Annonce
Billund

Uspoleret børnekreativitet hjælper virksomheder med at udvikle produkter til børn

Louise Fenger Kornum og Christopher Moyell Juul er henholdsvis netværksmanager og deltager, og netop når deltagerne møder hinanden på kryds og tværs, opstår der den synergi, som er målet med det hele. Mette Larsen fra København (som var med via zoom, red.), der har udviklet Hairy Hugger, er i gang med at udvikle en ny bamse til børn med en diagnose i samarbejde med Christopher Moyell Juul, der netop mangler tiltalende og beroligende sanselegetøj til skolens sanserum. Foto: Lise Nørgaard
Ni mindre virksomheder, der er nysgerrige på eller har fokus på børn, leg og kreativitet, er blevet en del af iværksætternetværket Playful Hub hos CoC Playful Minds. Nogle af virksomhederne udvikler deres produkter i samspil med med børn - og oplever gang på gang at blive inspirerede og overraskede. I sidste ende oplever de at stå med væsentligt bedre produkter. At arbejde på den måde kræver ordentlighed og empati.

Billund: For at blive en rigtig god maler, skal man turde at male som et barn igen. Sætningen er udtalt af den spanske maler Picasso, og den bliver også brugt i iværksættermiljøet Playful Hub, der har til huse hos CoC Playful Minds på Kløvermarken i Billund.

Her holder virksomheder til, der for eksempel arbejder på værktøjer til at forbedre relationen mellem børn og voksne i børnehaver, eller som arbejder med legetøj af pap.

Her tør man godt tage børns svar, spørgsmål og skæve indgangsvinkler alvorligt. De ni mindre virksomheder, der lige nu er i netværket, er i fuld gang med at finde deres eget indre legebarn frem igen - godt hjulpet på vej af rigtige børn. Formålet er at skabe virksomheder, der bidrager til og forandrer status quo. Bag virksomheden er der ikke nødvendigvis et mål om millioner.

Annonce

Louise Fenger Kornum er såkaldt senior incubator manager og er koordinator af netværket, mens Christopher Moyell Juul, direktør for Fonden Drive, er blandt deltagerne i netværket, der fungerer både som et fysisk netværk og et nationalt/internationalt paraplynetværk for virksomheder, der beskæftiger sig fokuseret med leg, læring, kreativitet og samskabelse med børn.

Eventyrleg med børn

I øjeblikket er nogle virksomheder lokale, mens andre kommer fra andre dele af landet. Fælles for dem er, at de lejer sig ind i hub'en, hvor der er netværk på tværs, coaching og lignende i forhold til at arbejde med produkter til og for børn og børnefamilier.

- Siden sommerferien har vi fået fire nye virksomheder ind, fortæller Louise Fenger Kornum, der arbejder med etisk samskabelse.

- For os er det meget vigtigt, at alle parter skal have noget ud af processen. Vi hiver ikke børn ind til tests og hælder dem ud med en rød slikkepind i hånden bagefter som tak. Det handler om at lytte og have respekt. Både børn og virksomheder skal have noget ud af at mødes, og de skal kende den rolle, de spiller i det, forklarer Louise Fenger Kornum.

Iværksætterne har deres eget skrivebord og eget nøglekort i Playful Hub. Louise Fenger Kornum sørger desuden for, at der udover netværk også er adgang til workshops og kurser. Foto: Lise Nørgaard

- Der er en stærk tro på, at slutproduktet bliver bedre, tilføjer Christopher Moyell Juul, der påpeger, at voksne ikke skal sidde og kloge sig på børn, men i stedet tage dem med i processen og spørge dem, hvad der fungerer for dem.

Ofte er de ude for, at børnene peger på ting, et tvist, som er indlysende, men som voksne aldrig kunne have fundet på alene.

- Tit kommer vi sådan til at grine af det, for hvorfor havde vi da ikke set det, forlyder det.

Annonce

Kommercielt rum med høje standarder

De to anerkender, at det gode ved børn er, at deres kreativitet og tankegang endnu ikke er blevet ødelagt af tidsplaner, budgetter og kassetænkning.

- De har en helt anden kreativ tankegang end voksne, hvis kreativitet på mange måder er ødelagt, og når vi møder det, ser vi noget nyt, påpeger Christopher Moyell Juul.

Det er vigtigt at respektere processen og som virksomhed gå ind i en ligeværdig dialog med børnene - for eksempel på legeeventyr.

Christopher Moyell Juul, direktør, Fonden Drive

Playful Hub er bare det første skridt i retningen af et globalt epi-center i Billund omkring leg og læring.

- På mange måder er det her allerede med Lego, men det giver en god synergi også at have mindre virksomheder, hvor der skabes netværk på tværs, der kan inspirere og lede nyt med sig, siger de.

At børnene kommer ind i et kommercielt rum med deres kreativitet er en del af det, men der bliver ikke drevet rovdrift på dem:

- Så vidt vi ved, findes der ikke noget tilsvarende, og det handler om at mødes i midten. Derfor har vi også høje standarder i forhold til sikkerhed, etik og børneattester, siger Louise Fenger Kornum.

Annonce
Billund For abonnenter

Giftige og omdiskuterede stoffer er fundet i boring ved Grindsted: - Vi ved ikke, hvorfor det er der

Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev For abonnenter

Springrytteren Tina Lund red på en meget dyr hest, men ejeren havde ikke råd til at have den, så han snød sin bank

Varde For abonnenter

Han lægger historier på Facebook flere gange om dagen – men åbenheden dækker over en stor lukkethed

Navne For abonnenter

Lars Koch Hertel var læge i Christiansfeld i mere end 30 år: Nu er han død 71 år gammel

Sønderborg

Venstre vil tage statsministeren på ordet: - Vi skal turde frigøre folkeskolerne i Sønderborg

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Sydjylland

Nu får vi friheden tilbage, men følelserne er blandede:  - Hvis pandemien er slut, skal jeg se det, før jeg tror det

Kolding For abonnenter

Andrea fik sit store gennembrud i Retfærdighedens Ryttere: Nu spiller hun med i ny stor Netflix-serie

Thomas kørte i sin fars hjulspor: Boede i lastbil i to og et halvt år

Haderslev

Hesteavler frifundet i forældet straffesag: Snød banken for 700.000 kroner i hestehandel

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Team Esbjerg For abonnenter

Team Esbjerg floppede: En helt igennem sjasket præstation

Esbjerg For abonnenter

Presset på kommune stiger i sag om svigtede specialbørn: Foreninger tordner mod katastrofale forhold

Team Esbjerg

Se videoanalyse: En sløv præstation - Team Esbjerg smed dyrebart point i topstriden

Annonce