x
Annonce
Udland

USA og Nato fordømmer Syrien for drab på tyrkiske soldater

Umit Bektas/Reuters
Den igangværende optrapning af kampe i Idlib-provinsen er farlig og bør omgående stoppe, advarer USA og Nato.

USA fordømmer et angreb mod Tyrkiets styrker i den syriske Idlib-provins, hvor mindst 33 tyrkiske soldater torsdag er blevet dræbt.

Annonce

Det fremgår af en pressemeddelelse fra det amerikanske udenrigsministerium natten til fredag dansk tid. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Vi støtter vores Nato-allierede Tyrkiet, siger en talsmand for ministeriet i meddelelsen.

Tyrkiet anklager de syriske regeringsstyrker for at stå bag angrebet. Også USA anklager den syriske præsident, Bashar al-Assad, og hans allierede for at stå bag.

- Vi opfordrer til et omgående stop for de foragtelige angreb begået af Assad-regimet, Rusland og iranskstøttede styrker, lyder det videre fra USA.

- Vi undersøger nu mulighederne for, hvordan vi bedst kan støtte Tyrkiet i denne krise, skriver udenrigsministeriet desuden ifølge nyhedsbureauet AFP.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, har i et opkald til den Tyrkiske regering ligeledes fordømt angrebet.

Det oplyser Stoltenbergs talsmand natten til fredag.

- Stoltenberg fordømte de fortsatte og uovervejede angreb begået af det syriske regime og dets støtte Rusland i Idlib-provinsen, siger talsmanden.

- Han opfordrede dem til at stoppe offensiven, at respektere international lovgivning og at støtte FN's bestræbelser på at finde en fredelig løsning.

- Han opfordrede alle parter til at deeskalere denne farlige situation og undgå yderligere forværringer af den forfærdelige humanitære situation i regionen.

FN's generalsekretær, António Guterres, udtrykker natten til fredag dansk tid "stor bekymring" over eskaleringen i Idlib.

- Generalsekretæren følger eskaleringen i det nordvestlige Syrien med stor bekymring, siger talsperson Stephane Dujarric i en meddelelse.

FN opfordrer til en øjeblikkelig våbenhvile og udtrykker især bekymring om den risiko, som de eskalerede militære angreb udgør for de civile.

- Hvis ikke der reageres kontant, bliver risikoen for en endnu større eskalering større fra time til time, lyder advarslen fra Guterres.

Ruslands forsvarsministerium afviser fredag morgen at have noget at gøre med angrebet torsdag.

Samtidig lyder det fra ministeriet, at de tyrkiske tropper, der blev ramt af angrebet, ikke burde have været i det syriske område, hvor de var, og at Tyrkiet ikke havde informeret Rusland på forhånd om placeringen.

For nylig optrappede Syriens regering støttet af Rusland offensiven i Idlib for at generobre området.

De seneste dage er situationen i Idlib-provinsen, der er den sidste oprørskontrollerede provins i Syrien, blevet drastisk forværret.

FN har advaret om, at kampene rykker nærmere og nærmere flygtningelejre med internt fordrevne i området.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce