Annonce
Udland

USA's store medier boykotter saudiarabiske konference

Giuseppe Cacace/Ritzau Scanpix
For andet år i træk får saudiarabisk konference kun ringe mediedækning som følge af drabet på Khashoggi.

En række store amerikanske medier udebliver fra en stort anlagt investeringskonference i Saudi-Arabien for andet år i træk som følge af drabet på journalisten Jamal Khashoggi.

USA's handelsminister, Steven Mnuchin, rådgiver Jared Kushner og tre andre højtstående amerikanske politikere kommer imidlertid til at deltage i den internationale investeringskonference "Davos i ørkenen".

Men mediegiganter som Fox Business Network, CNN, CNBC, Bloomberg Media, New York Times og Financial Times kommer ikke, skriver Hollywood Reporter.

Sidste år udeblev mange udenlandske topchefer fra det internationale erhvervsliv også på grund af drabet på den kritiske journalist i Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul.

Målet med konferencen fra den 29. oktober til og med den 31. oktober i Riyadh er at fremstille Saudi-Arabien som et trygt og lukrativt investeringsland.

Saudi-Arabias magtfulde kronprins, Mohammed bin Salman, forsøger at omlægge Saudi-Arabiens økonomi, så landet bliver mindre afhængigt af olieindtægter.

Kronprinsen har taget "det fulde ansvar" for drabet på Khashoggi, men han nægter at have givet ordre til det.

CIA mener, at kronprinsen personligt beordrede drabet.

Aktivister og venner af den dræbte kritiske journalist Jamal Khashoggi markerede tidligere i denne måned årsdagen for drabet ved en mindeceremoni for ham uden for Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul.

Markeringen af årsdagen begyndte klokken 13.14 lokal tid onsdag den 2. oktober - det nøjagtige tidspunkt, hvor Khashoggi gik ind i konsulatet for at hente dokumenter, som kan skulle bruge, i forbindelse med at han ville gifte sig.

Khashoggis forlovede, Hatice Cengiz, krævede i en tale ved konsulatet, at Saudi-Arabiens magthavere stilles til ansvar for drabet. Ved hendes side sad blandt andre ejeren af The Washington Post, Amazon-grundlægger Jeff Bezos.

- Genfærdet af den dræbte kritiske Khashoggi hænger over Saudi-Arabien, siger Bruce Riedel, som er tidligere officer i CIA og forfatter til en bog om Saudi-Arabien med titlen "Konger og præsidenter".

Saudi-Arabien har stillet 11 personer for retten i sagen og krævet fem af dem dødsdømt.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce