Annonce
Udland

USA-kender om topdiplomat: Han ødelægger alt for Trump

Drew Angerer/Ritzau Scanpix
En af Trumps nærmeste allierede har svækket præsidenten væsentligt under afhøring i omstridt Ukraine-sag.

Donald Trump førte en "noget for noget"-politik. Og det gjorde han i forsøget på at presse politiske ledere i Ukraine til at undersøge forhold omkring Trumps demokratiske rival Joe Biden og dennes søn.

Det har USA's EU-ambassadør, Gordon Sondland, onsdag forklaret under en høring i Kongressen. Netop Sondland har en særlig stor betydning i sagen om præsident Trumps mulige magtmisbrug.

Det vurderer USA-kender Mette Nøhr Claushøj. Hun har en master i amerikansk politik og har blandt andet arbejdet som udenrigspolitisk rådgiver for den danske ambassade i Washington D.C.

- Det er jo totalt ødelæggende for Trump-administrationen. Jeg har aldrig set noget lignende under offentlige høringer.

- Han har bekræftet, at der var tale om afpresning, korruption, bestikkelse - eller hvad man skal kalde det - og så har han bekræftet, at alle vidste, at det foregik. Alle ministre, alle diplomater og præsidenten selv, siger hun.

Gordon Sondland er kendt som en nær allieret til Donald Trump.

- Det er en diplomat, som Trump selv har udpeget. Det er ikke en, som en af Trumps ministre har udpeget. Det er ikke en karrierediplomat.

- Det er en mand, der aktivt har arbejdet for, at Trump skulle komme til som præsident, forklarer Mette Nøhr Claushøj.

Høringerne i Kongressen skal afgøre, hvorvidt der kan rejses en rigsretssag mod Trump, hvilket i sidste ende kan medføre, at han må forlade sin post.

I onsdagens høring har Sondland forklaret, at præsidenten - efter hans opfattelse - har blokeret for militærhjælp til Ukraine i forbindelse med sit ønske om, at den ukrainske præsident, Volodimir Zelenskij, satte gang i en efterforskning af Joe Biden og Bidens søn Hunter Biden.

Sønnen tog i 2014 imod en højt betalt stilling i et ukrainsk energikonsortium.

- Man kan ikke komme uden om nu, at der er beviser nok, lyder det fra Mette Nørh Claushøj efter Gordon Sondlands forklaring.

Hun peger videre på, at Det Hvide Hus har muligvis forsøgt at gøre den amerikanske EU-ambassadør til syndebuk i sagen.

- Jeg er ikke i tvivl om, at når han siger, hvad han gør i dagens høring, så er det, fordi der har været tegn på fra Det Hvide Hus' side, at man ville give ham skylden for det hele, siger Mette Nøhr Claushøj.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Affaldshåndtering som i DDR-tiden

Lokaldebat: I den bebyggelse i Egernsund, hvor min kone og jeg bor, oplever vi til stadighed, at vore affaldscontainere ikke bliver tømt. Bebyggelsen består af 12 ejerlejligheder og otte boligforeningslejligheder. Problemet er, at Sønderborg Kommune entrerer med et system omkring bortskaffelse af affald, som ingen normalt begavede mennesker forstår. Et årskursus til borgerne i affaldshåndtering ville sikkert gøre underværker, men det vil kommunen næppe finansiere. Det system, skraldemændene (jo, det ord eksisterer skam endnu i det danske sprog) arbejder efter, bevirker, at hvis en lille ren plasticpose havner i den forkerte container, bliver den ikke tømt. Jeg luftede forleden min irritation på en særlig Egernsund-side på Facebook - og straks var der adskillige eksempler på, at rene bagateller er skyld i, at containerne bliver stående. Man må godt smide pap-emballagen fra en ramme cola i den dertil indrettede container - men så skal plasticomslaget pilles af. Ellers? Nul tømning. En mikroskopisk rest af marmelade i et glas - selvom man har brugt flere liter varmt vand på at gøre glasset rent - nul tømning. Kære byrådsmedlemmer - i har jo skabt et "system", der kunne være hentet i DDR i 1965. Folk er ikke ligeglade, men at lave en ordning for fjernelse af affald, som kun borgere med stærke læsebriller kan navigere rundt i (humor kan forekomme), er en ommer. Gad vidst, om det kun er i Egernsund, vi synes, at nu er målet sgu fuldt. Er der en modig byrådspolitiker, der kunne have lyst til at kommentere mit indlæg, skulle han/hun være velkommen. Trist, at der er længe til næste kommunalvalg, ellers skulle I nok komme på banen.

Annonce