Annonce
Tønder

Unge skal have råd: - Det er enormt vigtigt, at de unge bliver hørt

Anita Uggerholt Eriksen er idébagmand til et ungeråd i Tønder Kommune. Det er vigtigt, at de unge tages med på råd, mener hun. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Kultur- og fritidsudvalgets Anita Uggerholt Eriksen (TL) er idékvinde til et ungeråd, hvor de unge får deres eget talerør i kommunen. Det er enormt vigtigt, at de unge bliver hørt, lyder begrundelsen fra lokalpolitikeren.

TØNDER: Et ungeråd er på vej i Tønder Kommune.

Medlem af kultur- og fritidsudvalget, Anita Uggerholt Eriksen (TL), lancerede idéen om et ungeråd for et års tid siden, og nu er rådet ved at tage form.

Anita Uggerholt Eriksen mener, at det er vigtigt, at Tønder Kommune får et råd for de unge, som er styret og påvirket af unge.

Annonce

- Det er enormt vigtigt, at de unge bliver hørt. Os i lokalpolitik er ofte halvgrå i toppen, så når noget vedrører de unge, så er det vigtigt at spørge de unge, siger Anita Uggerholt Eriksen og peger på, at hun selv knap kan huske, hvordan det var at være ung op gennem 90'erne. Og selv om hun kunne huske, hvordan det var at være ung dengang, så er det ikke sikkert, at det kunne bruges til ret meget i dag. Tingene for en 15, 16, 17-årig har ændret sig meget gennem årene.

- Det er vigtigt, at vi ikke gætter, hvad de unge vil, men at de tages med på råd. Det er anderledes at være ung i 20'erne, end det var for mig at være ung i 90'erne, siger Anita Uggerholt Eriksen.

Det er anderledes at være unge i 20'erne, end det var for mig at være ung i 90'erne.

Anita Uggerholt Eriksen (TL), initiativtager til et ungeråd i Tønder Kommune

Medindflydelse

Tønder Kommune har udarbejdet en forundersøgelse af de unges behov og ønsker til et ungeråd. Undersøgelsen er besvaret af unge på Tønder Gymnasium, Tønde Handelsskole, STUK, EUC Syd, VUC og Tønder10, og den viser, at de unge er interesserede i selv at kunne påvirke beslutninger og have indflydelse på de tilbud og muligheder, som de unge skal have.

85 procent af de adspurgte svarer således, at de ønsker indflydelse på beslutninger, der vedrører unge, mens knap hver ottende af de adspurgte unge er interesserede i at deltage i et ungeråd.

Forundersøgelsen viser også, at de unge i Tønder Kommune er optaget af aktivitetsfaciliter for unge, offentlig transport, sikkerhed i nattelivet og mental sundhed. Undersøgelsen viser også, at de unge er interesserede i direkte dialog og involvering i politiske sager.

Annonce

Hvordan fås unge tilbage?

Der er fra andre tilsvarende ungeråd et punkt, som er i fokus. Da ungerådet er tænkt for unge i alderen 15 til 25 år, vil mange af dem forsvinde til andre kommuner og landsdele for at studere eller arbejde - og måske, måske ikke, vender de "hjem" til Tønder Kommune igen.

- Vi er nødt til at gøre det på de unges betingelser, så de ikke skal forpligte sig til fire år i ungerådet. Desuden skal vi spørge dem til, hvad vi skal byde på, så vi får dem tilbage, når de er færdige med at studere, siger Anita Uggerholt Eriksen.

Tønder Kommune lægger op til, at der afsættes ressourcer til en tovholder, der skal være bindeled og kontaktskaber mellem ungerådet og kommunens forvaltning.

Der tænkes afsat årligt i alt 350.000 kroner til ungerådet og tovholderen. Det tænkes, at ungerådet får direkte reference til kommunalbestyrelsen.

Første skridt mod et nyt ungeråd tages i kultur- og fritidsudvalget onsdag, hvor punktet er på dagsordenen.

Ungeråd i Tønder Kommune

Tønder Kommune har fået udarbejdet en forundersøgelse for et ungeråd.

Undersøgelsen er besvaret af 462 elever - 156 fra Tønder Gymnasium, 176 fra Tønder Handelsskole/Det Blå Gymnasium, 70 fra STUK, 27 fra EUC Syd, 11 fra VUC og 22 elever fra Tønder10.

85 procent af de unge svarer, at de ønsker medindflydelse på beslutninger om unges liv i Tønder Kommune.

13 procent af de adspurgte svarer, at de er interesseret i at deltage i et ungeråd.

Annonce
Tønder For abonnenter

Narkopåvirket bilist trafikdræbte to kvinder: Efter mere end to og et halvt år har han nu fået sin dom

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Nedgravet lig fundet i Kolding: To mænd og en kvinde sigtet for drab på efterlyst 43-årig

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Kolding

Se billederne: Allans hus kostede 85.000 kroner - det er noget gammelt lort

Sydjylland

André gav sin mobber et knæ i ansigtet: Blev første gang smidt ud af skolen i 3. klasse - Nu vil han lægge årti med vold og stoffer bag sig

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Esbjerg For abonnenter

Sidste skoledag kørte helt af sporet: Fire elever overfaldt 15-årig kammerat med knytnæveslag og skole advarer om nåle i karameller

Erhverv+ tager pulsen på nyt klimamærke: - Jeg tror, at de havde et klimamærke hernede i grøntafdelingen, og der valgte jeg da i hvert fald nogle asparges til

Esbjerg

Drama om milliard-projekt på Esbjerg Havn: Din Forsyning har tabt tålmodigheden og er klar med erstatningskrav mod leverandør af gigantisk flis-kedel

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Sønderborg

Kebabruller rykker ind i Sønderborg: - Det bliver byens absolut bedste

Haderslev For abonnenter

Ishockey i Vojens er for "M", hvad søvn og mad er for andre

Esbjerg For abonnenter

Esbjerg raser over fortsat benspænd: Ghetto-loven står stadig i vejen for integration af ukrainske flygtninge-familier

Annonce