Annonce
Udland

USA's forsvarsminister: Tyrkiet kan have begået krigsforbrydelser

Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix
Forsvarsminister Mike Esper siger i interview, at Tyrkiet kan være indblandet i krigsforbrydelser i offensiv.

Det lader til, at tyrkisk militær og allierede militser er i færd med at begå krigsforbrydelser i forbindelse med offensiven i det nordøstlige Syrien.

Det siger USA's forsvarsminister, Mike Esper, i et interview med tv-stationen CBS søndag.

- Det lader til, hvis det er sandt, at der er tale om krigsforbrydelser, lyder det fra forsvarsministeren.

Esper kommenterede blandt andet videooptagelser, der viser henrettelser af kurdiske fanger udført af tyrkiskstøttede militser.

- Det er en forfærdelig situation, en situation der er forårsaget af tyrkerne, af præsident Erdogan.

- På trods af vores modstand, besluttede de (tyrkerne, red.) at gennemføre denne indtrængen, sagde Esper.

I interviewet forklarede forsvarsministeren også, at man er i færd med at få be- eller afkræftet meldinger om, at tyrkiske styrker har angrebet amerikanske specialstyrker nær den tyrkisk-syriske grænse.

- Vi har givet dem vores troppers placeringer. Men hør her, jeg har selv været i krig. Jeg ved, hvordan krig foregår. Der er en tåge derude, og ting kan ske, lød det fra Esper.

I interviewet bekræftede han desuden, at omkring 1000 amerikanske soldater vil blive trukket ud af kampzonen i det nordøstlige Syrien. Esper kaldte det en "tilsigtet tilbagetrækning".

For en uge siden gav USA's præsident, Donald Trump, ordre til, at nogle af de amerikanske soldater i den del af det nordlige Syrien, hvor Tyrkiet havde planer om en offensiv, skulle skifte position, så de ikke blev fanget nær kampene.

Onsdag indledte tyrkerne en offensiv, der hovedsageligt er rettet mod de kurdiskledede styrker, der kontrollerer et stort stykke af det nordlige og særligt det nordøstlige Syrien.

Siden har der været uafbrudte kampe i og omkring nogle grænsebyer på den syrisk-tyrkiske grænse.

Ifølge FN er mere end 100.000 civile flygtet fra områder berørt af den tyrkiske offensiv.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce