Annonce
Esbjerg

Unikt samarbejde: Muslinger og andre hav-dyr skal beskyttes mod Danmarks største havvandsvarmepumpe i Esbjerg

Planen er, at den store havvands-varmepumpe skal placeres på Esbjerg havn. Den skal suge havvand ind i havnen, trække varmen ud og pumpe det afkølede vand tilbage i Vadehavet. Der skal pumpes omkring 4.000 liter i sekundet, så der kommer tryk på. Når vandet suges ind, sker det gennem et cirka en km langt rør fra havnebassinet til selve varmepumpen og cirka en km ud igen. Arkivfoto: Bent Medvind/Esbjerg havn
I forbindelse med etableringen af Danmarks største havvandsvarmepumpe i Esbjerg Havn, har Din Forsyning og Fiskeri- og Søfartsmuseet indgået en aftale om overvågning af dyrelivet. Din Forsyning har brug for viden om havnens dyreliv for at designe pumpen til at være så skånsom som muligt.
Annonce

Esbjerg Kommune: I løbet af de næste tre år vil Din Forsyning opstille Danmarks største havvandsvarme-pumpe på havnen i Esbjerg.

Pumpen suger havvandet ind, trækker varme ud og pumper det afkølede vand retur i havnen med en hastighed på omkring 4.000 liter i sekundet, og det kan som udgangspunkt næsten ikke undgå at påvirke havnens dyreliv. Derfor har Din Forsyning og Fiskeri- og Søfartsmuseet indgået en unik samarbejdsaftale, der skal medvirke til, at pumpen bliver designet mest muligt skånsomt for dyrelivet.

Det er Din Forsyning, der har henvendt sig til Fiskeri- og Søfartsmuseet om hjælp, da ingen tidligere har bygget så stor en havvandsvarmepumpe i en dansk havn.

- Vi ved rigtig meget om fjernvarme, men meget lidt om havvand, konstaterer administrerende direktør i Din Forsyning, Christian Udby Olesen og fortsætter:

- Vi har brug for viden om havnens dyreliv helt ned til de mindste muslinger for at kunne designe pumpen mest skånsomt. Det er for eksempel vigtigt for os at vide, hvilke materialer, vi kan anvende, så muslinger ikke sætter sig fast i anlægget.

Annonce

Ikke meget viden

Hos Fiskeri- og Søfartsmuseet vil de gerne hjælpe med overvågningen, for det kan give helt ny viden om havnens dyreliv. Der findes nemlig på forhånd ikke meget viden på området, når det kommer til de helt små dyr i Esbjergs havn.

- Vi har godt styr på de dyr, der kan ses med kikkerten, men dem, der skal ses med mikroskop, ved vi faktisk ikke meget om. Derfor ser vi det som en spændende opgave at undersøge havnens vand i løbet af de næste år og få indblik i biodiversiteten under forskellige årstider og på forskellige lokaliteter i havnen, forklarer videnskabelig chef på museet, Lene Friis Møller.

Selvom byggeriet ikke er påbegyndt, er det vigtigt at komme i gang nu. For Din Forsyning vil gerne vide, om varmepumpen påvirker havnens liv, og derfor skal der laves undersøgelser af havnens vand, inden pumpen sættes i gang.

- Selvom 1. april 2023 synes lagt væk, begynder vi nu, så vi kan nå at få de første resultater med i byggefasen. Vi har blandt andet sat nogle forsøg i gang med forskellige typer metal, så vi kan se, om muslinger sætter sig i mindre omfang på nogle typer materialer fremfor andre. Det har stor betydning for, hvor tit vi mekanisk skal rense vores rør, da det kommer til at ske helt uden kemi, fortæller Christian Udby Olesen.

Annonce

Partnerskab om formidling

Allerede nu har begge parter talt om muligheden for at udbygge samarbejdet til også at indeholde en formidlingsdel. Koblingen mellem teknologi, energi og livet i havet flugter fantastisk godt med det, museet beskæftiger sig, og for Din Forsynings vedkommende mærker man allerede nu en stor interesse for det nye projekt, og  derfor er det naturligt at tænke mu-seet ind som en formidlingspartner.

- På den måde kan byens borgere kommer forbi museet og få en helt aktuel viden om byens energiforsyning og havnens marine liv. Det mener vi er i alles interesse, og en god måde at byens institutioner bruger hinanden på, siger museumsdirektør på Fiskeri- og Søfartsmuseet, David Dupont-Mouritzen.

Kort om

I første fase bygger Din Forsyning et 50MW havvandsvarmepumpeanlæg og et 60MW flis-kedelanlæg. Dertil kommer en ny fordelercentral, administrationsbygning, transforma-torstation og flislagre.

Alt bliver placeret samlet på havnen i Esbjerg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

Slesvig-Holsten går i orange: Nu bør danskerne ikke køre over grænsen

Danmark

Hvor er Mette Frederiksen?

Annonce