Annonce
Esbjerg

Ups, den fløj forkert: Stæreblind stork på vintertræk til Afrika fløj til Esbjerg

Storken, der landede i Esbjerg i weekenden, skulle egentlig have været sydpå inden vinteren, men den fløj den forkerte vej.

Esbjerg: Storken, der spankulerede rundt i en forhave i Esbjerg, var stæreblind - den havde i hvert faldt stærkt nedsat syn og var stort set blind.

Det oplyser dyrlæge Bjarne Østergaard Rasmussen, der er tilknyttet foreningen Storkene.dk.

Storken er ringmærket i Holland, men landede lørdag sent om eftermiddagen i en villahave på Lenders Allé i Østerbyen i Esbjerg. Her stimlede mange naboer og andre esbjergensere sammen for at se det sjældne syn af en stork, der tilsyneladende ikke var bange for mennesker og biler.

En repræsentant fra Rescue Center Denmark blev tilkaldt, da folk mente, at den store fugl var syg. Og med et fiskenet lykkedes det den tilkaldte ekspert at fange storken i første forsøg.

Storken er nu i pleje, men om den kan kureres og genudsættes vides endnu ikke.

Storken er nu hos Hans Jørn Frisk fra Rescue Center Denmark, der har storken i pleje i Toftlund. Det er lykkes at få storken til at spise lidt.

Annonce
Her er den næsten blinde stork i forhaven til villaen på Lenders Allé, hvor nysgerrige stimlede sammen lørdag aften. Privatfoto

Storken har øjenbetændelse

Søndag kontaktede Hans Jørgen Frisk organisationen Storkene.dk for at få yderligere vejledning, og han blev straks sat i forbindelse med dyrlæge Bjarne Østergaard Rasmussen, der er tilknyttet Storkene.dk, der hjælper syge storke og arbejder med kønsbestemmelse af storkeunger. Dyrlægen har fjerndiagnosticeret storken og ved nu, hvad der er galt med fuglen.

- Selvom storken befinder sig på en plejestation i Toftlund i Sønderjylland og jeg på Stevns, har jeg via gode billeder af dens øjenregion konstateret, at storken har en betændelse på hornhinden, der bevirker, at dens syn på det ene øje er cirka ti procent, mens den formentlig slet ikke kan se med det andet. Så den har fløjet rundt med et syn på det ene øje, der svarer til at se igennem matteret glas, forklarer Bjarne Østergaard Rasmussen.

Storken bliver nu behandlet med øjendråber mod infektionen, som forhåbentlig giver storken synet tilbage. Men hvor lang tid, der går - og om den får det fulde syn tilbage - vides ikke. Er der ingen effekt af behandlingen, vil storken blive transporteret fra Toftlund til Hårlev på Stevns.

Hvis standardbehandling med øjendråber ikke hjælper storken, så vil dyrlægen operere storken for at sikre dens syn.

Storken vil ikke blive genudsat, før den er 100 procent rask. Skulle det vise sig, at den ikke kan kureres, vil den formentlig blive aflivet.

Storkene.dk er ved at finde ud af præcis, hvor i Holland den ringmærkede stork kommer fra og dens alder.

Storken var let at indfange. Stæreblind var den fløjet fra Holland til Danmark, selv om den skulle have været sydpå til sit vinterophold i det sydlige Europa eller Afrika. Privatfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

Danmark

Podcast: Tre tophold kæmper om oprykning fra 1. division - hvem trækker det længste strå?

Annonce