Annonce
Esbjerg

Unge tilflyttere mærker fordomme fra venner og familie: Man kan ikke være et ungt menneske i Esbjerg

Mange studerende, som flytter til Esbjerg, oplever, at deres valg bliver set ned på af familie og venner i deres hjemby. Man går imod normen ved at læse i Esbjerg, fortæller Eva Mærsk, der har forsket i, hvordan unge oplever at flytte til Esbjerg og studere. Der er nemlig en forestilling om, hvordan studielivet skal være, og det kan Esbjerg ikke tilbyde, er opfattelsen ifølge Eva Mærsk. Arkivfoto
Flere, der flytter til Esbjerg for at studere, bliver mødt af fordomme fra venner og familie hjemmefra. Der er ikke prestige i at studere i Esbjerg, så de studerende skal nærmest retfærdiggøre beslutningen, fortæller ph.d-studerende, Eva Mærsk, og bakkes op af Education Esbjerg.

Esbjerg: Selv om unge studerende er glade for byen, når de er flyttet til Esbjerg, mærker de den manglende prestige i at flytte til og bo i byen fra deres venner og famile.

Det fortæller Eva Mærsk, ph.d.-studerende ved Syddansk Universitet, som har undersøgt, hvordan unge oplever at flytte til Esbjerg for at studere. Her har hun interviewet flere studerende, som er rykket til byen.

- Vi fandt ud af, at kammeraterne, familien, dem, som ikke er i Esbjerg, har mange fordomme om, at byen er kedelig, at den er ikke kulturel. De har meget svært ved at visualisere, hvad Esbjerg er. Men dem, der kommer til byen, er glade for Esbjerg. Her er billigere boliger, musikliv, et godt cafeliv og studieliv, siger hun

Annonce

Går imod normen at studere i Esbjerg.

For studerende i landet er der en opfattelse af, at den rigtige studieoplevelse skal findes i Aarhus og København med studiemiljø, caféliv og natteliv, og den oplevelse kan man i manges opfattelse ikke få i Esbjerg.

- Det går imod normen at flytte til Esbjerg. Odense, København og Aarhus har kultur for at være studiebyer med caféliv, kulturliv og det er et sted hvor man kan finde en kæreste. Derfor er det svært for Esbjerg at trække studerende til, siger hun.

Derfor skal man nærmest retfærdiggøre sin beslutning om at læse i Esbjerg, fortæller hun.

- For mange er der en høj barriere, man skal klatre over, før man kan flytte til Esbjerg. Der er rigtig mange fordomme. De har svært ved at begrunde, hvorfor de skal flytte til Esbjerg. Der er en masse forudindtagede holdninger, om at det er en kedelig by, meget industri, og at man ikke kan være ungt menneske i Esbjerg, siger hun.


Det er noget, de selv fortæller os, at de oplever. Det er jo ikke sådan, man skal undskylde for at være fra Esbjerg eller bo her, men for mange er det ganske naturligt at sige, at man læser i Aarhus og København, og så bliver det for nogle sagt mere sagtmodigt, at de er fra Esbjerg. Det er da en hæmsko

Erling Petersson, leder af Education Esbjerg


Derfor har Esbjerg en stor opgave med at brande sig selv anderledes, hvis byen skal tiltrække studerende, fortæller hun.

- Lige nu er fortællingen om Esbjerg rigtig meget industri, og det holder fast. Det er stadigvæk, at det lugter fisk eller lugter af penge, altså at det er en industriby.

- Man skal være bedre til at sætte Esbjerg på landkortet for, hvad Esbjerg faktisk er. Man skal kigge på den grundlæggende stedfortælling om Esbjerg og ikke bare gå efter, hvad man tror, de unge gerne vil høre.

Annonce

De unge mangler en fortælling

Erling Petersson, leder af Education Esbjerg, mener også, at Esbjerg skal have en anden fortælling om sig selv. Den skal Education Esbjerg blandt andet være med til at skabe.

- Der er ingen tvivl om, at de unge også har brug for en stærk fortælling om Esbjerg. Så når de taler med unge fra andre byer, skal de ikke retfærdiggøre, at de bliver i Esbjerg eller kommer fra Esbjerg eller flytter hertil, siger han.

- Det er noget, de selv fortæller os, at de oplever. Det er jo ikke sådan, man skal undskylde for at være fra Esbjerg eller bo her, men for mange er det ganske naturligt at sige, at man læser i Aarhus og København, og så bliver det for nogle sagt mere sagtmodigt, at de er fra Esbjerg. Det er da en hæmsko, siger Erling Petersson.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Nu ser det endelig ud til, at retarderede Victor på 8 år får hjælp: - Det gør mig rasende, at vi skulle så langt ud, før det blev taget alvorligt

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Varde For abonnenter

Izabelas drøm om børn blev knust: Som ironman føler hun sig endelig som en rigtig kvinde igen

Aabenraa

Særdeles hjælpsom dame efterlyses: Betalte regningen for ældre herre i supermarked

Haderslev

Haderslevs dyreste græsplæne: Lys på stadion kan ses langt væk om natten

Samfundet gjorde Erling fortræd: Han blev fjernet som spæd, tvangssteriliseret og kom først ud, da han fyldte 40

Kolding

Se video og kæmpe billedgalleri: Sådan blev Koldings næbhval obduceret

Sønderjylland For abonnenter

Gammelt familiebageri toner nu frem på skærmen: - Vi er spændt på reaktionerne

Han var med til at starte håndboldherrernes medaljeæra - nu skal landsholdskoryfæ sætte det rigtige hold hos Orifarm

Sønderborg

42-årig sigtet for at holde kvinde indespærret: Gennem tre måneder skulle han have voldtaget hende

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Team Esbjerg For abonnenter

Kommentar: Derfor kan det meget nemt gå hen at blive en rigtig dejlig lørdag for Team Esbjerg

Kolding For abonnenter

Skubbede kammerat ind i soveværelse og skød hen over hovedet på ham med oversavet jagtgevær: 37-årig skal i fængsel i tre et halvt år

Billund

Corona-udbrud lukker bageri: - Vi er lagt fuldstændig ned

Annonce