Annonce
Aabenraa

Unge er strømmet til Frøslevlejren: Røde fangebarakker fyldt med kulturproduktion

I Frøslevlejrens teatersal bliver der øvet klovneteater. Foto: André Thorup
75 børn og unge afslutter nu en uge med sang, dans, elektronisk musik, film og nye venner i Frøslevlejren, hvor de også lærer om stedets historie. Campen udspringer af Kulturaftale Sønderjylland-Schleswig.
Annonce

FRØSLEV: Hele ugen har grupper af børn og unge bevæget sig rundt imellem de røde fangebarakker i Frøslevlejren.

75 børn og unge er indtil lørdag samlet til sommercamp, der er arrangeret af Aabenraa Kommune som fyrtårnsprojekt i Kulturaftale Sønderjylland-Scheswig.

Fra søndag til lørdag bor deltagerne på Frøslevlejrens Efterskole og er med i tre daglige workshops med dans, sang, film, elektronisk musik og skuespil. Og så besøger de også Frøslevlejrens Museum og hører om begivenhederne, der for omkring 75 år siden for alvor tegnede grænsen op mellem Danmark og Tyskland.

- Man lærer en masse ting. Jeg interesserer mig for musik og film, og så får man en masse venskaber, siger næsten 15-årige Theodor Blønd Vestergaard fra Als, mens han på lejrens sidste dag sidder ved computeren i workshoppen med elektronisk musik.

Annonce

Tilstrømning tredoblet

Sidste år arrangerede Aabenraa Kommune for første gang den dansk-tyske kulturcamp. Da fik campen 24 deltagere. I år er der lukket for tilmeldingerne ved de 75, og det har været nødvendigt at afvise nogle. Til gengæld har det på grund af usikkerheden om genåbningen af grænsen efter coronanedlukningen været svært at tiltrække deltagere fra Tyskland, hvorfra kun en enkelt er kommet med. De fleste deltagere er fra Sønderjylland, men nogle også fra det øvrige Region Sydanmark.

Jesper Jungersen underviser deltagerne i at optage og redigere film: - De unge laver en masse fantastiske små historier. De har stor medieerfaring, når de kommer, men de er vant til at lave ét langt take. Her lærer de at filme fire-fem forskellige indstillinger til hver scene, så de kan redigere og skabe effekter. Foto: André Thorup

Corona betyder, at deltagerne ugen igennem skal holdes i familiegrupper, så det har været et stort puslespil at fordele dem i de enkelte workshops efter deres ønsker.

- Men det er langt hen ad vejen lykkedes, fortæller Marianne Müller Nielsen, leder af Als Performance Akademi, som i år står for undervisning og koordinering i samarbejde med Frøslevlejrens Efterskole og Aabenraa Kommune.

Annonce

Fødekæden styrkes

Formålet med lejren er at give børn og unge lyst til at dyrke scenekunsten, elektronisk musik og film også resten af året og på den måde styrke fødekæden på scenekunstområdet.

- Mange børn og unge efterspørger tilbud inden for scenekunst og elektroniske medier, men der er ikke så mange tilbud i Sønderjylland-Schleswig. Lejren kan være med til at skabe et miljø i landsdelen og i hele regionen, siger Lise Lotte Urfe, der er kulturkonsulent i Aabenraa Kommune.

Alle deltagere i campen besøger også Frøslevlejrens Museum, hvor de lærer om den mindre hyggelige funktion, som Frøslevlejrens bygninger havde for cirka 75 år siden. Foto: André Thorup

Fredag aften skulle ugen kulminere, og deltagerne vise hinanden, hvad de har produceret i løbet af ugen: Film, teater, dans og musik. Det ville dog blive uden forældre eller andet publikum ude fra på grund af coronarestriktionerne.

- Men vi producerer en film, så deltagerne kan vise derhjemme, hvad de har lavet, fortæller Marianne Müller Nielsen.

Fredag var en gruppe piger da også i gang med at udveksle kontakter, så de efter lejren kan ”snappe” sammen på Snapchat og følge hinanden på andre sociale medier.

Gruppen her redigerer deres film, der handler om to, som slås om en banan. Og jo, bananen ender med at være rimeligt smattet. Fra venstre: Sabrina Christensen, 12 år, Als; Eigil Urfe Top, 12 år, Aabenraa; Niclas Hansen 12 år, Neukirchen; Andrea Klejstrup 12 år, Vejle og Phillip Lass, 11 år, Rødekro. De sjoveste ting på lejren har været karaoke-aften og at se film – og faktisk alle workshops, siger de. Fremhævet bliver også, at de en dag gik en tur på 20 km til Tyskland og tilbage. De gik over den lille grænseovergang over broen ved Skomagerhus, de badede, men fik også lov at købe slik i en grænsebutik. Foto: André Thorup.

Fyrtårnsprojekt

Sommercamp i Frøslevlejren er Aabenraa Kommunes fyrtårnsprojekt i Kulturaftale Sønderjylland-Schleswig.

Kulturaftalen blev indgået i 2017 og løber i fireårige perioder. Den samler kulturkræfterne på tværs af den dansk-tyske grænse, på tværs af kommunerne Haderslev, Sønderborg, Aabenraa, Tønder, Kreis Nordfriesland og Kreis Schleswig-Flensburg, Stadt Flensburg, Region Syddanmark, Kulturministeriet i Danmark og Ministerium for Justits, Kultur og Europa.

Hver deltager har betalt knap 1500 kr. for lejren, der i øvrigt er finansieret af kulturaftalen, Region Syddanmark og Aabenraa Kommune.

Se mere på kulturfokus.dk

Her bliver der komponeret elektronisk musik. Foto: André Thorup.


Mange børn og unge efterspørger tilbud inden for scenekunst og elektroniske medier, men der er ikke så mange tilbud i Sønderjylland-Schleswig. Lejren kan være med til at skabe et miljø i landsdelen og i hele regionen.

Lise Lotte Urfe, kulturkonsulent, Aabenraa Kommune


SSB – Sang, Spil og Bevægelse er en af lejrens workshops. Foto: André Thorup.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt

Tidligere JydskeVestkysten-chef giver ledelsen en ordentlig kindhest: - I bør overveje at lukke avisen, inden det bliver pinligt

Annonce