Gadbjerg: Det er langt fra hver dag, at Det Radikale Venstre og Dansk Folkeparti står på samme politiske side. Det ved Torben Elsig-Pedersen (R) godt, men i diskussionen for og imod en kommende Billundbane har partierne fundet fælles fodslag.
Både Torben Elsig-Pedersens partifæller på Christiansborg, SF og Enhedslisten, har meldt ud, at de fortsat bakker projektet op, selvom regeringen ikke har den med i sit udspil til en ny trafikaftale.
For nyligt efterlyste Kristian Thulesen Dahl (DF) lokale stemmer, var klar til at slås for banen. I den forbindelse er Torben Elsig-Pedersen en af de personer, han kan læne sig op ad. Som byrådsmedlem, bestyrelsesmedlem i Billund Lufthavn og beboer i Gadbjerg - byen der er udpeget som muligt forbindelsessted, har Torben Elsig-Pedersen beskæftiget sig med planerne om en jernbane til lufthavnsbyen i mange år.
Ligesom Kristian Thulesen Dahl (DF) ærgrer han sig over, at Billundbanen i høj grad er blevet gjort til Kristian Thulesens Dahl og Dansk Folkepartis projekt.
- Det er ikke så ofte, at en radikal roser Dansk Folkeparti, men det er korrekt, at de bragte den ind i Togfonden, men nu har jeg siddet i byrådet i 11 år, og gennem alle årene har det også været en mærkesag for mig at genåbne et trinbræt i Gadbjerg. Længere tilbage tror jeg, at det var Radikale og SF, der i amtsrådet fik skrevet ind, at man skulle undersøge en bane til Billund, så det er ikke udelukkende en Dansk Folkeparti-bane, siger Torben Elsig-Pedersen.
De afledte effekter
I udspillet til en ny trafikaftale har regeringen skrottet ideen om banen, fordi den ikke giver ”nogen væsentlig forbedring for passagererne i forhold til den nuværende busløsning” og har ”et betydeligt negativt samfundsøkonomisk afkast”. Også flere trafikforskere har ytret, at banen vil give underskud, men Torben Elsig-Pedersen mener ikke, at tallene, der ligger til grund for de vurderinger, er retvisende.
Blandt andet tages der ikke højde for, hvor stort et potentiale, der er i at skabe en kollektiv togforbindelse til lufthavnen, der forventer at kunne bidrage endnu mere til landets samlede økonomi de kommende 20 år.
- Der er lavet en stor strategiplan for antallet af passagerer i 2040. Det kan være, den bliver skubbet et år eller to på grund af corona, men i 2019 var der 3,7 millioner passagerer, og i 2040 er det realistisk, at det tal kommer op på syv millioner, hvilket vil afspejle sig direkte i den effekt, lufthavnen har på samfundsøkonomien.
- Det kan godt være, vi bare tænker på, at det er fedt, at vi kan rejse ud i verden én gang om året, men der er også en stigende interesse for at komme den anden vej. Det giver eksport, og virksomheder er også afhængige af gode forbindelser. Sådan nogle ting er ikke regnet ind i modellerne, når folk siger, det ikke er samfundsmæssigt rentabelt. Tænk, hvilket samfund vi ville have, hvis man ikke havde turdet investeret i infrastruktur de sidste 100 år, siger Torben Elsig-Pedersen.
Torben Elsig-Pedersen (R), byrådsmedlem og bestyrelsesmedlem i Billund Lufthavn2019 var der 3,7 millioner passagerer, og i 2040 er det realistisk, at det tal kommer op på syv millioner.
Håber på afklaring
Torben Elsig-Pedersen mener, det er oplagt, at der skal være en togforbindelse til lufthavnen, der er Danmarks næststørste.
- Det er også relativ bred opbakning til det i befolkningen. I den undersøgelse, som lufthavnen har fået lavet, har man spurgt, om folk synes, det er en god ide. Her svarer 60 procent, at de er positivt stemt. Kun syv procent er negativt stemt.
Uanset hvordan de igangværende forhandlinger ender, håber Torben Elsig-Pedersen, at beboerne langs de mulige linjeføringer snart får afklaring.
- Jeg tænker, det må være helt forfærdeligt at bo langs sådan en linjeføring. Folk bliver stavnsbundet og ved ikke, om de skal investere i deres bygninger eller landbrug. Jeg synes faktisk ikke, at man politisk kan være det bekendt, at man er så længe om at tage en beslutning, så det ville være rigtig godt at få taget en beslutning nu, siger han.