Annonce
Trekantområdet

Unikt bronzesværd fundet i Baltic Pipe-udgravning: - Det her er 'once in a life time'

Bronzesværdet er 80 centimeter langt, vejer 1,3 kilo og er lige så skarpt, som da det blev lagt ned i jorden for 3000 år siden. Det er helt usædvanligt at finde en så velbevaret genstand, og derfor vil arkæologerne også indstille det til "Årets Top 10" over fund 2021, som Slots- og Kulturstyrelsen hvert år udnævner. Foto: Michael Bager
Fundet er særligt, fordi sværdet er exceptionelt velbevaret og stadig har rester af organisk materiale på grebet. Det 3000 år gamle sværd skal nu gøre arkæologerne klogere på fortidens fynboer.

Håre: Et 3000 år gammelt sværd fra bronzealderen er dukket op af jorden ved Håre på Vestfyn.

Arkæologer ved Odense Bys Museer har i et år gravet forud for nedlægningen af Baltic Pipe. Forrige mandag gjorde de fundet på den store udgravning på Hårevej, hvor der skal være rørlagerplads for den kommende gasledning.

Det er et helt usædvanligt fund.

Annonce

- Der er meget langt mellem at finde så velbevarede ting fra bronzealderen. Du kan have en hel karriere som arkæolog uden at finde noget tilsvarende. Ligeledes er det måske første gang i museets historie - i de 160 år det har eksisteret - at vi finder noget, der er så velbevaret, fortæller Cathrine Frederiksen Madsen, der er udgravningsleder på udgravningen i Håre.

Også overinspektør i arkæologi på Odense Bys Museer Jesper Hansen bruger store ord om fundet:

-Det er ekstremt sjældent. For alle os, der er her nu, er det første gang, vi gør sådan et fund, og vi kommer aldrig til det igen. Det er "once in an life time", slår han fast.

Et offer til guderne

Fundet er spektakulært, fordi det er så velbevaret. Sværdet er stadig skarpt, og grebet af træ og horn sad stadig på - viklet ind i bast. Under normale omstændigheder ville træ, horn og bast være gået til grunde, men særlige kemiske forhold i bronzesammensætningen har altså sørget for, at mikroorganismer ikke har nedbrudt de organiske materialer på sværdet.

Det var Helle Deichmann (med lyserøde støvler), der først fik udslag på sin metaldetektor. Af ren interesse hjælper hun til i nogle af udgravningerne, og da hun bor tæt på udgravningen i Håre, benyttede hun sig af muligheden. Arkæolog og udgravningsleder Cathrine Frederiksen Madsen (med gul vest) ilede sammen med resten af holdet til, da der var udslag på metaldetektoren. Bagerst er arkæologistuderende Emma Nødebo Ørum, der fik lov at løfte sværdet op fra findestedet. Foto: Michael Bager

- Det her fund er exceptionelt af flere grunde. For det første er det selve bevaringsgraden. Når man løfter sværdet, der vejer 1,3 kilo, så kan man mærke, at det stadig er fuldt funktionsdueligt. Det er stadig skarpt. Man kunne egentlig bare løfte det op af jorden og bruge det. For det andet, så er det et offerfund. Det er lagt i jorden af nogle mennesker for 3000 år siden, og de havde nogle drømme og ønsker for deres egen, nære fremtid, da de ofrede sværdet. Vi kender ikke deres drømme, men sværdet her er det fysiske bevis på de tanker, folk havde for 3000 år siden. Vores liv som mennesker på jorden og forestillingsverdenen smelter sammen i den her genstand, og det er en fascinerende tanke at stå med, fortæller Jesper Hansen.

Annonce

Alt skal analyseres

I den kommende tid skal sværdets dele undersøges nærmere. Metallet i bronzen skal analyseres og geografisk stedfæstes for at finde ud af, hvor i Europa metallerne stammer fra. Bronze er en blanding af kobber og tin, men ingen af delene kan man udvinde i Danmark, så derfor har datidens mennesker handlet sig til det fra andre steder i Europa.

Jesper Hansen er overinspektør ved Odense Bys Museer og fik sværdet ind på Møntergården kort efter, det blev fundet. Foto: Michael Bager

Ligeledes skal de organiske dele af sværdet analyseres og konserveres. Gennem en kulstof 14-analyse af bastmaterialet kan man ret præcist fastslå, hvornår sværdet er lagt i jorden.

- Når analyserne er færdige, ved vi hvilken træsort, man har brugt, hvilken slags horn fra hvilket dyr, der er brugt. Men der kan gå et helt år, før der er svar på de prøver, for det er en langsom proces, og der er kø ved laboratorierne, fortæller Jesper Hansen, der dog satser på, at sværdet er klar til at blive udstillet sidst på året.

- Vi kunne godt tænke os at vise sværdet frem på Møntergården til efteråret, og der kunne vi håbe også at have de oplysninger, siger han.


Der er meget langt mellem at finde så velbevarede ting fra bronzealderen. Du kan have en hel karriere som arkæolog uden at finde noget tilsvarende.

Cathrine Frederiksen Madsen, udgravningsleder


Danefæ eller ej?

Sværdet i Håre er ikke danefæ.

Man hører nogle gange om privatpersoner, der finder ting, der tages ind som danefæ, og så får de en dusør.

Når der er tale om en allerede etableret udgravning, som et museum står for, anses fundet ikke som danefæ, og der udbetales heller ikke dusør. Heller ikke selv om det i dette tilfælde var en privatperson, der gjorde det indledende fund og fik udslag på sin metaldetektor.

Da sværdet ikke er danefæ, tilhører det nu Odense Bys Museer, og derfor kan det fra efteråret ses på Møntergården.

Sværdet har endnu ikke et officielt navn, men i arkæologien har man tradition for at navngive fund med det stednavn, hvorfra de er fundet, ligesom eksempelvis Hindsgavldolken. Sværdet fra Håre figurerer allerede som "Håresværdet" i nogle af arkæologernes optegnelser.

Hvorfor er det et unikt fund?

Fundet af sværdet er unikt på flere måder.

Først og fremmest fordi det er sjældent at finde genstande fra bronzealderen. De fund fra bronzealderen, der ellers er gjort, og som har været velbevarede, er eksempelvis Egtvedpigen fra bronzealderen og Grauballemanden fra jernalderen. Disse blev fundet i hhv. en fugtig gravhøj og en mose.

Det er ekstremt stjældent, at der er fund fra bronzealderen med organisk materiale på, medmindre der altså er tale om et gravfund.

Klimaet i Danmark kan være en udfordring for fortidsminder. Hvis fund er opbevaret i tørre eller våde miljøer, som danske moser eller tørre, varme huler sydpå, er chancen større for, at noget kan bevares i flere tusinde år. Men på marken i Håre har sværdet været udsat for både vand og tørke.

Overinspektør Jesper Hansen peger på, at det kan være sammensætningen i sværdets metal, der er forklaringen på, at det er så velbevaret. Giftige salte fra metallet har gjort, at de mikroorganismer, der ellers ville nedbryde en genstand, har haft så dårlige betingelser, at sværdets greb og bevikling af organisk materiale ikke er er blevet "spist".

Udgravningsholdet i Håre fik en velfortjent sværdlagkage et par dage efter fundet. Der var bestemt noget at fejre. Ingen havde regnet med at finde en så fin genstand her, og ingen regner heller med at komme til det i resten af deres karriere. Foto: Mia Harm Madsen

Se levende billeder af sværdet og udgravningen på melfarposten.dk

Annonce
Kultur For abonnenter

Vores madanmelder gæster indisk restaurant i Vejle: Tam og kedelig oplevelse - og hvor i alverden var mangosaucen?

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

EfB For abonnenter

Den store EfB-analyse: To trænere, fem anførere, fem målmænd, 34 startere, 21 debutanter og meget mere

Haderslev

Forældre advarede Folketinget: Naturnationalpark bliver no go for vores børn

Sydjylland

Sådan sammensætter du den gode pensionsordning med en pensionsopsparing

Erhvervsredaktøren: Nu trækker vi lod om den grønne omstilling

Vejen For abonnenter

Mette er klar til kæmpe opgave: EU-modstandere vil samle 70.000 underskrifter

Kolding

22-årig mand anholdt i nat: Pegede sit lem mod patruljevogn

Kolding

Voldsomme billeder: Op mod 30 brandfolk kæmpede med stor gårdbrand

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Sønderborg

Aflyste julefrokoster rammer hårdt hos Dorit og hendes kollegaer i presset branche:- Ingen vil risikere at være kilden til et smitteudbrud

Sydjylland For abonnenter

Ugens pletskud: Stop lige engang

Esbjerg

Drengerøve på hjul spreder juleglæde: Man bliver jo fandeme rørt helt ind i hjertet

Annonce