Annonce
Udland

USA kalder canadiers dødsdom i Kina for politisk motiveret

Mandag blev canadieren Robert Lloyd Schellenberg idømt dødsstraf i Kina. USA kalder dommen for en politisk motiveret beslutning.

Det udløser stor kritik fra USA, at en 36-årig canadisk statsborger er blevet idømt dødsstraf i Kina.

USA kalder Kinas dødsdom til en canadisk statsborger for "politisk motiveret".

Det oplyser USA's udenrigsministerium natten til torsdag dansk tid, skriver nyhedsbureauet AP.

Meldingen kommer, efter at USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, og Canadas ditto, Chrystia Freeland, tirsdag diskuterede dommen i en telefonsamtale.

Her udtrykte begge ministre "deres bekymring over de vilkårlige tilbageholdelser og den politisk motiverede fængsling af canadiske statsborgere".

Det meddeler talsmand for det amerikanske udenrigsministerium Robert Palladino.

Den 36-årige canadiske statsborger Robert Lloyd Schellenberg blev i november idømt 15 års fængsel i Kina for at have medvirket til at smugle 222 kilo metamfetamin fra Kina ind i Australien.

Mandag blev hans straf ændret til dødsstraf.

Ifølge den kinesiske anklagemyndighed var canadieren hovedmanden i en international gruppe, som stod bag smuglingen.

Robert Lloyd Schellenberg påstår, at han er uskyldig.

Canada bad onsdag Kina om at benåde Schellenberg.

Landets premierminister, Justin Trudeau, siger, at han er "ekstremt bekymret" over dommen. Han og Chrystia Freeland har i ugens løb begge holdt samtaler med flere af verdens ledere for at lægge pres på Kina.

Canada og Kina har befundet sig i en hård strid, siden canadiske myndigheder i december anholdt topchef fra den kinesiske telegigant Huawei, Meng Wanzhou.

Anholdelsen skete på anmodning fra USA, der ønsker hende udleveret til mulig retsforfølgelse. Siden da har Kina tilbageholdt tre canadiere.

Michael Kovrig, som er tidligere diplomat og rådgiver fra den internationale tænketank ICG, samt erhvervsmanden Michael Spavor er blevet anholdt for at have bragt Kinas sikkerhed i fare.

1. december blev den canadiske lærer Sarah McIver anholdt, beskyldt for at have arbejdet illegalt i Kina. Efter 29 dage blev hun frigivet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce