Annonce
Billund

United eller Liverpool? Fodbold samler - og skaber drillerier

Der bliver kastet mange kærlige drillerier hen over hækken mellem Henrik Kristensen og Niels Henrik Horsted. Hvilken retning, drillerierne ryger i, afhænger af, om det for tiden går bedst for Manchester United eller Liverpool. Foto: André Thorup
Når man selv er inkarneret fan af et fodboldhold, mens den gode nabo mindst lige så intenst hepper på et andet hold, kan det ikke undgå at skabe drillerier og masser af bemærkninger hen over hækken.

Grindsted: Der er intet, der som fodbold kan samle mennesker om en fælles interesse. Heller ikke selvom man ikke er fan af det samme hold.

Sådan er det i hvert fald på Søndervold i Grindsted, hvor genboerne Henrik Kristensen og Niels Henrik Horsted er fyldt med kærlighed til hver deres fodboldkamp, og hvor der jævnligt bliver sendt hånlige kommentarer med kærlige undertoner over vejen, hvis det går godt for det ene eller det andet hold.

Mens 51-årige Niels Henrik Horsted er stor fan af Liverpool, sværger hans fire år yngre genbo til et andet hold i røde spilletrøjer, nemlig Manchester United.

- Der skal komme noget meget vigtigt i vejen, hvis jeg ikke skal se dem spille. Selvom det er selvpineri at se Manchester United spille, skal det ses, og jeg har da også valgt kanalerne i tv-pakken efter at kunne se det, fortæller Henrik Kristensen, der heller ikke er i tvivl om, når de konkurrerende hold er i kamp på skærmen.

- Hvis det er sommer, og man har åbne vinduer, kan man godt følge med i Liverpools kampe, selvom man ikke ser det, griner Henrik Kristensen og nikker i retning af Niels Henrik Horsted.

- Man kan simpelthen høre det, tilføjer han.

Annonce

Hvis det er sommer, og man har åbne vinduer, kan man godt følge med i Liverpools kampe, selvom man ikke ser det.

Niels Henrik Horsted, om naboens forhold til fodbold

Ipswich rykkede ud

Hvorfor de endte som fans af netop de hold, som de gjorde, er vist noget af en tilfældighed.

- Jeg kunne også godt lide en masse spillere fra Tottenham og Ipswich, men Ipswich rykkede ud af den bedste række i midten af 80’erne, og så måtte jeg finde et andet hold at holde med, siger Niels Henrik Horsted, som derfor faldt for de røde fra Anfield – muligvis på grund af en dansk spiller, der i denne tid skiftede til klubben.

- Måske hænger det sammen med, at Jan Mølby kom til Liverpool i midten af 80’erne, og så havde de bare nogle gode spillere som Kevin Keegan og Ian Rush, siger Niels Henrik Horsted.

At danske spilleres tilstedeværelse næppe er tilfældig, kan Henrik Kristensen skrive med om. Han fik for alvor øjnene op for Manchester United, da John Sivebæk i 1986 skiftede til klubben, og i tiden efter blev det hele kun endnu bedre.

- Det var især, da Peter Schmeichel kom til Manchester United, at det blev meget spændende at følge med. Og så var det lige i den periode i 90’erne, at det hele eskalerede, siger Henrik Kristensen med henvisning til, at hans favoritklub i 1990’erne oplevede sin storhedstid med adskillige store triumfer.

Enige om flere ting

Niels Henrik Horsted har også fejret store triumfer med Liverpool. Legendarisk er Champions League-sejren i 2005, og igen i fjor kom sejren i det mest fornemme europæiske klubturnering i hus. Men det engelske mesterskab er ikke havnet i Liverpool siden 1990, og det ser Niels Henrik Horsted gerne ændret. Især fordi det i fjor var så tæt på.

Selvom de to naboer indædt kæmper for hver deres hold, er der mange ting, de sagtens kan blive enige om: Nemlig at hold som Manchester City og det franske storhold Paris SG helst skal ned med nakken. Det er klubber, der er kendetegnet ved, at en meget rig oliemilliadær har overtaget klubben og brugt den som legeplads med det resultat, at man har kunnet købe alle de stjerner, man lyster. Til gengæld går det ud over sjælen.

- Det var sørgeligt at se sidste år, hvor Liverpool og Manchester City kæmpede om mesterskabet, at selv i de sidste kampe var der ikke fyldt til Citys hjemmekampe. Det ville ikke ske for andre. Det er altså lidt sørgeligt, siger Niels Henrik Horsted.

Naboskabet er godt på Søndervold i Grindsted - også selvom de ikke er helt enige om, hvem de skal holde med. Da Liverpool i foråret spillede Champions League, havde Niels Henrik Horsted (t.h.) sørget for at pynte hele facaden på sit hus med Liverpool-trøjer. Foto: André Thorup

Hunden fik fodboldtrøje på

Selvom Henrik Kristensen godt kan indrømme det, hvis Liverpool har spillet en god kamp, er der ikke mangel på drillerier. Det kom særligt til udtryk for et par år siden, mens den ene part ovenikøbet var langt væk hjemmefra.

- Vi var på ferie. Dengang havde vi en stor golden retriever, og den har jeg før klædt i Liverpool-trøje og lagt ud på diverse Liverpool-fangrupper på Facebook og skrevet, at ”nu er vi klar til kamp”. Den skulle Henrik så passe, mens vi var på ferie, og han valgte så at give den en United-trøje på og sende billedet til mig, fortæller Niels Henrik Horsted.

Overlevede den?

- Nej, han kom aldrig rigtigt over det. Han måtte til hundepsykolog og endte med at blive aflivet sidste år, griner Niels Henrik Horsted.

Det er rigtigt nok, at hunden døde sidste år. Men om det virkelig skyldes Henrik Kristensens Manchester United-trøje er nok tvivlsomt. Alligevel vil drillerier af denne type fortsætte i en uendelighed på Søndervold.

Niels Henrik Horsted og Henrik Kristensen er fans af hver deres hold, men de er ikke fanatiske. De kan godt indrømme, hvis det andet hold spiller en god kamp - og de er enige om, at Manchester City helst skal ned med nakken. Foto: André Thorup
Mens 51-årige Niels Henrik Horsted er stor fan af Liverpool, sværger hans fire år yngre genbo til et andet hold i røde spilletrøjer, nemlig Manchester United. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce