Annonce
Erhverv

Vagthund mistænker at mange torsk ulovligt smides i havet

Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix
Fiskeriministeren vil lytte til bekymringer og vurdere, om bortkastning af torsk skal undersøges nærmere.

Fangstoversigter fra Fiskeristyrelsen tyder på, at ulovlig udsmidning af den hårdt pressede torsk i Nordsøen er et betydeligt problem.

Det er vurderingen fra Our Fish, som har fået og beregnet på styrelsens tal, og konklusionen må ifølge vagthunden være, at der kasseres rigtigt mange undermålere. Det er ulovligt. De kalder problemet "meget alvorligt".

I 2018 var langt under en procent af de torsk, som danske fiskere landede fra Nordøstatlanten, under mindstemålet. Tallet er helt urealistisk lavt, mener Our Fish.

Fiskeriminister Mogens Jensen (S) vil mødes med Our Fish for at drøfte sagen.

- Jeg vil høre på, hvad de har at sige, og så vil jeg vurdere, hvad min holdning til det er, siger fiskeriminister Mogens Jensen (S) før kvoteforhandlinger i Bruxelles mandag og tirsdag.

Tal fra det Det Internationale Havundersøgelsesråd (Ices) indikerer ifølge Our Fish, at andelen af undermålere burde være 16,4 procent.

Fiskeristyrelsen konstaterer, at der blev landet 0,12 procent torsk under mindstemålet, og der blev kasseret 573 kilo i 2018.

Også DTU Aqua, som leverer tal fra danske farvande til Ices, vurderer det som urealistisk, at undermålere skulle udgøre under en procent af de landede torsk.

- Vi mener ikke, at det er realistisk. Vi mener, at det tal er højere, siger sektionsleder ved DTU Aqua Marie Storr-Paulsen.

Formanden for Danmarks Fiskeriforening mener, at Our Fish "sammenligner æbler og pærer”, når tal fra Ices sammenlignes med tal fra danske fiskere.

- Danske fiskere har ikke 16 procent i discard (udsmidning, red.). Det tal kan jeg slet ikke genkende, siger Svend-Erik Andersen.

Tallet for Nordsøen var ifølge foreningen 1,6 procent i de to første kvartaler af 2019. Han erkender, at danske fiskere har haft problemer med at registrere, hvilket dog "er blevet bedre":

- Man skal lave et stykke arbejde for at få disse fisk pillet fra og målt op,
og det har måske været langsomt i optrækket. Jeg siger bare, at de mængder, der er her, er forsvindende små mængder.

Hos Our Fish argumenterer man for, at de lave fangsttal for undermålere - og for store torsk - bør give anledning til, at man beskytter fiskeriet yderligere.

- Det (ulovlig udsmidning) kommer ikke nogen til glæde. Det ødelægger bare fremtiden for fiskeriet i Nordsøen. Det synes vi, er meget alvorligt, siger kampagneansvarlig hos Our Fish Berit Asmussen.

Organisationen appellerer til, at overvågning og kontrol øges på fiskefartøjer.

Fiskeriministeren har mandag meddelt, at man med kameraer vil overvåge fiskeriet af jomfruhummere, hvor der også landes torsk som bifangst.

Det initiativ finder Our Fish "alletiders", og man håber på en hurtig implementering. Men det er ikke nok, mener Berit Asmussen.

- Det er slet ikke nok. For det handler kun om en del af fiskeriet, siger hun og understreger, at det blandt andet ikke omfatter selve torskefiskeriet.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

3F Kolding er uforstående over for at Danfoss flytter fabrik til Polen

Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Kolding

JV-Panelet: Det mener vi om ulovligt fravær udenfor skolernes almindelige ferie, klimadebattens betydning for egen adfærd og Genforeningens betydning

Annonce