Annonce
Sønderborg

Universe og historiecentret mister millioner på coronakrisen

Historiecenter Dybbøl Banke levendegør fortællingen om krigen og livet i 1864. Blandt andet med afskydning af kanonen om sommeren. Arkivfoto: Morten Thun
Oplevelsesparken Universe og Historiecenter Dybbøl Banke arbejder hen mod at åbne for sæsonen lørdag den 2. maj. Det er en måned senere end planlagt, og det kommer til at koste oplevelsesstederne millioner.
Annonce

Sønderborg: Oplevelsesparken Universe havde sidste år den bedste sæson nogensinde. Over 131.000 gæster besøgte parken, som i år havde forventet endnu et rekordår. Men den planlagt parkåbning lørdag den 4. april er skubbet en måned, og det kommer til at koste millioner for parken.

- Det kommer til at betyde tab på flere millioner. Påsken er jo en vigtig tid for turisterhvervet, og den er væk nu. Jeg tror ikke, vi kan indhente det tabte igen, når vi åbner. Vi havde forventet, at 2020 skulle blive endnu et rekordår, og at vi ville slå vores besøgsrekord. Optimismen var høj, så det er virkelig en mavepuster. Hvad der skulle være det bedste turismeår nogensinde i Sønderborg, bliver formentlig det værste, siger Torben Kylling Petersen, der er direktør for Universe.

De medarbejdere, der kan arbejde hjemmefra, gør det, mens forberedelserne af parken foregår i god afstand fra hinanden.

- Vi vil rigtigt gerne åbne, vi venter bare på at få lov. Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Vores kerneydelse er at skabe oplevelser sammen i fællesskab, men det er nu forbudt, så det er en ganske alvorlig situation. Vi har kun interesse i at få bugt med den her virus, siger Torben Kylling Petersen.

Jeg håber, vi kan åbne den 2. maj, men jeg tror, det er mere realistisk, at vi når hen til 30. maj, før vi får lov til at åbne. Vi ved jo ingenting, og det værste senarie er, at vi først kan åbne til sommerferien. Vi gør, hvad vi kan for at overleve.

Bjørn Østergaard, centerleder

Annonce

Pres på Dybbøl Banke

Den selvejende institution Historiecenter Dybbøl Banke skulle åbne for sæsonen den 1. april, men det er udskudt til den 2. maj. Det kommer også til at koste det i forvejen økonomisk pressede historiecenter penge. Centerleder Bjørn Østergaard forventer, at centret vil tabe op til 1,5 million kroner i indtægter.

- Vi kommer til at tabe voldsomt på det her. Hovedparten af skolerne afbestiller deres skolebesøg, for de kan godt se, at når de først kommer i skole igen, så skal der være fokus på skolen og ikke ture og lejrskoler. Så der er mange, der afbestiller lige nu, siger Bjørn Østergaard.

Han arbejder med flere forskellige scenarier for, hvornår centret kan åbne.

- Jeg håber, vi kan åbne den 2. maj, men jeg tror, det er mere realistisk, at vi når hen til 30. maj, før vi får lov til at åbne. Vi ved jo ingenting, og det værste scenarie er, at vi først kan åbne til sommerferien. Vi gør, hvad vi kan for at overleve, siger Bjørn Østergaard.

Det er kun centrets fastansatte, der arbejder lige nu. Ansættelsen af sæsonarbejdere er udskudt for at spare. Der bliver blandt andet arbejdet på vedligehold og en ny udstilling om Dybbøl Mølle, som skulle åbne den 18. april, men det er aflyst.

Historiecenter Dybbøl Banke havde i 2019 1500 færre besøgende i forhold til 2018, hvilket formentlig skyldes renoveringen af Dybbøl Mølle. Turisterne valgte historiecentret fra, mens møllen stod uden vinger. Historiecentret havde set frem til en god sæson i 2020, hvor Dybbøl Mølle er færdig med sin renovering.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce