Annonce
Biler

Unikke Volvo’er folder sig ud

Denne Volvo ÖV4 fra 1927 er fra samme år, som fabrikken blev grundlagt, og den er formentlig den ældste Volvo i verden. Foto: Sommers Automobile Museum
Verdens ældste Volvo fra 1927, den sidste Amazon i Danmark og en lang sort 760 statslimousine fra Stasi i DDR er blandt nogle af ikonerne, når Sommer Automobile Museum viser Volvo-historie.
Annonce

De historiske ikoner på fire hjul står nærmest i kø, når Sommers Automobile Museum snart slår dørene op til en specialudstilling om Volvo.

Her er nemlig ikke alene tale om masser af modeller fra det svenske bilmærke, der sammen med VW har været et af de mest toneangivende mærker for danskerne i efterkrigstiden, her er også mange biler af international klasse.

Tag bare den forlængede sorte Volvo 760, der i sin tid har tilhørt det østtyske sikkerhedspoliti, Stasi, der huserede i DDR, hvor Erich Honecker angiveligt havde en svaghed for lange limousiner fra det svenske bilmærke.

Sommers Automobile Museum har gennem årene haft en række specialudstillinger. Nu er turen så kommet til Volvo. Mærket betyder nemlig meget for netop dette sted, der er grundlagt af Ole Sommer, og som åbner for sin specialudstilling 18. oktober.

Sommers Automobile Museum

Nærum Hovedgade 3, 2850 Nærum.

Åbningstid: søndage 14.00 til- 17.00. Under Volvo-særudstillingen tillige onsdage 18.00 til 21.00.

Specialudstillingen om Volvo åbner 18. oktober.

Sommers Automobile Museum er en privat samling af biler og motorer, som repræsenterer bilmanden Ole Sommers livslange passion for design og mekanik.

Annonce

Mange historiske modeller

Med historiske briller stikker museets egen ÖV4 fra 1927 ud. Det er en model fra samme år, som Volvo startede, og formentlig den ældste Volvo i verden. Den er en del af et historisk tidsforløb, der bevæger sig fra de amerikansk-inspirerede før-krigs-modeller over PV444/544-modellerne, Amazon-serien, 1800-sportsmodellerne, 140/240-serien, 700-serien, de første forhjulstrukne og hollandske Volvo’er - frem til en 850 T5 R Herregårdsvogn fra 1994.

Blandt de 29 Volvo’er på særudstillingen er der også en meget tidlig Volvo lastbil, én af verdens ældste PV444 og den sidste Amazon i Danmark. Men der er også masser af herregårdsvogne, som var Volvos specialitet. Men ikke mindst de specialudviklede modeller fra grundlæggeren, den karismatiske og nu afdøde bilmand Ole Sommers egen hånd. Alle de biler bygger også på Volvo-teknik.

Annonce

Stor betydning

Volvo har tidligere været et af de største bilmærker i Danmark, blandt andet på grund af sit renommé som det fornuftige og sikre bilvalg.

Da der blev råd til bil i slutningen af 50’erne, havde Familien Danmark typisk først en Folkevogns-boble - og derefter et antal Volvo’er op igennem 60’erne og 70’erne. Målet for mange dengang var villa, Volvo og vovhund.

Ole Sommer drev i en årrække bilhuset Sommer, der i sin storhedstid var en af Danmarks største Volvo-forhandlere.

Styret i det gamle Østtyskland og især sikkerhedstjenesten Stasi var glade for de forlængede Volvo’er som denne 760 GLE fra 1986, der kan ses på udstillingen. Foto: Sommers Automobile Museum
Herregårdsvognen, som denne Amazon fra 1963, var i årtier signatur-modellen for det svenske bilmærke. Foto: Volvo
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Høje bankgebyrer dræner små foreningers pengekasser: Priser kan svinge med flere tusinde fra bank til bank

CORONAVIRUS

Live: Smittetal sætter kedelig rekord - over 900 nye coronatilfælde i Danmark

Annonce