Annonce
Udland

USA's højesteret skal afgøre sager om Trumps skattepapirer

Eduardo Munoz/Reuters
Først næste sommer bliver det afgjort, om præsident Trump skal udlevere dokumenter om sin privatøkonomi.

USA's højesteret har fredag accepteret at høre præsident Donald Trumps forklaring på, hvorfor han ikke vil efterkomme krav om at udlevere sine personlige skatteoplysninger.

Trump forsøger at undgå at udlevere bankoplysninger, selvangivelser og andre dokumenter om sin privatøkonomi, som blandt andet udvalg i Repræsentanternes Hus har bedt om at få indsigt i.

Det samme har anklagemyndigheden i New York, hvor Trump boede, før han blev præsident.

I tre tilfælde har lavere domstole slået fast, at Trump skal udlevere dokumenterne. Men alle tre afgørelser har Trump appelleret til landets højeste retsinstans.

Høringen skal finde sted i marts, og en kendelse ventes at blive afsagt i juni, oplyser højesteretten.

Advokater for Trump har bedt om lov til at svare på præsidentens vegne.

- Vi er glade for, at højesteret har sagt god for at gennemgå præsidentens tre pågående sager, som rejser betydelige forfatningsmæssige spørgsmål. Vi ser frem til at fremlægge vores skriftlige og mundtlige svar, siger Jay Sekulow, en af Trumps advokater.

Ledende demokrater i Repræsentanternes Hus, det ene af de to kamre i Kongressen, udtrykker skuffelse over, at højesteret har accepteret Trumps appel.

- Desværre må det amerikanske folk nu vente adskillige måneder på de endelige afgørelser, siger Nancy Pelosi, der er formand for Repræsentanternes Hus, hvor Demokraterne sidder på flertallet.

Demokraterne har længe krævet indblik i præsidentens økonomi.

Trump har lige siden valgkampen op til præsidentvalget i 2016 nægtet at udlevere sine selvangivelser. Det har ellers været kutyme i flere årtier for amerikanske præsidenter.

Den seneste til ikke at offentliggøre sine skatteopgørelser var Richard Nixon, som regerede i Det Hvide Hus fra 1969 til 1974.

Trumps modvilje har fået Demokraterne til at rejse flere og flere spørgsmål om, hvad der gemmer sig i den mangeårige forretningsmands skattepapirer.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Nu spidser det til i sag om tyske huskøbere i Danmark: Styrelse kan sende minister i samråd

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Leder For abonnenter

Det utilgivelige læk

Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden. Det nyder vi som borgere godt af, når vi eksempelvis kan betale i supermarkedet via en app, eller når vi skal i kontakt med offentlige myndigheder og ikke behøver af møde fysisk op. Tager man blot et smut syd for grænsen, vil man opdage et samfund, der virker tilbagestående i forhold til at høste fordelene af et digitaliseret samfund. Men udviklingen har også sine omkostninger. Eksempelvis kan det være svært for ældre at finde ud af selvangivelsen eller anden form for computerkontakt med myndighederne. Disse generationsudfordringer gøres der meget for at afbøde, men nogle omkostninger er af en karakter, så de er utilgivelige. En sådan er Sygehus Lillebælts læk, som netop er blevet kendt i offentligheden, af fortrolige oplysninger om godt en halv million patienter. Kort fortalt har blandt andet cpr-numre, navne og hjerteoplysninger i flere end fem år ligget tilgængelige for alle 26.000 ansatte i Region Syddanmark samt et ukendt antal samarbejdspartnere fra ind- og udland. Regionen og sygehuset er blevet kritiseret for lækket i en afgørelse fra Datatilsynet, men lægelig direktør på Sygehus Lillebælt Mads Koch Hansen har "ikke fantasi til at forestille sig", at nogle ansatte uberettiget skal have gjort brug af patienternes oplysninger. Det kræver nu ellers ingen livlig fantasi at forestille sig, at der blandt 26.000 ansatte samt samarbejdspartnere i ind- og udland skulle findes et enkelt broddent kar, hvis moral og syn på tavshedspligt er flosset. Selv om den i øvrigt afgående lægelige direktørs tillid til sine ansatte kan være sympatisk, er den grænsende til naiv. Desværre oplever vi af og til disse helt utilgivelig læk af personlige oplysninger fra offentlige myndigheder, og netop fordi digitaliseringen af samfundet ikke kan spoles tilbage, er der grund til på det kraftigste at indskærpe vigtigheden af, at have styr på den slags. Mister folk først tilliden til myndighederne, kan det være uopretteligt.

Sport

Forstå hvorfor verden græder: - Vi har mistet en rockstjerne i Kobe Bryant

Annonce