholdere er ved at være fyldt op, og så skal der køres rigtig langt, og det er forholdsvis dyrt.

- Det er rigtig ærgerligt, når vi skal ud på landevejene. Det kan genere lokalbefolkningen om morgenen, når de skal på arbejde og køre efter en gyllevogn.

Gyllen måtte først køres ud på markerne fra den 1. februar, og det giver også landmændene problemer.

- Selvfølgelig skal vi indordne os efter forholdene, men som det er nu, er det kalenderen som bestemmer vores arbejde, understreger Jakob Bladt.

Der bliver drøftet, om der er landmænd i nærheden, som har plads til gylle fra Kongshoved. Foto: Kim Holm
Landmændene vil nødig ud at køre på store afstande med de store gylletanke. Foto Kim Holm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Tyvene går efter biler nu

Danmark

Live: Nu er 187 døde med coronavirus i Danmark

Annonce