Annonce
Esbjerg

Unge tilflyttere mærker fordomme fra venner og familie: Man kan ikke være et ungt menneske i Esbjerg

Mange studerende, som flytter til Esbjerg, oplever, at deres valg bliver set ned på af familie og venner i deres hjemby. Man går imod normen ved at læse i Esbjerg, fortæller Eva Mærsk, der har forsket i, hvordan unge oplever at flytte til Esbjerg og studere. Der er nemlig en forestilling om, hvordan studielivet skal være, og det kan Esbjerg ikke tilbyde, er opfattelsen ifølge Eva Mærsk. Arkivfoto
Flere, der flytter til Esbjerg for at studere, bliver mødt af fordomme fra venner og familie hjemmefra. Der er ikke prestige i at studere i Esbjerg, så de studerende skal nærmest retfærdiggøre beslutningen, fortæller ph.d-studerende, Eva Mærsk, og bakkes op af Education Esbjerg.

Esbjerg: Selv om unge studerende er glade for byen, når de er flyttet til Esbjerg, mærker de den manglende prestige i at flytte til og bo i byen fra deres venner og famile.

Det fortæller Eva Mærsk, ph.d.-studerende ved Syddansk Universitet, som har undersøgt, hvordan unge oplever at flytte til Esbjerg for at studere. Her har hun interviewet flere studerende, som er rykket til byen.

- Vi fandt ud af, at kammeraterne, familien, dem, som ikke er i Esbjerg, har mange fordomme om, at byen er kedelig, at den er ikke kulturel. De har meget svært ved at visualisere, hvad Esbjerg er. Men dem, der kommer til byen, er glade for Esbjerg. Her er billigere boliger, musikliv, et godt cafeliv og studieliv, siger hun

Annonce

Går imod normen at studere i Esbjerg.

For studerende i landet er der en opfattelse af, at den rigtige studieoplevelse skal findes i Aarhus og København med studiemiljø, caféliv og natteliv, og den oplevelse kan man i manges opfattelse ikke få i Esbjerg.

- Det går imod normen at flytte til Esbjerg. Odense, København og Aarhus har kultur for at være studiebyer med caféliv, kulturliv og det er et sted hvor man kan finde en kæreste. Derfor er det svært for Esbjerg at trække studerende til, siger hun.

Derfor skal man nærmest retfærdiggøre sin beslutning om at læse i Esbjerg, fortæller hun.

- For mange er der en høj barriere, man skal klatre over, før man kan flytte til Esbjerg. Der er rigtig mange fordomme. De har svært ved at begrunde, hvorfor de skal flytte til Esbjerg. Der er en masse forudindtagede holdninger, om at det er en kedelig by, meget industri, og at man ikke kan være ungt menneske i Esbjerg, siger hun.


Det er noget, de selv fortæller os, at de oplever. Det er jo ikke sådan, man skal undskylde for at være fra Esbjerg eller bo her, men for mange er det ganske naturligt at sige, at man læser i Aarhus og København, og så bliver det for nogle sagt mere sagtmodigt, at de er fra Esbjerg. Det er da en hæmsko

Erling Petersson, leder af Education Esbjerg


Derfor har Esbjerg en stor opgave med at brande sig selv anderledes, hvis byen skal tiltrække studerende, fortæller hun.

- Lige nu er fortællingen om Esbjerg rigtig meget industri, og det holder fast. Det er stadigvæk, at det lugter fisk eller lugter af penge, altså at det er en industriby.

- Man skal være bedre til at sætte Esbjerg på landkortet for, hvad Esbjerg faktisk er. Man skal kigge på den grundlæggende stedfortælling om Esbjerg og ikke bare gå efter, hvad man tror, de unge gerne vil høre.

Annonce

De unge mangler en fortælling

Erling Petersson, leder af Education Esbjerg, mener også, at Esbjerg skal have en anden fortælling om sig selv. Den skal Education Esbjerg blandt andet være med til at skabe.

- Der er ingen tvivl om, at de unge også har brug for en stærk fortælling om Esbjerg. Så når de taler med unge fra andre byer, skal de ikke retfærdiggøre, at de bliver i Esbjerg eller kommer fra Esbjerg eller flytter hertil, siger han.

- Det er noget, de selv fortæller os, at de oplever. Det er jo ikke sådan, man skal undskylde for at være fra Esbjerg eller bo her, men for mange er det ganske naturligt at sige, at man læser i Aarhus og København, og så bliver det for nogle sagt mere sagtmodigt, at de er fra Esbjerg. Det er da en hæmsko, siger Erling Petersson.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Gense JV Direkte: Mattias Tesfaye svarer på spørgsmål om hjemsendelser og omstridte børn i Syrien

Sport

Alle engelske klubber trækker sig fra udskældt Super League: - Vi begik en fejl, og det undskylder vi for

Sydjylland

Minister holder fast i sag om udviste syrere: - Nogle får ja, og andre får nej

Annonce