Annonce
Haderslev

Upopulært gebyr: - Vi skal have svar på det her. Gerne inden jul

Efter besøget på Loppetanken havde Jens Peter Rasmussen, i midten, inviteret gæsterne hen på genbrugspladsen på Tingvejen. Til venstre Børge Koch (R), til højre Henrik Rønnow (S) og folketingskandidat Nils Sjøberg (R). Foto: Michael Mogensen
Selv om et folketingsflertal har besluttet at befri velgørende foreninger for erhvervsgebyr på genbrugspladserne, betaler disse stadigvæk. Kommunalpolitikere lovede lokal handling under et besøg hos Vennekredsen i Vojens, der har ført an i kampen mod afgiften.
Annonce

VOJENS: - Vi skal have svar på det her. Gerne inden jul.

Der var politisk og juridisk besøg på morgenkvisten på "Loppegården" på Tingvejen i Vojens onsdag. Her ville formanden for Vennekredsen, Jens Peter Rasmussen, der havde inviteret på kaffe og rundstykker, have luft for sin frustration.

Christiansborg-politikerne har besluttet, at humanitære foreninger, der som Vennekredsen indsamler effekter fra dødsboer, slipper for at betale erhvervsgebyr for de effekter, de ikke kan sælge videre og derfor afleverer på genbrugspladserne som affald. Gebyret er begrundet i, at de har cvr-numre. I forbindelse med forliget bag ”en grønnere affaldssektor” vedtog Folketingets partier imidlertid, at de humanitære bør slippe for afgiften:

- Men vi betaler stadigvæk, klagede Jens Peter Rasmussen.

Annonce

- Vi betaler stadig

Gæsterne var Venstres byrådsmedlem Preben Holmberg, de tre borgmesterkandidater, Kjeld Thrane (K), Børge Koch (R) og Henrik Rønnow (S) samt Bjarne Ditlevsen, der fungerer som juridisk konsulent for Vennekredsen. Han har tidligere henvendt sig til Ankestyrelsen om sagen.

Endelig var den radikale folketingskandidat Nils Sjøberg, der tog sagen op tilbage i 2019, kørt fra Kolding til Vojens. Han nåede hen ad vejen at blive henvist til flere ministre, før sagen endelig havnede hos miljøminister Dan Jørgensen, der ikke var til sinds at ændre på noget.

Beslutningen om fritagelse er taget, alt er på plads, men lovstoffet har vist sig kompliceret. Derfor er der ikke sket noget. Kjeld Thrane havde op til mødet i Vojens henvendt sig til sin partifælle på Christiansborg, Mette Abildgaard, for at finde ud af, hvad der er sket, efter et bredt flertal i Folketinget i juni vedtog ”Klimaplan for en grønnere affaldssektor”.

Svaret fra Mette Abildgaard lød, at de danske politikere ”desværre rendte lidt hovedet ind i EU-retten”.


"Aftalepartierne noterer sig, at de frivillige, velgørende organisationer gør et stort og vigtigt arbejde med at sikre mere genbrug og dermed nedbringe affaldsmængderne. Aftalepartierne ønsker at fremme genbrug ved at fritage de frivillige velgørende organisationer for affaldsgebyrer. . ."

Fra Folketingets "Klimaplan for en grønnere affaldssektor"


Bjarne Ditlevsen forklarede, at han i sin henvendelse til Ankestyrelsen har argumentet for, at Vennekredsen ikke får ejendomsret over effekter fra dødsboer, som ender på genbrugspladsen.

- Det svarer til, at min rare nabo tilbyder at taget mit juletræ med, hvis han alligevel skal på genbrugspladsen. Derved bliver han jo heller ikke ejer af juletræet.

Bjarne Ditlevsen har tidligere foreslået, at humanitære organisationer udstyres med et certifikat, så de uden økonomiske konsekvenser kan aflevere rester fra dødsboer uden udgifter.

Annonce

- Handler om respekt

Nils Sjøberg mente, at det i bund grund handler om respekt for de frivilliges arbejde og lovede at presse på over for Christiansborg.

Efter mødet onsdag i Vojens har Henrik Rønnow skrevet til borgmester H.P. Geil. Han ønsker undersøgt, om det er korrekt, at kommunens boligforeninger er fritaget for gebyr, når de tømmer en lejlighed, og om de frivillige genbrugsbutikkerne kan få en tilsvarende ordning. Alternativt at foreningen udstyres med en blanket, der bekræfter, at det er et dødsbo, der har bedt foreningen afleverer effekter på vegne af boet.

Endelig ønsker Henrik Rønnow opklaret, om kommunen kan finde penge fra paragraf 18- midlerne, der gives til socialt arbejde, og på den måde kompensere de humanitære foreninger for de afgifter, de i øjeblikket betaler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Tønder

Hundelufter opdagede brand i lagerhal

Debat

Giv borgerne klar besked, Engelbrecht

Annonce