Annonce
Kolding

Unge med handicap flytter hurtigere i egen bolig

- At de unge bor selv, er ikke det samme, som at vi overlader dem til sig selv. Derfor er vi meget opmærksomme på, at de unge får den hjælp og de fællesskaber, de har brug for, når flytter ud af Ungdomskollegiet og skal have en hverdag i deres egen lejlighed, siger Benny Dall. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Ungdomskollegiet i Kolding er et botilbud, hvor unge med handicap som Downs Syndrom eller autisme lærer at bo selv. En ny måde at arbejde med de unges ønsker og fællesskaber betyder, at de unges ophold nu ofte tælles i måneder frem for år. Derfor kan Ungdomskollegiet i 2021 flytte i nye, moderne lokaler med færre pladser.
Annonce

Kolding: Unge med handicap ønsker en mere selvstændig tilværelse og deres eget hjem. I et samarbejde med Kolding Kommunes pædagoger og de handicappede unge er det derfor lykkedes at lave en model, hvor 18-25 årige hurtigere kan få deres eget hjem og tilværelse og være mindre afhængige af kommunale bofællesskaber.

Det er nu så stor en succes, at Ungdomskollegiet i Kolding flytter til en ny bygning med færre værelser. De unge bor ganske enkelt kortere tid i det nuværende kollegie på Skovvejen.


Udefra kan man måske undre sig over, at vi skal have færre pladser, men det er faktisk en rigtig god historie.

Benny Dall, Enhedslisten


- Udefra kan man måske undre sig over, at vi skal have færre pladser, men det er faktisk en rigtig god historie og en del af vores strategi om Selvværd og Sammenhæng. Det betyder nemlig, at de unge hurtigere får mod på at bo selv og hurtigere kan komme i gang med det ungeliv, de drømmer om, fortæller formanden for socialøkonomi-, handicap- og hjælpemiddeludvalget Benny Dall i en pressemeddelelse.

Annonce

De står ikke alene

Han har de senere år været vidne til en gentænkning af arbejdet med de 18-25 årige handicappede. Den ny tilgang betyder i dag, at pædagogerne altid starter med at lytte til de unge og lære om de unges ønsker og drømme.

Her er meldingen klar – de unge handicappede drømmer om en almindelig hverdag med bolig, venner, uddannelse, arbejde og fællesskaber.

- Jeg ved, at de på Ungdomskollegiet støtter de unge i at opbygge et socialt netværk med venner og fritidsinteresser, som fortsætter med at være en del af de unges liv, efter de flytter ud, siger Benny Dall.

Annonce

Ungdomskollegiet til Ryttermarksvej

Ungdomskollegiet flytter ind i en bygning på Ryttermarksvej, som står tom, efter et andet botilbud lukkede i midten af 2020.

Den nye bygning har store 1-værelses lejligheder med tekøkken, hvor de unge sammen med hinanden og pædagogerne kan øve sig i at lave mad, gøre rent, vaske tøj og alt det andet, man skal lære, når man flytter hjemmefra. Der er også lyse fællesrum og gode udendørsarealer med både basketballbane og bålsted.

Med flytningen, der forventes at ske senere i 2021, går Ungdomskollegiet fra at have 18 små værelser til seks store 1-værelses lejligheder.

- På Ryttermarksvej har vi nogle attraktive og moderne lokaler, hvor vi kan skabe rammerne for en god start på voksenlivet for de unge. Det er lokaler som i dag står tomme, så det glæder mig meget, at de fremtidige unge på Ungdomskollegiet kan få glæde af dem, udtaler Socialdirektør Thomas Reintoft, og fortsætter:

- Lige nu har vi seks tomme pladser, og udgiften til dem vil vi meget hellere  bruge på at hjælpe mennesker, der har brug for det. Derfor giver det også set med økonomiske briller rigtig god mening, at Ungdomskollegiet flytter, så vi ikke skal betale for pladser, som vi ikke bruger, siger Thomas Reintoft i pressemeddelelsen fra Kolding Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce