Annonce
Udland

Smittebølge i Indien får Unicef til at bejle til rige lande

Unicef frygter, at den aktuelle og dødbringende smittebølge i Indien er en forløber for, hvad der vil ske i andre lande, hvis der ikke er en mere ligelig fordeling af vacciner mellem rige og fattige lande. Det siger Unicefs direktør, Henrietta Fore. (Arkivfoto). Foto: Indranil Mukherjee/Ritzau Scanpix

De rige G7-lande kan ifølge Unicef donere 150 millioner vaccinedoser uden at svække deres egne udrulning.

De rige lande i G7 kan ifølge Unicef donere over 150 millioner vaccinedoser til mindre velstående lande, der er underforsynet med doser, uden at det vil påvirke deres egne vaccinationsprogrammer.

- Og de kunne gøre det, mens de stadig opfyldte deres vaccinationsforpligtelser over for deres egne befolkninger, siger Henrietta Fore, direktør for Unicef, mandag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Doserne bør ifølge Unicef indgå i Covax-initiativet, der arbejder på at forsyne lav- og mellemindkomstlande med vacciner.

En undersøgelse fra det britiske analysefirma Airfinity viser ifølge Henrietta Fore, at G7-landene kunne donere omkring 153 millioner doser, hvis de valgte at dele bare 20 procent af deres vaccineleverancer i juni, juli og august.

G7 omfatter USA, Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan samt Storbritannien, der er vært for gruppens næste møde i juni.

Covax, der blev dannet i begyndelsen af pandemien af Verdenssundhedsorganisationen (WHO), vil ved udgangen af juni mangle 190 millioner doser i forhold til det antal, der efter planen skulle distribueres.

Det skønner Unicef, der står for at distribuere vacciner via Covax.

De manglende doser skyldes delvist coronakrisen i Indien, der skal producere og eksportere hovedparten af doserne til Covax.

Men den indiske regering indført begrænsninger i eksporten, for at kunne få adgang til flere vaccinedoser i kampen mod den smittebølge, som har ramt landet, skriver Reuters.

Globalt er der indtil videre givet omkring 1,4 milliarder stik med en covid-19-vaccine. Omkring 44 procent af disse i verdens rigeste lande, som står for 16 procent af klodens befolkning.

Til sammenligning er kun 0,3 procent af stikkene givet i verdens 29 fattigste lande ifølge nyhedsbureauet AFP.

Gabet mellem rige og fattige lande fik fredag WHO's generalsekretær, Tedros Adhanom Ghebreyesus, til at opfordre lande, som har vacciner nok, til at afstå fra at vaccinere deres børn og unge. I stedet bør de donere doserne til Covax.

Opfordringen sker ikke kun ud fra et synspunkt om, at folk i fattige lande har ligeså meget ret til at blive vaccineret som rige.

De steder, hvor virusset bliver ved med at være i omløb, kan det give anledning til mere smitsomme eller dødbringende varianter.

- Vi er bekymrede for, at den dødbringende stigning i Indien er en forløber for, hvad der vil ske, hvis disse advarsler ikke bliver fulgt. Smittetilfældene eksploderer i nærliggende lande som Nepal, Sri Lanka og Maldiverne og i fjerntliggende som Argentina og Brasilien, siger Unicefs direktør ifølge AFP.

/ritzau/

Annonce
Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Landmænd udnytter ukrainske ansatte: Betal jeres løn tilbage eller forsvind

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Esbjerg

Rundbarbering af rundkørsel: Det kræver en god forklaring

Sønderborg

Se video og billeder: Dronning Margrethe er ankommet til Sønderborg

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Danmark

Sveriges statsminister væltet: Hvad skal der nu ske?

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kolding

23-årig fik sit seks måneder gamle barn fjernet og hængte socialrådgiver ud på Facebook: Nu er hun dømt for chikane

Varde

Farvel til kæmpe-sommerhuse og mini-hoteller: Tre nye lokalplaner for Blåvand skal bane vej for kvalitets-turisme

EfB

Mathias Kristensen om sine fem seniorår med nedrykninger, bronzemedalje og 12 cheftrænere: - Det er helt til grin, at det har været så kaotisk

Sønderborg For abonnenter

Endnu et sort år for Niko-Servodan: Men lyset er på vej tilbage

Haderslev

Kvinde bremsede for gæs på Omkørselsvejen og endte i trafikuheld

Annonce