Annonce
Udland

Tyrkiet holder fem døgns pause i offensiv i Syrien

Bakr Alkasem/Ritzau Scanpix
Tyrkiet indstiller kampene i Syrien i 120 timer, mens kurdiske styrker fjerner sig fra sikkerhedszone.

USA har indgået en aftale med Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, om våbenhvile i det nordøstlige Syrien. Det siger USA's vicepræsident, Mike Pence, på en pressekonference torsdag aften.

Aftalen indebærer, at Tyrkiet skal indstille kampene i 120 timer, svarende til fem døgn, mens de syriske kurdere trækker sig ud af en såkaldt sikkerhedszone.

Pence tilføjer, at han har fået forsikringer fra den kurdiske YPG-milits om, at den vil trække sig tilbage bag en linje 32 kilometer fra grænsen.

Den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu, afviser, at der er tale om en våbenhvile, for en sådan kan kun indgås mellem "to legitime parter".

Han siger, at Tyrkiet holder en pause i sine militære operationer, så "terrororganisationen", som han betegner YPG, kan forlade sikkerhedszonen.

- Vi suspenderer operationen, vi stopper den ikke, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Vi stopper den først, efter at de (kurdiske militser, red.) har trukket sig fuldkommen fra regionen, siger Cavusoglu.

I den fælles udtalelse fra USA og Tyrkiet fremgår det, at det først og fremmest bliver tyrkiske styrker, der opretholder den såkaldte sikkerhedszone på syrisk territorium.

Desuden har den tyrkiske regering fået med i aftalen, at YPG skal opgive sine tunge våben, og deres positioner skal ødelægges. Det har længe været et tyrkisk ønske, skriver Reuters.

Pence var sammen med USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, torsdag på besøg hos præsident Erdogan i Tyrkiet.

Hvis Erdogan ikke havde accepteret forslaget om en våbenhvile, ville Tyrkiet være blevet underlagt "massive sanktioner" fra amerikansk hold, siger Pence på pressekonferencen.

USA har ikke tilbudt Tyrkiet andet end at trække de eksisterende sanktioner tilbage, tilføjer Pence.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, glæder sig over våbenhvilen.

- Det er en stor dag for civilisationen. Jeg er stolt af USA for at støtte mig på en nødvendig men noget ukonventionel vej, skriver han på Twitter.

- Millioner af liv bliver reddet. Tillykke til ALLE!, lyder det fra Trump.

Den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), konstaterer, at våbenhvilen er hårdt tiltrængt.

- Næste fem døgn bliver afgørende. Brug for at vende tilbage til forhandlingssporet i Syrien, skriver han på Twitter.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Danmark

Sundhedsordførere: Nu må ministeren stoppe omskæringslægen

Annonce