Annonce
Kolding

Anstrengt økonomi: Usikkerhed om nyt p-hus i campusområdet

Det er her på en del af p-pladsen foran SDU, at UC Syd håber at have en ny uddannelsesinsitution opført og klar til brug i 2022. Længst ude mod Østerbrogade er det planen, at der samtidigt skal bygges et p-hus - men kommunen har ikke sat penge af til det. Arkivfoto: Mette Mørk
Pengene til et hårdt tiltrængt p-hus i campusområdet har ikke fundet vej til kommunens stramme budget. Men millionerne skal findes - om ikke andet så i kommunens investeringsfond, bebuder formanden for byrådets trafikansvarlige udvalg, Jakob Ville (V).

Kolding: Selvom Koldings politikere ved flere lejligheder har udstedt løfte om, at der skal bygges mange flere parkeringspladser i campusområdet omkring Designskolen, Syddansk Universitet og det kommende UC Syd, som skal opføres til de pædagogstuderende i Kolding på en del af SDU's nuværende parkeringsplads, så har pengene til det lovede p-hus endnu ikke fundet vej til Kolding Kommunes budget.

Tværtimod er et ønske fra teknik- og klimaudvalget om at reservere 60 millioner kroner på 2021-budgettet taget af bordet igen på grund af kommunens anstrengte økonomi.

Ifølge forvaltningens bemærkninger betyder det, at "det ikke er muligt at etablere parkeringshuset ved Campusområdet som forudsat. Der skal arbejdes med at afklare alternative løsninger. På sigt ventes et parkeringsunderskud på 460 pladser, når den samlede forventede udbygning er sket for SDU, UC Syd, KUC og Designskolen".

Annonce

P-huset

  • Ifølge by- og udviklingsforvaltningens beskrivelse af det p-hus, som man forgæves har ønsket at få afsat 60 mio. kr. til på i budgetoverslagsåret 2021, skal det rumme 605 p-pladser.
  • UC Syd skal bidrage til byggeriet med 15 mio. kr.
  • P-huset koster i alt 75 mio. kr. eller 125.000 kroner pr. plads.

Investeringsfond

Udvalgsformand Jakob Ville (V) bekræfter, at der ikke bliver bygget et p-hus i campusområdet "her og nu".

- Men vi har jo sagt, at når UC Syd bygger, så skal der også bygges et p-hus, siger han.

Det har I jo ikke afsat nogen penge til?

- Nej, men UC Syd bygger jo heller ikke dernede nu. Men vi får 17 millioner kroner for den grund, UC Syd skal bygge på, og de penge vil vi blandt andet bruge til et p-hus.

17 millioner kroner kan man ikke få et stort p-hus for?

- Nej, men så må vi til budgetforhandlingerne i efteråret se, hvordan vi skaffer resten af pengene, og alternativt må vi se, om vi kan tage dem i vores investeringsfond. For vi har et parkeringsproblem, som skal løses, og der skal bygges et parkeringshus i området, siger Jakob Ville, som beklager, at ønsket om de 60 millioner kroner til et parkeringshus måtte ofres ved de seneste budgetforhandlinger for at få kommunens hårdt pressede økonomi til at hænge bedre sammen.

1000 pladser

En parkeringsanalyse fra Trafik og Mobilitet fra foråret 2019 viser, at der er 4956 offentligt tilgængelige p-pladser og 2095 private p-pladser i bymidten - i alt 7051 pladser.

Behovet er imidlertid 7995 pladser, hvis man kigger på, hvad der er af funktioner i byen i form af boliger, butikker og arbejdspladser.

Med andre ord mangler der ifølge analysen næsten 1000 pladser i midtbyen, hvis alle de bilister, der har brug for det, skal kunne parkere i nogenlunde nærhed af deres arbejdspladser og hjem.

Jakob Ville mener dog, at det er rimeligt, hvis folk skal gå fem-syv minutter fra deres bil til deres uddannelse eller arbejde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce