Annonce
Esbjerg

Ups, den fløj forkert: Stæreblind stork på vintertræk til Afrika fløj til Esbjerg

Storken, der landede i Esbjerg i weekenden, skulle egentlig have været sydpå inden vinteren, men den fløj den forkerte vej.

Esbjerg: Storken, der spankulerede rundt i en forhave i Esbjerg, var stæreblind - den havde i hvert faldt stærkt nedsat syn og var stort set blind.

Det oplyser dyrlæge Bjarne Østergaard Rasmussen, der er tilknyttet foreningen Storkene.dk.

Storken er ringmærket i Holland, men landede lørdag sent om eftermiddagen i en villahave på Lenders Allé i Østerbyen i Esbjerg. Her stimlede mange naboer og andre esbjergensere sammen for at se det sjældne syn af en stork, der tilsyneladende ikke var bange for mennesker og biler.

En repræsentant fra Rescue Center Denmark blev tilkaldt, da folk mente, at den store fugl var syg. Og med et fiskenet lykkedes det den tilkaldte ekspert at fange storken i første forsøg.

Storken er nu i pleje, men om den kan kureres og genudsættes vides endnu ikke.

Storken er nu hos Hans Jørn Frisk fra Rescue Center Denmark, der har storken i pleje i Toftlund. Det er lykkes at få storken til at spise lidt.

Annonce
Her er den næsten blinde stork i forhaven til villaen på Lenders Allé, hvor nysgerrige stimlede sammen lørdag aften. Privatfoto

Storken har øjenbetændelse

Søndag kontaktede Hans Jørgen Frisk organisationen Storkene.dk for at få yderligere vejledning, og han blev straks sat i forbindelse med dyrlæge Bjarne Østergaard Rasmussen, der er tilknyttet Storkene.dk, der hjælper syge storke og arbejder med kønsbestemmelse af storkeunger. Dyrlægen har fjerndiagnosticeret storken og ved nu, hvad der er galt med fuglen.

- Selvom storken befinder sig på en plejestation i Toftlund i Sønderjylland og jeg på Stevns, har jeg via gode billeder af dens øjenregion konstateret, at storken har en betændelse på hornhinden, der bevirker, at dens syn på det ene øje er cirka ti procent, mens den formentlig slet ikke kan se med det andet. Så den har fløjet rundt med et syn på det ene øje, der svarer til at se igennem matteret glas, forklarer Bjarne Østergaard Rasmussen.

Storken bliver nu behandlet med øjendråber mod infektionen, som forhåbentlig giver storken synet tilbage. Men hvor lang tid, der går - og om den får det fulde syn tilbage - vides ikke. Er der ingen effekt af behandlingen, vil storken blive transporteret fra Toftlund til Hårlev på Stevns.

Hvis standardbehandling med øjendråber ikke hjælper storken, så vil dyrlægen operere storken for at sikre dens syn.

Storken vil ikke blive genudsat, før den er 100 procent rask. Skulle det vise sig, at den ikke kan kureres, vil den formentlig blive aflivet.

Storkene.dk er ved at finde ud af præcis, hvor i Holland den ringmærkede stork kommer fra og dens alder.

Storken var let at indfange. Stæreblind var den fløjet fra Holland til Danmark, selv om den skulle have været sydpå til sit vinterophold i det sydlige Europa eller Afrika. Privatfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Annonce