Annonce
Indland

Unge har styr på økonomien og fravælger i højere grad lån

Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Nutidens unge er i stigende grad præget af privatøkonomisk snusfornuft, viser en ny rapport fra RKI.

Antallet af håbløst forgældede unge ser ud til at falde for syvende år i træk. Det viser nye tal fra RKI (Ribers Kredit Information).

Og samtidig foretrækker unge i stigende grad at tjene deres penge selv frem for at tage lån i banken. Også selv om lånerenten er rekordlav.

Det skriver Politiken lørdag.

Nutidens unge er i stigende grad besjælet af en privatøkonomisk snusfornuft, der er vokset ud af mange års kampagner - og efterdønningerne af en finanskrise, der har gjort mange unges forældre til bedre rollemodeller.

Det er meldingen fra flere eksperter, der i Politiken gør op med den sejlivede myte om en ungdomsgeneration præget af forkælede, impulskøbende privatøkonomiske analfabeter.

- En af grundene kan være, at der efter finanskrisen har været et stigende fokus på unge og gæld. Både i medierne og i skolerne, så forældrene har været bevidste om at lære de unge om gæld og forbrug, siger specialkonsulent Louise Skjødsholm til Ritzau.

Hun er konsulent i den statslige oplysningstjeneste Penge- og Pensionspanelet, der har til formål at hjælpe danskerne med at forstå og styre privatøkonomien.

Ifølge Louise Skjødsholm er det især vigtigt, at de unge lærer at komme godt i gang med deres privatøkonomi, når de flytter hjemmefra. Det er nemlig ofte her, at problemerne opstår. Men det er der råd for.

- Hvis man kommer i den her gældsspiral og optager for meget gæld, man ikke kan overskue, så skal man snakke med nogen, siger hun.

Det kan eksempelvis være forældre, venner eller et af flere steder, der tilbyder gratis gældsrådgivning.

- Det handler om, at man gør noget med det samme og ikke bare lader stå til, så man får noget hjælp og kommer ud af det, siger Louise Skjødsholm til Ritzau.

Nye tal fra RKI viser, at antallet af registrerede dårlige unge betalere også ser ud til at falde i 2019.

Ved udgangen af maj var det kun 3,5 procent af de 18-25-årige, eller helt præcist 21.500 unge, der var registreret med en eller flere betalingsanmærkninger i det berygtede RKI-register.

Og ser man på hele gruppen af 18-30-årige, så er antallet af registrerede dårlige betalere nu faldet til 46.000 personer. Det er ny bundrekord, skriver Politiken.

Sidste år undersøgte Nordea lånelysten hos unge danskere. Også her kunne banken konstatere, at fornuften har vundet indpas.

Det er kun fire procent af alle unge, der låner eller kan finde på at låne, selv om de ikke har brug for pengene, viste undersøgelsen.

Hos hver fjerde af de unge, der optager lån eller overvejer at gøre det, er pengene nødvendige for at få økonomien til at hænge sammen.

To ud af tre unge nægter at låne penge. De foretrækker ifølge Nordeas undersøgelse selv at tjene pengene.

/ritzau/

Annonce
Link til artiklen i Politiken
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];