Annonce
Trekantområdet

Unge vil gøre Fredericia grønnere: 'Det er os, der skal være her i længst tid'

Megan Vinther og Ruben Bornemann, der begge går på Fredericia Gymnasium, vil skabe et fællesskab for unge, der bekymrer sig om klima- og biodiversitetskrisen. Unge, der vil gå i aktion for at løse krisen. Foto: Søren Gylling
18-årige Megan Vinther og 19-årige Ruben Bornemann vil skabe et fællesskab for unge, der er bekymrede for klimakrisen. For kun i fællesskab kan de - og vi - løse krisen. Tirsdag eftermiddag er der kickstart til Den Grønne Studenterbevægelse Fredericia i Ungdommens Hus.

Fredericia: Vennerne Megan Vinther og Ruben Bornemann går begge meget op i klimaet og den krise, det er i. Det har de gjort længe.

Men det kan være svært at gå med alene, så nu kalder de alle andre unge, der bekymrer sig om klimakrisen og den fremtid, de unge skal leve i, til samling.

Da FN's klimapanels sjette hovedrapport tidligere på ugen blev offentliggjort, havde Megan Vinter og Ruben Bornemann allerede indkaldt til kickstartmøde i Ungdommens Hus.

Annonce

De to gymnasieelever vil stifte en lokalgruppe af Den Grønne Studenterbevægelse og håber, at så mange som muligt vil være med.

- Vi vil gerne skabe et fællesskab, for det er lidt deprimerende at gå med alene. Vi kan gøre mere, når vi er flere sammen, siger Megan Vinther, og tilføjer:

- Formålet er at gøre Fredericia grønnere.

Ruben Bornemann supplerer:

- I første omgang skal vi have flere med. Jeg håber, der kommer mange, der tager den her krise seriøst.

Største udfordringer

Med skolestart og start af en ny lokalgruppe for unge klimaaktivister har de to unge ikke nået at nærlæse hele den lange klimarapport, der blev offentliggjort mandag 9. august.

Men Megan Vinther hæfter sig ved især én ting i hovedkonklusionerne:

- Den globale temperatur er aldrig steget hurtigere end nu. Der skal ske markante ændringer nu, for det kan ske langsommere, siger hun og tilføjer:

- Vores primære målgruppe er unge, for det er os, der skal være her i længst tid. Det er os, der skal gøre noget - og vi er nødt til at tage initiativ til, at der bliver gjort noget nu.

Hvad ser I som den største udfordring i forhold til klimakrisen lige nu?

- Det største problem er, at mange tænker, at vi skal gøre rigtig meget for at ændre det - og så synes de måske, at det kan være lige meget. Men hvis bare man gør lidt, så hjælper det, siger Megan Vinther.


Vores primære målgruppe er unge, for det er os, der skal være her i længst tid.

Megan Vinther


Og Ruben Bornemann supplerer:

- Tag et skridt ad gangen. Man kan starte med at tage et net med ud at handle i stedet for at bruge plastposer. Når det bliver en del af hverdagen, så tag en ny udfordring.

Annonce

Slår ikke ældre

Klimaaktivisterne understreger, at de ældre generationer skal ikke frygte, at de unge kommer og "slår dem i hovederne".


Klimakrisen er ikke din skyld, det er ikke min skyld - men vi skal finde en løsning.

Ruben Bornemann


- Klimakrisen er ikke din skyld, det er ikke min skyld - men vi skal finde en løsning, og vi er nødt til at tage initiativ og handle nu, siger Ruben Bornemann og tilføjer:

- Med Den Grønne Studenterbevægelse er der noget, der kan få folk til at blive opmærksomme på at tænke at gøre noget for klimaet.

Den Grønne Studenterbevægelse arrangerer events og aktioner for unge aktivister i hele landet. Denne sommer har unge sultestrejket for at skabe opmærksomhed på klimakrisen.

De to unge fredericianere, der har taget initiativ til den lokale gruppe, tænker også, at bevægelsen vil lave lokale aktioner og forsøge at få de lokale politikere til at gøre mere for biodiversitet og klima.

Hvad de helt konkret vil gøre, bliver næste skridt. Første skridt er at samle så mange klimabekymrede unge som muligt.

Klimarapportens hovedkonklusioner

De fire vigtigste punkter i FN's klimapanels sjette hovedrapport, der blev lanceret mandag 9. august 2021:

  1. Klimaforandringerne er menneskeskabte: Klimarapporten fastslår, at videnskaben nu er fuldstændig sikker på, at klimaforandringerne er menneskeskabte. Temperaturerne er steget 1,09 grader siden 1850. Videnskaben ved nu, at 1,07 grader skyldes vores udledning af drivhusgasser. Mange af de ekstreme vejrhændelser, vi i stigende grad oplever, skyldes mennesker, konkluderer rapporten.
  2. Temperaturen stiger hurtigere: Stigningen i den globale gennemsnitstemperatur vil allerede næste årti overskride 1,5 grader. Det er 10 år tidligere, end man har regnet med. Rapporten slår fast, at sker der ikke omfattende reduktioner i udledningen af drivhusgasser de næste årtier, så vil den globale gennemsnitstemperatur stige 2,0 grader.
  3. Udsigt til tørke og skybrud: For første gang kan FN's klimapanel sige noget om, hvordan klimaforandringerne rammer i forskellige dele af verdenen. I Nordeuropa får vi både højere temperaturer og vådere, vildere vejr - med skybrud og oversvømmelser.
  4. Havene vil stige: Rapporten forudser også, at fortsætter udledningerne af CO2 med samme fart som nu, så vil havene stige med en meter i 2100.
Annonce
Erhverv For abonnenter

Padelklub, hudpleje og maling: Kapitalfonde køber virksomheder for millioner i Kolding

Danmark

Lørdagens coronatal: Yderligere 25.034 coronatilfælde - antallet af indlagte falder

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Kræftsyge Tanja har skreget på hjælp til sin retarderede søn i årevis: 8-årige Victor slår sine klassekammerater og kan hverken alfabetet eller tegne en sol – alligevel sidder han i en helt normal skoleklasse

Sydjylland For abonnenter

Jeg skød en impala på min 14-års fødselsdag: Det kunne have været mig, der var endt som en sag hos kommunen

Aabenraa

Væltet borgmester har intet hastværk: Mulighederne er jo mange og eftervederlag sikrer økonomien

Billund

Medbragte knojern med kniv: Udlænding stoppet i lufthavnen

Dall: Derfor frygter de andre blå partier DF's næste formand

Erhverv For abonnenter

10.000 biler i døgnet er ikke til at stå for: Vil bygge tank, vaskehal og fastfoodrestaurant

Haderslev

Efter omkring 20 domme: Udvist mand begår stadig kriminalitet

Kolding For abonnenter

Børnefamilie er flyttet fra Frederiksberg og tilbage til Signes barndomshjem på landet: Nu skal de bo med alle bedsteforældre som nærmeste naboer

Redaktørens stol: Så meget tid må en kommune simpelthen ikke have

Aabenraa For abonnenter

Sådan får byrådsmedlemmer tingene til at hænge sammen: Nedsat tid, hurtige ben og køb af ekstra medarbejdertimer

Haderslev For abonnenter

Tre dybt kriminelle brødre venter på at blive sendt ud af landet

Esbjerg

Flere skoleelever har behov for særlig hjælp: Forældre føler sig svigtet - og kritiserer kommunen for at glemme børnene

Annonce