Annonce
Kultur

Hvem skal vinde JydskeVestkystens kulturpris 2020? Kampen er i gang

Bland de nominerede er Sønderborg Garden, Esbjerg Revyens direktør Hanne Bjørnskov, forfatter Jens Henrik Jensen og Vardes bogbus. Collage: Morten Seest
Fra læserskaren kommer vidt forskellige bud på modtagere af JydskeVestkystens kulturpris 2020. Fælles er dog, at de foreslåede synes at have nøglen til nye miljøer og fantastiske oplevelser.

Kandidater: Rigsarkivet i Aabenraa og Brørup Bio. Varde Biblioteks bogbus og Sønderborg Garden. Museumsinspektør Elsemarie Dam-Jensen og forfatteren Jens Henrik Jensen.

Umiddelbart meget forskellige bud på mulige modtagere af JydskeVestkystens kulturpris 2020. Og så er der alligevel en fællesnævner. Forslagsstillerne fremhæver nemlig, at her er tale om utrættelige folk, som giver andre adgang til en verden, der ellers ville være lukket land.

Det gælder blandt andre Jens Henrik Jensen, hvis thrillere fører læseren sammen med plagede hovedpersoner, såsom krigsveteranen Oxen. Nina Portland-serien udspiller sig i høj grad i Esbjerg, men hun er ikke nogen helt almindelig enlig mor, og sammen med hende lærer man byen at kende på en ny måde.

Annonce

Indstil kandidater

Frem til den 10. november kan man via mail-adressen kulturpris2020@jv.dk komme med sit bud på, hvem der skal vinde JydskeVestkystens kulturpris 2020 – og det er nok at foreslå kandidaterne én gang. Blandt forslagsstillerne trækkes der lod om tre x to billetter til Kulturshow 2020 den 15. januar i Musikhuset Esbjerg, hvor prisen uddeles.

Totaloplevelse

Brørup Bio har været foreslået før, og her er da også tale om en flok frivillige, som gennem 25 år har sørget for at gøre det at se film til en totaloplevelse. Her er foredrag og quizzer, livetransmissioner af opera og filmklub. Og ved særlige lejligheder klæder "personalet" sig ud.

Genganger er også Christian Panbo, som nåede til finalefeltet ved 2019-prisuddelingen. Bjælkehusfabrikanten har åbnet eget kunstmuseum for at kunne vise sig samling af blandt andet Eckersberg-malerier, og han optræder selv som kustode ved det private kunstmuseum tæt på Aabenraa.

Blandt de første kandidater til 2020-prisen var Esbjerg Revyen, og nu er også revyens direktør, Hanne Bjørnskov, og én af skuespillerne, Jan Svarrer, foreslået særskilt. Hun satser sin egen pensionsopsparing på at skabe revy, og han er mesterlig udi musik og komik.

Som nævnt er også Rigsarkivet, Aabenraa, foreslået og fremhæves for sin indsats med at formidle historie til alle fra skoleklassen til slægtsforskeren. Formidle gør også museumsinspektør Elsemarie Dam-Jensen, Museum Sønderjylland, og emnerne kan være alt fra sølv til møbler og bygninger.

I bunken af kandidater ligger nu også bogbussen i Varde - med "faglig formidling i øjenhøjde" - og Sønderborg Garden. "De spiller, så man bliver i godt humør", lyder det fra forslagsstilleren.

Brørup Bio er indstillet til JydskeVestkystens kulturpris 2020. Arkivfoto: JFM
Vardes bogbus er blandt kandidaterne til JydskeVestkysten kulturpris. På billedet er det dog den gamle bogbus - den er siden skiftet ud med en nyere model. Arkivfoto: JFM
Ifølge en læser bliver man i godt humør, når Sønderborg Garden spiller op. Arkivfoto: JFM
Museumsinspektør Elsemarie Dam-Jensen, Museum Sønderjylland, formidler alt fra sølv til møbler og bygninger. Arkivfoto: JFM
Gennem Jens Henrik Jensens fortællinger i Nina Portland-serien, har læserne lært Esbjerg at kende på en ny måde. Arkivfoto: JFM
Esbjerg Revyens direktør, Hanne Bjørnskov, satser pensionsopsparingen på at skabe revy. Arkivfoto: JFM
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce