Annonce
Trekantområdet

Unge eks-misbrugere svarede: Sådan har det været at stå frem med personlige historier

Fem unge på vej ud af misbrug og Rusmiddelcentrets ene ungebehandler chattede med læserne onsdag aften. For venstre mod højre: Izabella Granhøj, Nikolaj Nielsen, Sebastian Schneider, Kristina Hyrup Bisgaard (ungebehandler), Daniel Gade og Nanna Lehmann. Foto: Daniel Kofoed.
Onsdag aften svarede unge, der er på vej ud af misbrug, på spørgsmål fra læserne i forbindelse med avisens artikelserie "De unge og stofferne".
Annonce

Middelfart: Læserne er de seneste uger kommet helt tæt på dem i avisens artikelserie "De unge og stofferne".

Onsdag aften kunne der stilles direkte spørgsmål til Izabella Granhøj, Sebastian Schneider, Nikolaj Nielsen og Nanna Lehmann, der hver især har fortalt meget personlige beretninger om årelangt stofmisbrug, og hvordan de nu er på vej ud i lyset igen.

Avisen afholdt i samarbejde med Rusmiddelcentret i Middelfart et såkaldt digitalt læsermøde på facebooksiden Vores Middelfart og Fyens.dk, hvor de unge i en time svarede på spørgsmål fra læserne.

Læsermødet foregik i et af kommunens såkaldte halvvejshuse, der er et udslusningstilbud til unge på vej ud af misbrug.

Her bor også Daniel Gade, der deltog i læsermødet. Desuden sad ungebehandler Kristina Hyrup Bisgaard ved tasterne.

Her kommer et udpluk fra læsermødet. (Du kan læse alle spørgsmål og svar på facebooksiden Vores Middelfart).

Hvad skal vi næste gang?

Hos Fyens Stiftstidende i Middelfart vil vi gerne være så tæt på vores læsere som muligt.

Derfor afholder vi møder, hvor vi i selskab med jer bliver inspireret, får ny viden eller finder løsninger på aktuelle problemer på Nordvestfyn.

Møderne giver samtidig en mulighed for at påvirke, hvordan vi dækker en række emner i avisen.

22. august: Gå-hjem-møde om butikslivet i Middelfart.

3. september: Kursus i at skrive pressemeddelelser.

10. september: Oplæg og debat om kommunens budget.

25. september: Åbent redaktionsmøde med budgetmappen.

27. september: Åbent redaktionsmøde for 5.A på Lillebæltskolen.

22. oktober: Rundvisning i Klimabyen, oplæg og besøg af lokale klimaidémagere.

29. oktober: Digitalt læsermøde om nye butikker. i Middelfart.

31. oktober: Oplæg og diskussion på gymnasiet med superiværksættere.

19. november: Fyraftensmøde for tilflyttere.

20. november: Løsningernes Rum med 5.a på Lillebæltskolen.

28. november: Løsningernes Rum med Middelfart Gymnasium.

3. december: Badetur med avisen og Strib Vinterbad.

9. december: Julefrokost med avisen og Samsted.

11. december: Café Stiften på Fjelsted Skov Kro.

18. december: Digitalt møde med unge fra avisens serie om misbrug.

?

Hvad skal det næste møde handle om? Og hvor skal vi holde det henne?

Send meget gerne dit forslag til soehu@fyens.dk.

Avisen spørger:

Kan I ikke forklare, hvilke reaktioner I har fået, efter I har stået frem i avisen?

Nanna Lehmann: - Jeg har kun fået positive reaktioner. Folk har været meget nysgerrige og støttende. Nogen har endda fortalt om, hvordan de har haft misbrug tæt inde på livet selv. Det har været meget bekræftende, at man både bliver forstået, hørt og samtidig kan hjælpe nogen på den ene eller anden måde.

Avisen spørger:

Det er meget personlige historier, I står frem med? Hvorfor er det vigtigt?

Nikolaj Nielsen: - Det var vigtigt for mig, fordi det hjalp med at få lettet den byrde, der var på mine skuldre og faktisk fortælle: "Ja, jeg har været misbruger, men jeg er på rette vej nu".

Izabella Granhøj: - Jeg synes, det er vigtig, så folk omkring indser, hvor slemt det står til her i byen og omegn. Samtidig kan politikerne følge med og se, hvor gode husene (udslusningstilbuddet, de såkaldte halvvejshuse, red) har været for os.

Sebastian Schneider: - Det er fordi, at jeg godt vil give budskabet videre, at uanset alder og hvor meget lort, man nu har lavet, er det muligt at komme ud på den anden side og få et normalt liv.

Louise Rost fra Radikale Venstre spørger:

- Jeg vil spørge, hvad de savnede fra voksne i deres netværk og skole og om, hvad der kunne være gjort, så de ikke skulle alt dette igennem?

Daniel Gade: - Jeg havde det rigtig svært i min folkeskoletid, så jeg savnede nok, at der var hjælp fra skolen, da jeg oplevede, at der ikke var hjælp at hente der.

Izabella Granhøj: - Kærlighed, omsorg og tryghed.

Hanne Lykke Lund spørger:

- Jeg vil spørge om, hvorfor de overhovedet kunne finde på at begynde. Og hvorfor de ikke stoppede efter første forsøg?

Nanna Lehmann: - Jeg kunne godt se, hvordan det (at ryge hash, red) hjalp på tankemylder og gav mig lov til at slappe af, grine og have det sjovt. Jeg vidste jo ikke på det tidspunkt, at det var noget, der kunne udvikle sig til et misbrug. Jeg satte det i samme båd som alkohol... og tænkte "det er jo bare for at have det sjovt, jeg kan stoppe, når jeg vil”.

Katja Gade Goldmann spørger:

Hvordan kan man som pårørende til en misbruger bedst hjælpe?

Nikolaj Nielsen: - Tag en god og rolig dialog med personen og giv så meget støtte og eventuelt bakke op om, at de går i behandling og får hjælp i stedet for at fare helt op i det røde felt.

Kristina Bisgaard (ungebehandler): - Det er vigtigt at være støttende uden at være fordømmende og kontrollerende. På Rusmiddelcenteret kan man få pårørendesamtaler med henblik på at støtte den misbrugende.

Katja Gade Goldmann spørger igen:

Vil I mene, man skal fortsætte med at være vedholdende i sin kontakt, hvis den pårørende ikke svarer eller responderer på henvendelser?

Nanna Lehmann: - Det er faktisk et meget svært spørgsmål. Jeg kunne hurtigt blive irriteret og sur på min familie, hvis de 'bombarderede' mig med beskeder og opkald. Men samtidig var det som regel også, fordi jeg selv havde det meget svært og gerne ville skjule, hvordan jeg havde det.

- Mit råd vil være at acceptere, at den pårørende ikke har lyst til at have alt for meget kontakt, men når det så er sagt, så kan man samtidig fortælle og give udtryk for, at man venter med åbne arme, så snart de er klar igen.

De unge fra avisens artikelserie "De unge og stofferne" og en ungebehandler sad klar ved tasterne og svarede på spørgsmål via facebooksiden Vores Middelfart og Fyens.dk. Foto: Daniel Kofoed.
Der blev både spurgt, hvordan man skal reagere som pårørende, og hvordan de unge i første omgang stiftede bekendskab med stoffer under avisens digitale læsermøde. Foto: Daniel Kofoed.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Esbjerg

Bisiddere nægtes fortsat adgang til møder på jobcenter: - Uværdigt, at systemet tromler borgerne

Annonce