Annonce
Udland

USA affyrer raket kort efter nedrustningsaftales død

Mike Sargent/Ritzau Scanpix
Testaffyring af mellemdistanceraket, som ifølge USA rammer mål efter 500 kilometer i luften.

USA testaffyrer en mellemdistanceraket kun få uger efter, at USA og Rusland skrotter en central nedrustningsaftale.

Det oplyser USA's forsvarsministerium ifølge AFP.

- Testraketten skød ud fra den mobile affyringsrampe og ramte præcist målet efter mere end 500 kilometers flyvning, lyder det fra ministeriet.

Affyringen fandt sted søndag på øen San Nicolas i Californien.

USA trak sig formelt ude af INF-traktaten fra 1987 2. august. Det skete, efter USA's regering havde fastslået, at Rusland havde overtrådt aftalen.

Det benægter den russiske regering.

INF-aftalen var en central aftale for europæerne. Den forhindrede, at det tidligere Sovjetunionen og USA oprustede med atomare mellemdistanceraketter i Europa.

Af samme grund er de europæiske lande i dag bekymret over, at aftalen er skrottet.

Hvis aftalen stadig havde været i kraft, kunne USA ikke have udført søndagens affyring.

INF-traktaten sikrede ved afslutningen af den kolde krig en hastig atomnedrustning i Europa.

Det var den første aftale, som fjernede en hel klasse af våben fra supermagternes arsenaler.

Aftalen betød, at raketter og krydsermissiler med en rækkevidde på mellem 500 og 5500 kilometer blev tilintetgjort. Uanset om de havde atomsprænghoveder eller ej.

USA skilte sig af med omkring 850 missiler af typerne Pershing 1b, Pershing 2 og BGM-109 Tomahawk.

Sovjetunionen ødelagde 1850 missiler af typerne SS-4, SS-5, SS-12, SS-23, SS-20 og SSC-X-4.

USA planlægger at gennemføre en ny testaffyring med en mellemdistanceraket i november.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Erhverv For abonnenter

3F-formand undrer sig over lukningen af testfabrik: Man vil opleve et kæmpe dræn af viden

Annonce