Annonce
Tønder

Unge har bygget historisk marskbåd - nu skal den søsættes

Joakim Okkels fik ideen til at genoplive marskbåden, og sammen med UIU i Tønder blev det pludselig til et aktiveringsprojekt. Nu står båden klar, og på tirsdag får den sit navn. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Med historie og traditionelt håndværk i højsædet har en gruppe arbejdsløse unge ved at bygge en traditionel marskbåd helt fra bunden, fået inspiration til at søge nye muligheder. Nu er projektet færdigt - for båden er klar til at blive søsat tirsdag den 18. februar.

TØNDER: Den sidste finpudsning er i fuld gang på værkstedet på Pionér Allé i Tønder. Her har en gruppe unge i de forgangne måneder stiftet bekendtskab med et nyt håndværk, for de har alle været med til at bygge en historisk marskbåd helt fra bunden.

Marskbåden søsættes tirsdag den 18. februar ved Roklubben i Tønder.

Der er bygget enkelte marskbåde i de forgangne hundrede år, men traditionen var i det store hele uddød. Det huede ikke bådbyggeren Joakim Okkels, som fik ideen til at gøre den gamle tradition til et moderne beskæftigelsesprojekt. Nu har projektet så småt nået målet - søsætningen.

- Nu er det mest finpudsning og oprydning, vi mangler. Jeg er i fuld gang med at sy et sejl til båden, og så er den færdig. Egentlig var det oprindeligt planen, at vi skulle sy sejlet sammen, men tiden blev for knap til vi kunne nå det, så lige den del klarer jeg selv, forklarer Joakim Okkels.

Annonce
Båden er blevet til på kompetencecentret på Pioner Allé i Tønder. Her har en gruppe på cirka 30 unge bygget båden i fællesskab. Fælles for alle er, at de er under 30 år og arbejdsløse, ligesom de alle har yderligere vanskeligheder. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Traditioner

Næste punkt på programmet for holdet er i øvrigt en tur til Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg, hvor de originale marskbåde står udstillet:

- Vi skal til Esbjerg for at se de originale både. Det skulle gerne give lidt perspektiv på historien og ikke mindst det byggeri, vi selv har været en del af i de seneste måneder. Museet har alle de gamle både, og det er vel op mod 100 år siden der sidst blev bygget en af samme type, som den vi har lavet. Hele min idé med projektet var jo at samle op på en tradition og et håndværk, som egentlig var gået i glemmebogen, forklarer Joakim Okkels.

Og traditioner er der nok af, når en ny båd skal have sit navn. Joakim Okkels lærte sit håndværk i Norge, og derfor bliver marskbåden også døbt med de traditioner, som hører sig til:

- Det bliver sådan, at båden bliver døbt, og der kastes en øl ind i stævnen. I Norge har vi altid haft en øl til bådbyggerne også, så det gør vi her - og til sidst er der en lille prøvetur og lidt godt til ganen. De traditioner har jeg tænkt mig at tage med, men navnet er hemmeligt endnu. Det bringer uheld at sige det før søsætningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

112

Dige repareret ved Møllehus i nat: - Vi er fortsat i forhøjet beredskab

Annonce