x
Annonce
Sønderborg

Universe og historiecentret mister millioner på coronakrisen

Historiecenter Dybbøl Banke levendegør fortællingen om krigen og livet i 1864. Blandt andet med afskydning af kanonen om sommeren. Arkivfoto: Morten Thun
Oplevelsesparken Universe og Historiecenter Dybbøl Banke arbejder hen mod at åbne for sæsonen lørdag den 2. maj. Det er en måned senere end planlagt, og det kommer til at koste oplevelsesstederne millioner.

Sønderborg: Oplevelsesparken Universe havde sidste år den bedste sæson nogensinde. Over 131.000 gæster besøgte parken, som i år havde forventet endnu et rekordår. Men den planlagt parkåbning lørdag den 4. april er skubbet en måned, og det kommer til at koste millioner for parken.

- Det kommer til at betyde tab på flere millioner. Påsken er jo en vigtig tid for turisterhvervet, og den er væk nu. Jeg tror ikke, vi kan indhente det tabte igen, når vi åbner. Vi havde forventet, at 2020 skulle blive endnu et rekordår, og at vi ville slå vores besøgsrekord. Optimismen var høj, så det er virkelig en mavepuster. Hvad der skulle være det bedste turismeår nogensinde i Sønderborg, bliver formentlig det værste, siger Torben Kylling Petersen, der er direktør for Universe.

De medarbejdere, der kan arbejde hjemmefra, gør det, mens forberedelserne af parken foregår i god afstand fra hinanden.

- Vi vil rigtigt gerne åbne, vi venter bare på at få lov. Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Vores kerneydelse er at skabe oplevelser sammen i fællesskab, men det er nu forbudt, så det er en ganske alvorlig situation. Vi har kun interesse i at få bugt med den her virus, siger Torben Kylling Petersen.

Annonce

Jeg håber, vi kan åbne den 2. maj, men jeg tror, det er mere realistisk, at vi når hen til 30. maj, før vi får lov til at åbne. Vi ved jo ingenting, og det værste senarie er, at vi først kan åbne til sommerferien. Vi gør, hvad vi kan for at overleve.

Bjørn Østergaard, centerleder

Pres på Dybbøl Banke

Den selvejende institution Historiecenter Dybbøl Banke skulle åbne for sæsonen den 1. april, men det er udskudt til den 2. maj. Det kommer også til at koste det i forvejen økonomisk pressede historiecenter penge. Centerleder Bjørn Østergaard forventer, at centret vil tabe op til 1,5 million kroner i indtægter.

- Vi kommer til at tabe voldsomt på det her. Hovedparten af skolerne afbestiller deres skolebesøg, for de kan godt se, at når de først kommer i skole igen, så skal der være fokus på skolen og ikke ture og lejrskoler. Så der er mange, der afbestiller lige nu, siger Bjørn Østergaard.

Han arbejder med flere forskellige scenarier for, hvornår centret kan åbne.

- Jeg håber, vi kan åbne den 2. maj, men jeg tror, det er mere realistisk, at vi når hen til 30. maj, før vi får lov til at åbne. Vi ved jo ingenting, og det værste scenarie er, at vi først kan åbne til sommerferien. Vi gør, hvad vi kan for at overleve, siger Bjørn Østergaard.

Det er kun centrets fastansatte, der arbejder lige nu. Ansættelsen af sæsonarbejdere er udskudt for at spare. Der bliver blandt andet arbejdet på vedligehold og en ny udstilling om Dybbøl Mølle, som skulle åbne den 18. april, men det er aflyst.

Historiecenter Dybbøl Banke havde i 2019 1500 færre besøgende i forhold til 2018, hvilket formentlig skyldes renoveringen af Dybbøl Mølle. Turisterne valgte historiecentret fra, mens møllen stod uden vinger. Historiecentret havde set frem til en god sæson i 2020, hvor Dybbøl Mølle er færdig med sin renovering.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce