Annonce
112

Ung mand skal to år og seks måneder i fængsel

Løgumkloster-branden ødelagde den historiske bygning totalt og retten vurderede at mange menneskeliv var i fare. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Den 20-årige Theis Rico Rasmussen skal betale 4.450.000 kroner i erstatning til et forsikringsselskab og 125.000 kroner i erstatning for huslejetab efter brand i Løgumkloster. Andre erstatninger på 131.000 kroner fra en mand og 59.000 kroner fra en kvinde er henvist til civilt søgsmål.

Sønderborg/Løgumkloster: Den 20-årige Theis Rico Rasmussen sad bleg og fortrak ikke en mine, da dommer Leon Fredgaard kom med domsmandrettens afgørelse efter to dages retssag.

Den unge mand skal to og et halvt år i fængsel, efter han den 30. januar 2019 ved 13-tiden satte ild en historisk ejendom i Møllegade i Løgumkloster, hvor der var 13 beboere i syv lejligheder.

Den tidligere Møllekro udbrændte, og foruden fængselsstraffen skal den 20-årige betale 4.450.000 kroner i erstatning til forsikringsselskabet og 125.000 kroner i erstatning for huslejetab. Et erstatningskrav fra en mand på 131.000 kroner - han havde ingen indboforsikring - og en kvindes erstatningskrav på 59.000 kroner blev henvist til civilt søgsmål.

- Det var ikke en enstemmig afgørelse i domsmandretten, forklarede dommer Leon Fredgaard.

To gik ind for to år og seks månedes fængsel, mens en ville have tre års fængsel, fordi der var mange personer i fare.

Annonce

Det var sindssygt og vanvittigt at sætte så mange menneskers liv på spil.

Dommer Leon Fredgaard i retten til 20-årig gerningsmand

Hunden ud

Inden den 20-årige satte ild til et lille stykke pap, som blev skubbet ind ved døren til en entré, hvor han selv boede sammen med sin mor og søster, var han gået rundt ved ejendommen i længere tid, og han havde set, at folk gik ind i ejendommen.

Alligevel satte han ild til ejendommen, og så gik det for alvor stærkt ikke mindst på grund af udsivende gas fra gasflasker. Han tænkte ikke på at alarmere beboerne i ejendommen, men ville ind efter familiens hund. Derfor blev han selv skadet ved branden.

Sindssygt

- Det var sindssygt og vanvittigt at sætte så mange menneskers liv på spil. Jeg tror ikke, at du er et ondt menneske, men det er vanvittigt, hvad du har gjort, og du burde have vidst, at der var mennesker i lejlighederne. Du kan være glad for, at der ikke døde nogen ved branden, sagde dommer Leon Fredgaard til den unge mand.

Anklager Rie Johansen gik i sin procedure efter, at den 20-årige skulle dømmes efter den grove paragraf 180, og samme resultat kom domsmandretten til.

Den 20-årige har siddet varetægtsfængslet i seks og en halv måned, og han blev kørt direkte til afsoning. Forsvarsadvokat Lone Adolfsen meddelte, at der blev taget betænkningstid med en eventuel anke til Vestre Landsret. Det har den 20-årige og forsvarsadvokaten 14 dage til at tænke over.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Sydjylland

Landmand står i gylle til halsen: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Annonce