Annonce
Indland

Usikker Elbæk håber på homerun til Alternativet

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
For første gang stiller Alternativet op til et EP-valg. Uffe Elbæk satte sit kryds med blandede følelser.

Det vil være intet mindre end fantastisk, hvis Alternativet hiver et mandat hjem ved søndagens valg til Europa-Parlamentet.

Det understreger partiets politiske leder, Uffe Elbæk, da han møder op for at stemme i Grøndal Multicenter i København.

- Jeg håber selvfølgelig, at vi får et homerun og får en kandidat derned. Det ville være fantastisk, siger Uffe Elbæk til TV2 News.

Han erkender, at han er oprigtig usikker på, hvordan det kommer til at gå Alternativet, som aldrig tidligere har stillet op ved et valg til Europa-Parlamentet.

- Hvis vi kommer ind, bliver det på de allersidste marginaler, at vi kommer ind, men det har været det hele værd, siger Elbæk til Ritzau.

Alternativets spidskandidat er folketingsmedlemmet Rasmus Nordqvist, der har siddet i Folketinget siden 2015. Han stiller også op til Folketinget ved valget den 5. juni, men det bliver ikke aktuelt, hvis han bliver valgt til Europa-Parlamentet.

Selv om det har givet Elbæk et personligt dilemma, så var han ikke i tvivl om, hvor hans kryds skulle sættes.

- Det var med blandede følelser, at jeg satte mit kryds ved Rasmus. For øv nu er jeg måske med til at sende ham ud af Folketinget, men det er sagt med et smil, for han er født til at blive et EP-medlem.

Hvis Rasmus Nordqvist og Alternativet får et mandat i Europa-Parlamentet, vil han blive savnet i folketingsgruppen.

- Helt personligt vil jeg komme til at savne ham. Han er en knaldhamrende dygtig kollega, en super skarp politisk og analytisk hjerne og ud over det en god ven.

Alternativet blev stiftet af blandt andre Uffe Elbæk i 2013. Siden har partiet stillet op til først folketingsvalget i 2015, siden kommunal- og regionalvalget i 2017 og nu europaparlamentsvalget.

- På meget få år har vi formået at kunne stille kandidater og udvikle politik, siger Elbæk og fortsætter:

- Jeg bliver glad for, at vi har haft organisatorisk styrke og politisk engagement til også at kaste os ind i et EU-valg.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce