Annonce
Kultur

Unge pop-spirer er i træningslejr i Ungdommens Hus

Sacha Jørgensen (i midten) fra Fredericia er én af 17 teenagepiger på musiklejr i Ungdommens Hus. Hun er hele ugen i band sammen med Nanna Svejstrup Nilsson på keyboard, Amalie Montaser på trommer og Alberthe Gamborg Willert på bas (uden for billedet). Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter
I samarbejde med Dansk Rock Samråd (ROSA) afvikler Ungdommens Hus for femte efterårsferie i træk Pop-Pilot, som er en musiklejr for teenagepiger.

Fredericia: Teenagepiger fra hele landet tilbringer deres efterårsferie i Ungdommens Hus. Dansk Rock Samråd (ROSA) afholder for syvende år i træk deres musikalske træningslejr for teenagepiger Pop-Pilot - og det er femte år, at den ene af de tre træningslejre afholdes i Fredericia.

På årets lejr deltager 17 piger i alderen 15-19 år, som bruger deres efterårsferie på at komponere deres egne sange i fællesskab og på at øve. Fredag slutter lejren nemlig med en koncert, hvor deltagernes sange skal fremføres.

- Det er en musiklejr for piger, fordi ROSA synes, der er behov for at gøre noget for, at flere piger får mod på at gå ind i musikbranchen, fortæller Belinda Andersen, administrator i Ungdommens Hus.

Musiklejrene ledes derfor af kvindelige musikere, der hjælper de unge pop-spirer med at komponere melodier, skrive tekster og spille nye instrumenter. I år er det elektronisk komponist og lydkunstner Sofie Birch, trommeslager i forskellige bands Sarah Ziebe, den aarhusianske sangerinde Gurli Octavia og den dansk-tyrkiske sangerinde Luna Ersahin, der er instruktører på musiklejren.

Annonce
16-årige Sacha Jørgensen og 15-årige Mia Nørgaard, begge fra Fredericia, er Pop-Piloter for henholdsvis anden og fjerde gang. De har begge sunget så længe de kan huske. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter

Slutter med koncert

At en uges intens musiklejr i Fredericia under ledelse af kvindelige musikere gør noget, kan et par af de lokale deltagere skrive under på. 16-årige Sacha Jørgensen og 15-årige Mia Nørgaard, begge fra Fredericia, er med for henholdsvis anden og fjerde gang.

- Det er fedt at være fordybet i et band en hel uge, siger Sacha Jørgensen, der til daglig går på musikefterskole i Ollerup på Fyn.

Hun drømmer om en karriere i musikbranchen. Det gør Mia Nørgaard, der har været med fire år i streg, egentlig ikke. Men hun elsker at synge og spille ukulele i sin fritid. Og det var netop på en af de første Pop-Pilot lejre, at sangerinden Katinka lærte Mia at spille ukulele.

- Jeg har været med så mange gange, fordi jeg kommer på grund af venskaberne og for at lære at spille nye instrumenter, siger Mia Nørgaard, inden hun og Sacha skal tilbage i hver deres 'øver'.

Årets 17 Pop-Piloter ankom i lørdags. Fredag klokken 16.00 spiller de unge popstjernefrø de sange, de har arbejdet på hele ugen. Koncerten er åben for alle der har lyst til at høre resultatet af Pop-Piloternes anstrengelser.

Unge popstjernefrø i alderen 15 til 19 år er i denne uge i benhård musikalsk træningslejr i Fredericia De er kommet fra hele landet for at blive endnu bedre til at synge, spille og komponere sange. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce