Annonce
Haderslev

Unge i Vojens med opråb til kommunen: - Er man ikke til sport, er man intet

De elsker biler og hinandens selskab og er alle i gang med en uddannelse eller fast arbejde: Patrick (th.), Oliver, Sebastian og Mikkel fra Vojens håber på, at de snart får tag over hovedet, når der skal hygges og sparkes dæk i fritiden. Og det må gerne være på Vojens Station, hvor de har holdt til i flere år. Foto: Mette Henriksen
Der kommer langt om længe liv i Vojens Banegård, som har stået tom i mange år. Når KFUM's Sociale Arbejde overtager lejemålene af DSB's lokaler på stationen, har en gruppe af byens unge et stille håb om, at det vil give dem mulighed for at rykke med indenfor.

Vojens: I årevis har Vojens Banegård stået tom. Samtidig har en gruppe unge fra Vojens i årevis mødtes på Banegårdspladsen - i mangel af bedre. For går man ikke til sport, så er der småt med tilbud for byens unge, lyder det fra 21-årige Patrick Jensen, der er født og opvokset i Vojens.

- Haderslev Kommune bruger ikke penge på Vojens. Der er enormt meget fokus på byen Haderslev, og det er stort set der, kommunens penge bruges. Med mindre man er sportstypen, så bliver der også investeret i Vojens, som for eksempel i Ishockey eller motorikpladser. Men for os, som ikke er til sport og er for gamle til ungdomshuset, er der ikke noget. Derfor mødes vi her på Banegårdspladsen, og det har vi gjort i flere år.

I sommermånederne, og når vejret ellers tillader det, er det at mødes udendørs, intet problem, fortæller de unge.

- Vi mødes ofte ude ved Vedsted Sø, og var der noget belysning derude, så kunne vi være der endnu mere. For os gælder det bare om at have et sted, hvor vi kan hygge os, høre lidt musik og snakke sammen. De fleste af os er bilentusiaster, og det er også en af grundene til, at vi mødes her på Banegårdspladsen, for her er god plads til bilerne. Kunne vi få et lokale indendørs her på stationen, med nogle sofaer og spille lidt pool, ville det være helt perfekt. Lokalerne er der jo, og de nye lejere har jo netop lagt op til, at også unge fra byen kan bruge det som mødested.

Annonce
- De fleste af os er bilentusiaster, og det er også en af grundene til, at vi mødes her på Banegårdspladsen, for her er god plads til bilerne. Kunne vi få et lokale indendørs her på stationen, med nogle sofaer og spille lidt pool, ville det være helt perfekt. Lokalerne er der jo, og de nye lejere har jo netop lagt op til, at også unge fra byen kan bruge det som mødested. Patrick, 21 år.

Unge er fremtiden

Maria Bock, der netop er flyttet fra Aabenraa til Vojens, er enig og tilføjer en anden frustration:

- Jeg er kommet her i flere år, fordi vi hygger os i hinandens selskab. Mange tror, at vi er del af scootergruppen, som folk i byen er trætte af, fordi de kører ræs. Men det er ikke os. Vi er stille og rolige og det er træls, at vi sættes i samme bås med dem, som laver ballade. Det ville være fedt, hvis byen kunne stille lokaler til rådighed med nogle sofaer og spil, og så sørger vi selv for hyggen, siger hun, mens Patrick tilføjer:

- Politiet kigger forbi engang imellem, men det er mere rutinemæssigt. Nogle gange spiller vi for højt musik, men ellers er der slet ingen problemer der.

De unge har et budskab til Haderslev Kommune, og det er glasklart:

- Tag os alvorligt og kom gerne herud og tag snak med os. Vi vil rigtig gerne vores by, og vil helst ikke herfra, men der har ikke været noget for de unge i Vojens i alt for mange år nu, og det kommer til at ende galt. Og det er trods alt os, der er fremtiden.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Sydjylland

Efter økonomisk rygstød: Nu håber Esbjerg-center at tiltrække unge forskere

Annonce