Annonce
Udland

USA: Kina har indespærret over en million muslimer

Greg Baker/Ritzau Scanpix
Hård kritik af Beijing i Pentagon-rapport ventes at forværre relationerne mellem USA og Kina.

USA beskylder i et hårdt angreb på Kina styret i Beijing for at have placeret måske helt op til tre millioner muslimer i "koncentrationslejre".

Den hidtil stærkeste amerikanske fordømmelse af kinesernes indespærringer af muslimske uighurer og andre muslimske grupper ventes at øge spændingerne i det amerikansk-kinesiske forhold.

Kritikken er formuleret af Randall Schriver, som leder udviklingen af det amerikanske forsvarsministeriums politik i Asien.

- Det kinesiske kommunistparti bruger landets sikkerhedsstyrker til masseindespærringer af kinesiske muslimer i koncentrationslejre, siger Schriver, som op til weekenden talte om lejrene under en briefing om Kinas militær.

Han anslår, at antallet af indespærrede muslimer kan være "tættere på tre millioner".

Antallet af muslimer i Kina er på omkring 10 millioner.

Iagttagere siger, at den nye rapport formentligt vil forværre spændingerne mellem USA og Kina, som selv kalder lejrene for "oplæringscentre", som har til formål at forebygge islamisk ekstremisme.

Tidligere indsatte i lejrene har over for Reuters beskrevet tortur under afhøringer, overfyldte celler og daglig brutalitet og indoktrinering, som har drevet nogle muslimer til at begå selvmord.

Nogle af de pågældende lejre er omgivet af pigråd og vagttårne.

Schriver siger, at det er med overlæg, at han anvender ordet koncentrationslejre, som normalt forbindes med Nazityskland.

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo siger, at de kinesiske aktiviteter vækker mindelser om 1930'erne.

Den amerikanske regering har overvejet sanktioner mod højtstående kinesiske embedsmænd i Xinjiang - den store region på grænsen til Centralasien, som er hjem for millioner af uighurer og andre muslimske mindretal

Kina har advaret om, at det vil gengælde alle amerikanske sanktioner "med samme proportioner".

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce