Annonce
Udland

USA's udenrigsminister beskylder Kina for fortsat mørklægning

Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix
Pompeo afstod i modsætning til tidligere fra at tale om et "kinesisk virus", men kritiserede alligevel Kina.

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, beskylder Kina for fortsat at tilbageholde information om coronavirus.

Det sker i et interview med radioprogrammet Washington Watch tirsdag lokal tid.

- Min bekymring er, at denne mørklægning, den misinformation, som Kommunistpartiet står bag, stadig nægter verden den information, som den har brug for, for at vi kan forhindre yderligere smittetilfælde, og at noget lignende sker i fremtiden, siger han i programmet.

Pompeo beskylder også Iran og Rusland for misinformation og mørklægning.

- Vildledningskampagnen fra Rusland og Iran ligeså vel som Kina fortsætter, siger han.

- De taler om, at den måske kommer fra den amerikanske hær, og at den måske begyndte i Kina.

I USA har Covid-19, som opstod sidste år i Wuhan i Kina, resulteret i mindst 53.000 bekræftede smittetilfælde og 720 dødsfald.

Men situationen i flere af storbyerne, især New York, eskalerer hurtigt, og her er frygten stor for, at der kommer til at mangle sengepladser.

I Kina har der under virussets hærgen været godt og vel 81.000 bekræftede smittetilfælde, knap 3300 dødsfald og over 73.000 raskmeldinger.

Siden lader epidemien dog i første omgang til at være løjet af i landet.

Tirsdag registrerede Kina 47 nye smittetilfælde - hvor af alle ifølge kinesiske myndigheder var importeret.

Der har været stor kritik af Kinas indledende indsats mod coronavirus, og meget tyder på en omfattende mørklægning af informationer. Det har blandt andet The New York Times afdækket.

/ritzau/Reuters

Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce