Annonce
Haderslev

Unge Gucci-røvere fik betingede domme

To teenagepiger er blevet dømt for røveriforsøg. Arkivfoto: Claus Thorsted
Normalt koster et røveriforsøg ubetinget fængsel. Men to piger på 15 og 16 år slipper med krav udstedt af Ungdomskriminalitetsnævnet.

HADERSLEV: To piger på 15 og 16 år blev ikke mindre nervøse, da anklager Jens Lang Rask i sin procedure kom ind på, hvilken straf, han mente, de skulle have for et mislykket røveri af en Gucci taske:

Seks måneders ubetinget fængsel til begge.

Forsvarerne derimod talte for frifindelse. Den 15-åriges forsvarer Lone Adolphsen mente, at der bare var tale om ”tøsefnidder og lidt skubben frem og tilbage”, som højest kunne udløse en betinget straf:

– Der er muligvis sket et eller andet her, som hun skal have en straf for, uddybede hun.

– Der skal ske frifindelse for det, der har at gøre med røveri. Men det kan være simpel vold, erkendte den 16-åriges advokat Klaus Ewald.

Annonce

Sagen kort

Ungdomskriminalitetsnævnet er et uafhængigt nævn, som skal medvirker til at forebygge kriminalitet blandt udsatte børn i alderen 10-17 år. Fra nævnets hjemmeside:

Når nævnet skal afgøre sagen, foretager nævnet en konkret, individuel vurdering af, hvad der er bedst for barnet eller den unge – og indsatsen bliver fastlagt efter dialog med barnet eller den unge og forældremyndighedsindehaverne.

Det er barnets eller den unges opholdskommune, der iværksætter og gennemfører de indsatser, som nævnet træffer afgørelse om. I samarbejde med kommunen fører ungekriminalforsorgen tilsyn med, at barnet eller den unge efterlever afgørelsen.

Vilkår skal overholdes

Domsmandsretten var dog enig om, at røveriforsøget skulle koste fire måneders betinget fængsel.

– I får hende (ofret, red.) lokket ind i den her baggård under påskud af, at en af jer skal tisse. Når man bruger vold, så er det altså røveri. Der skal ikke så meget vold til, afgjorde dommer Peter Ulrik Urskov.

I dommen er der en prøvetid på to år, hvor pigerne ikke må begå noget strafbart, og de skal efterkommen nogle endnu ikke fastsatte krav.

– Sagen skal i Ungdomskriminalitetsnævnet. Der vil så komme et vilkår, man skal følge. Men hvad de bestemmer, ligger uden for vores kompetence at tage stilling til.

Bagefter kom begge forsvarere med samme melding:

– Dommen modtages efter omstændighederne, konstaterede Klaus Ewald.

Forsøget på at røve en Gucci taske fra den 18-årige kvinde skete i en baggård ved siden af Høppners Gård lidt før klokken 2 den 7. april i år.

De to dømte piger har ikke længere forbindelse til Haderslev, men bor i nabokommuner. Den ene er anbragt på et opholdsted, som hun godt nok er stukket af fra et par gange.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kan vi i det mindste få ærlig kommunikation?

Det lover simpelt hen ikke godt for regeringens troværdighed. I ni ministerier har man skiftet kommunikationschef efter valget. I syv tilfælde er der blevet ansat en kommunikationschef, der træder ind ad døren med et cv præget af tætte personlige eller politiske relationer til den socialdemokratiske minister, der netop har sat sig til rette i ministerkontoret. Der er tale om tidligere personlige rådgivere, valgkoordinatorer og politisk frivillige i valgkampe. Det er dog et tilfælde, insisterer regeringen. Et helt ufatteligt tilfælde, fristes man til at tilføje. Alt er gået rigtigt til. De bedste er valgt, i hvert eneste tilfælde. Og ministrene har overhovedet ikke blandet sig. Hedder det sig. I Danmark er embedsmandskorpset ikke politisk udpegede. Der er godt nok en tendens til, at politikere omgiver sig med flere og flere rådgivere, men kommunikationschefer i ministerier er ikke rådgivere. De er embedsmænd, de arbejder for staten og dermed for borgerne. De får løn af statskassen. De er ikke socialdemokrater eller noget andet - de er upolitiske. Det er derfor, at ansættelserne af de syv kommunikationschefer stikker sådan ud. Det er derfor oppositionen - ført an af Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en stadig mere og mere kontant retorik insisterer på at få svar fra ministrene på spørgsmålet: Er alt gået rigtigt til? Man forstår den stigende irritation, som bortforklaringerne fortsætter. Det er en dybt beklagelig udvikling. Det er muligt, at politikere har brug for mere og mere politisk rådgivning, og derfor har behov for politiske rådgivere. I så fald er det rådgivere, de skal ansætte, og det skal selvfølgelig ske transparent for alverden. Stå ved det, tag det efterfølgende politiske slagsmål i Folketinget, for ærligt talt vil det være en kamp, der er til at klare. Uanset hvad der siges lige nu på tværs af folketingssalen, vil den næste regering formentlig ansætte endnu flere politiske rådgivere, end denne har gjort. Sådan er trenden. Men vær dog ærlig. Drop skuespillet. Hellere politisk udvalgte kommunikationschefer end fordækte udnævnelser, der skaber tvivl om afsenderen på de budskaber, som vil komme ud af samtlige ministerier de kommende år.

Annonce