Annonce
Aabenraa

Unge snakkede nøgenbilleder med minister: I sætter ind for sent

15-årige Oliver Siewertsen gav ministeren inspiration til at drøfte en tidligere indsats, da hun var på besøg i hans klasse. Foto: Timo Battefeld
Der blev drøftet nøgenbilleder, digital mobning og sociale platforme, de voksne slet ikke kender til, da ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) mandag var på besøg på Kongehøjskolen for at sætte fokus på god adfærd på internettet. Fra eleverne var budskabet klart: Sæt ind noget før.

Aabenraa: Det er nødvendigt at snakke om de unges adfærd på internettet langt tidligere, end vi gør lige nu.

Sådan lød budskabet til ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V), da hun mandag var på besøg hos de ældre klasser på Kongehøjskolen i Aabenraa sammen med organisationen Red Barnet. Formålet var at snakke med de unge om deres opførsel på internettet - særligt de sociale medier - i kølvandet på eksempelvis Umbrella-sagen, hvor en seksuelt krænkende video er blevet delt flittigt. Senest har Red Barnet udgivet nyt undervisningsmateriale, som sætter fokus på digitale sexkrænkelser.

Men det er for sent først at snakke digital kultur i udskolingen, mente 15-årige Oliver Siewertsen, da ministeren lyttede med, mens 8.D drøftede en række problemstillinger om, hvordan de unge behandler hinanden på internettet.

- Det er fint nok, at der er stort fokus på det, men jeg tror faktisk, det er nødvendigt at få det ind i hovederne på de helt små, så de lærer at opføre sig ordentligt helt fra begyndelsen, sagde den unge skoleelev og foreslog, at man måske begynder at oplyse skolebørn allerede i 5. klasse.

Mange oplever krænkelser

  • Den seneste tids sager om sexkrænkelser viser, at der fortsat er er stort behov for at lære de unge, hvordan de bevæger sig rundt på de sociale medier, mener ministeriet.
  • Således viser en undersøgelse fra Red Barnet, at 27,2 procent af de unge kvinder i alderen 16-24 angiver at have været udsat for ikke-fysiske seksuelle krænkelser det seneste år – eksempelvis seksuelt stødende breve, sms’er, e-mails, telefonopkald eller henvendelser på sociale medier. 11,4 procent af de unge kvinder i alderen 16-24 år angiver at have været udsat for et seksuelt overgreb inden for det seneste år.

Det er værdifuldt

Klasselærer Lene Thiellesen var bestemt ikke uenig.

- Jeg er i hvert fald imponeret over, hvor mange elever i 5. klasse, der allerede er på de sociale medier. Som lærer er det svært at følge med, og jeg kan godt have brug for at blive klædt på til at tackle den slags ting, sagde hun.

Hele dagen havde 7. og 8. årgang på skolen haft fokus på digital sexkrænkelser, hvor eleverne havde arbejdet med det nye materiale fra Red Barnet.

- Det er virkelig værdifuldt for mig, for jeg bliver lukket ind i det, der normalt hører til børnenes hverdag. Normalt er jeg jo bare læreren, der står for undervisningen, sagde Lene Thiellesen.

Annonce

Vi har været på længe

Opfordringen til en tidligere indsats fra unge Oliver Siewertsen havde gjort indtryk på ligestillingsministeren. Derfor tog hun også emnet op, da det senere blev tid til en paneldebat med skolebestyrelsesformand Sisse Thrane og Lina Sjögren, psykolog i Red Barnet.

- Er I enige i, at vi skal starte tidligere, spurgte Eva Kjer de mange elever fra 7. og 8. klassetrin, der havde indfundet sig på Skoletorvet for at lytte med.

Der blev nikket flittigt rundt i salen.

- Vi har jo allerede været på længe, som en af eleverne påpegede.

Efter besøget hos 8.D var der paneldebat på Skoletorvet med ministeren, skolebestyrelsesformand Sisse Thrane (til venstre) og Lina Sjögren, psykolog i Red Barnet. Foto: Timo Battefeld
Annonce

De er mere sårbare

Og det er noget, ligestillingsministeren tager med sig, fortalte hun efter paneldebatten.

- Vi skal da helt sikkert have kigget på, hvordan vi kan lave en tidlig indsats, og vi skal have det drøftet med de relevante organisationer. For børnene kommer på de sociale medier tidligere og tidligere, og jo yngre de er, jo mere sårbare er de, sagde Eva Kjer.

Mandagens besøg havde dog også været bekræftende for hende.

- Det, jeg hører fra de unge, viser, at vi har fat i noget af det rigtige, når vi fokuserer på det her, sagde ligestillingsministeren.

Eva Kjer Hansen understregede, at det aldrig er den krænkedes skyld, hvis der bliver delt et nøgenbillede. - Der er ikke noget forkert ved at tage nøgenbilleder af sig selv, men det er forkert at dele dem, hvis man ikke har fået lov, sagde hun. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Beboer midt i kanonslagenes minefelt: - Det føles nogle gange som en krig

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Unge kastede kanonslag efter Betina og hendes børn: - Det kunne være gået helt galt

Kolding For abonnenter

29-årig mor dømt for at tæve kæreste med ledning og stikke ham med kniv: Nu er parret kærester igen

Esbjerg For abonnenter

Byens største julefrokost-arrangør undrer sig over smitteopsporingen efter udbrud: Derfor informerede vi selv

Kolding For abonnenter

Rasmus er spastiker og kæmpe håndboldfan: Det er et frirum, hvor jeg kan glemme hverdagens problemer

Regeringen holder pressemøde om restriktioner onsdag aften

Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Aabenraa

Politiet efter en aften fyldt med brag i midtbyen: - Nu må fornuften snart tage over

Esbjerg For abonnenter

Bygherre får gok i nødden af politikere: Beskyldes for at have bygget i ond tro og skal fjerne ulovligt opsatte kviste

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

Varde

Blæste alkometer højt op om formiddagen: Mand med meget aldrende fødselsattest sigtet for spritkørsel

Sønderborg For abonnenter

70 år gammel skov er ulovlig: Træerne skal væk, men skoven får lov at overleve som krat

Billund For abonnenter

60-årig rystede sin penis foran dagplejebørn

Annonce