Annonce
forside

Ungdomskæresten fik Thomas tilbage til Sønderjylland

Thomas Lund med Luna, et halvt år, som han har sammen med Mette. Foto: Jacob Schultz

Thomas Lund mødte sin ungdoms kæreste til en "gammel elev-fest". Derfor har den erfarne kameramand nu etableret sig ude på landet med et firma indenfor videoproduktion.

ØSBY: Han har arbejdet for DR, TV2 og TV3 Sport. Han har været i brændpunkterne og været udsendt til Wimbledon og Formel 1.

Nu har Thomas Lund slået sig ned på en landejendom på Kvistrupvej i nærheden af Øsby ved Haderslev.

Annonce

Vi bor to familier under samme tag. Det er sådan et mini-kollektiv.

Thomas Lund, Ligalis Film
Efter mange år med base i København er Thomas vendt tilbage til Sønderjylland, hvor han fra en landejendom på Kvistrupvej er begyndte som selvstændig med firmaet Ligalis Film. Foto: Jacob Schultz

Temperament-skifte

- Det var et temperaments-skifte, konstaterer Thomas Lund, der er videofotograf og klipper. Efter mange år i København er han kommet meget langt ud på landet. Dog ikke længere end at han er fortrolig med livet her. Thomas Lund er vokset op i Aarøsund. Han gik i skole i Øsby, hvor ungdomskæresten hed Mette.

Mini-kollektiv

Da Thomas Lund var til en fest for de gamle kammerater fra Øsby Skole, deltog Mette også, og så var det sol, måne og stjerne, som han siger.

Nu bor parret på ejendommen på Kvistrupvej, og sammen har de Luna på et halvt år. Et andet par bor også på ejendommen:

- Vi bor to familier under samme tag. Det er sådan et mini-kollektiv, siger filmmanden.

Firmaet hedder loyalitet

Thomas Lund er uddannet tv-fotograf og medietekniker. Nu har han etableret sig med eget firma, Ligalis Film, og skal til at oparbejde et marked. Ganske vist kontakter tv-stationer ham stadig til freelance-opgaver, men primært skal 33-årige Thomas være sin egen herre, og der er plads til ambitioner med vokseværk på den store ejendom.

Navnet Ligalis stammer fra en kortfilm, der foregår i en ubåd, og som Thomas Lund var med til at producere. Ordet betyder loyalitet på latin, og da Thomas grundlæggende godt kan lide at være loyal over for mennesker generelt, faldt valget på det navn.

Han håber, at hans viden om videoproduktion oparbejdet gennem mange år bag kameraet kan komme kunderne til gode. For eksempel om betydningen af at fortælle en historie og ikke tro, at man blot går ud at lave nogle billeder, ligesom indkredsningen af en målgruppe er vigtig.

I sit nye firma har Thomas Lund blandt andet produceret videoer for det lokale firma, Øsby Entreprenør- og Kloakservice,som bruger disse til at hverve nye medarbejdere, fordi film er lette at dele på de sociale medier, hvorigennem firmaet appellerer bedre til målgruppen, end et traditionelt stillingsopslag ville gøre.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Genforeningen vækker stadig følelser

Det socialdemokratiske medlem af byrådet i Sønderborg, Bjørn Allerelli Andersen er stødt, fordi det tyske mindretal lægger op til en fejring af 100-året for grænsedragningen i 2020 og ikke af Genforeningen. Han bliver også krænket, når tyske tekster sætter ordet genforening – Wiedervereinigung - i citationstegn. Sagen viser, at der fortsat er store følelser i spil. Den tyske jurist Klaus Alberts fra Kiel har netop udgivet en bog om situationen i 1920. Han anfægter brugen af begrebet genforening, fordi Slesvig heller ikke før 1864 var en del af kongeriget. Argumentet viser, at nogle sager er for komplicerede til, at de kan overlades til videnskaben. Statsretslig er udsagnet korrekt. Men det anfægter ikke, at de dansksindede sønderjyder i 1920 kom hjem til det land og det folk, de så sig som en del af. Så i den følte realitet var der naturligvis tale om en genforening. Derfor skal vi danskere have lov til både at bruge ordet og glædes over Genforeningen. Men vi skal ikke pådutte andre det. Til gengæld skal tyskerne respektere vores holdning. Det tyske mindretal har ligeledes al mulig grund til at glæde sig over Genforeningen. Den forskånede dem i vidt omfang fra at blive en del af Tysklands rædselsfulde historie mellem 1920 og 1949. Ganske vist dumpede mange i mindretallets rækker med et brag, da deres loyalitet blev sat på prøve efter den 9. april 1940. Men de lærte lektien og formulerede i 1945 en formel erklæring om troskab over for den danske stat og 1920-grænsen. Samfundskontrakten holder den dag i dag. Eneste tabere i 1920 blev de danske syd for den nye grænse. De måtte betale en skrækkelig pris med undertrykkelse og senere død på nazisternes fronter. Men skønt ikke alt er glemt, er grænselandet nu en model for det harmoniske samliv mellem flere nationaliteter. Det skal vi fejre i 1920 og så ikke strides om ord. Som danskere i Damark skal vi feste for Genforeningen. Så må andre gerne fejre en af de få stabile grænser, Tyskland nogensinde har haft.

Annonce