Annonce
forside

Ungdomskulturhus kan åbne til efteråret

Sådan kommer ungehuset Mejeriet til at se ud. Dels det gamle mejeri. Dels en nybygning med en gårdhave i midten. Tegning: Meco

Næste år går byggeriet af det nye ungehus Mejeriet i gang på Løngang. Huset bliver en kombination af en gammel bygning og nybyggeri.

Sønderborg: For en måned siden blev multikulturhuset på havnen indviet.

Stedet er en blanding af det gamle Ewers pakhus samt nybyggeri ved siden af. Sådan bliver Sønderborgs nye ungdomskulturhus også. Den gamle del er bygningen på Løngang lige overfor Sønderborghus, som er en andelsmejeribygning fra 1931. Ved siden af bygges nyt. Kultur-, borger- og fritidsudvalget har netop godkendt projektet ud fra to forskellige forslag.

- Det er et godt projekt, hvor der er taget hensyn til, at bygningen skal ligge tæt ved et trafikeret kryds. Der er også taget stilling til, at der skulle laves nogle udearealer. Sønderborg har et rigt ungdomsliv, som det er vigtigt at skabe gode forhold for. Sønderborghus er vokset ud af sine nuværende rammer og har ikke længere kapaciteten til at huse de mange ungdomsforeningers arrangementer, siger Charlotte Riis Engelbrecht (S), der er udvalgsformand.

Projektet koster 10 millioner kroner, som byrådet har sat af i budgettet for 2018. I det gamle mejeri skal der være auditorium, bar, toiletter og backstageforhold. Her kan der holdes koncerter og møder. Tilbygningen på to etager indeholder blandt andet loungeområde, mødelokaler og et udendørs gårdmiljø. Det er Sønderborghus, som skal stå for koncerterne på stedet. Tidsplanen siger, at byggeriet kan gå i gang i foråret, så huset kan tages i brug i september.

Annonce

Socialt sted

Sønderborg Ungdomsråd er blevet hørt i denne sag. Ungdomsrådet anbefalede samme løsning som politikerne.

- Det forslag, vi pegede på, er en åben bygning med gårdhave, som giver mulighed for social udfoldelse. Vi pegede på projektet på grund af faciliteterne, og fordi det giver mulighed for at lave et åbent sted. Vi håber, at det bliver et sted, hvor unge kommer for at drikke kaffe, sludre med vennerne, lave lektier og gå til arrangementerne. Det bliver en indbydende bygning, hvor folk føler sig velkomne, siger ungdomsrådsformand Niklas Damsgaard Rahr.

De unge skal også være med til at vælge, hvordan inventaret skal se ud.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Annonce