Annonce
Kolding

Uvant mange børn rammes af luftvejsinfektion: Kolding Sygehus undersøger 40 om dagen

På lige fod med andre børneafdelinger landet rundt oplever man i Kolding et uvant højt antal indlagte børn med RS-virus. Sygdommen er ganske normal blandt børn, men indlæggelserne er flere og tidligere end normalt. Arkivfoto: Søren Gylling
Luftvejsinfektionen RS-virus, der ofte rammer børn, har medført unormalt mange indlæggelse for årstiden på børneafdelingen på Kolding Sygehus. Endnu har man ikke udskudt operationer eller overflyttet indlagte, men man løber noget stærkere, medgiver ledende overlæge.

Kolding: Flere steder i landet har hospitalernes børneafdelinger travlt. Et uvant højt antal børn rammes af vejrtrækningsproblemer på grund af RS-virus, og hos Kolding Sygehus' børneafdeling har man også travlt.

Her har man det seneste stykke tid oplevet en utidig stigning i antallet af børn, der bliver indlagt med vejrtrækningsbesvær på grund af RS-virus, lyder det fra ledende overlæge på børneafdelingen, Thomas Houmann Petersen.

- Lige nu har vi ni børn indlagt med RS-virus ud af 22 på afdelingen. I weekenden havde vi endnu flere indlagte, og vi havde flere i CPAP (en maskine med en maske, barnet får over næsen, som med et lufttryk holder barnets luftveje åbne, red.), og der var afdelingen overfyldt. Det er den ikke i øjeblikket, siger Thomas Houmann Petersen.

Annonce

Og selvom RS-virus er en ganske almindeligt forekommende sygdom blandt især mindre børn, så er tidspunktet og omfanget ganske uvant.

- Det er meget atypisk, det vi oplever. Det er betydeligt flere, end det plejer at være, og det plejer at midt om vinteren, vi oplever det omfang af smittede, vi gør nu, siger overlægen.

Der er travlt - men plads nok

Ikke nok med, at man har flere indlagt med RS-virus end normalt for årstiden, så er der også flere børn til tjek end normalt. Hele 40 børn med vejrtrækningsbesvær undersøges dagligt på sygehusets børnemodtagelse.

Tre tegn forældre skal være opmærksom på ved RS-virus

1. RS-virus er ikke en almindelig forkølelse. Mange børn får almindelig forkølelse med hoste, og de sover dårligt. Men man skal først blive bekymret ved de små børn, hvis de bliver bekymrende sløve og slappe. 

2. Hvis man kan se, at barnet har betydeligt vejrtrækningsbesvær med hurtig og anstrengt vejrtrækning.

3. Hvis barnet ikke vil spise eller spiser mindre end 2/3-dele af, hvad de plejer at spise. 

Det er flere end i de travleste perioder, man normalt har, fortæller overlægen.

De indlagte børn er alt fra et par måneder og til halvandet år gamle. Afdelingen har dog særligt fokus på de helt små børn, som ofte er mest medtagne af virussen.

- Så vi har travlt, og vi ligger meget højere, end vi plejer i Kolding. Antallet af indlagte varierer, men i perioder har vi været over vores maksindlæggelse, siger Thomas Houmann Petersen.

- Det betyder selvfølgelig ikke, at der ikke er plads til børnene, for vi finder altid plads til dem, men vi løber dét stærkere. Hos nogle sygehuse har man udskudt operationer og overflyttet indlagte, men det har vi ikke været ude for endnu, siger han.

Annonce

Corona kan have skylden

RS-virus er ganske normal og velkendt blandt mindre børn, men sæsonen er skudt helt ved siden af i år, og hvorfor det er sket, har Thomas Houmann Petersen en plausibelt forklaring på.

- Jeg er ikke så meget i tvivl om, hvorfor det er så højt nu, siger han.

Forklaringen kan nemlig meget vel findes på den anden side af jorden. For Australien er sæsonmæssigt foran Danmark, og i løbet af den australske sommerperiode oplevede landet en stor stigning i antallet af indlagte børn med RS-virus - en virus de fleste børn i øvrigt normalt får.

-  Og det er helt sikkert på grund af Covid og hygiejneforholdsreglerne, afstandsholden og så videre. Så børn er simpelthen ikke blevet smittet med RS-virus sidste år, men det er kommet nu, hvor samfundet er åbnet op, siger overlægen.

Ser du en risiko for, at det her bliver endnu værre de kommende måneder, når den normale højsæson rammer?

- Det er svært at spå om. Man så i Australien, at det peakede ret kraftigt, men at det blev en ret kort sæson, men om det bliver på samme måde her er svært at spå om, siger Thomas Houmann Petersen.

- Men der er stadig plads til flere indlæggelser på afdelingen. Vi tager imod dem, der kommer, siger han.

Annonce
Kolding For abonnenter

Endelig færdigvaccineret og klar til charterferie uden børn: Det er første gang, jeg skal være væk fra dem i mere end to dage i træk

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Vejen For abonnenter

20-årige Mathilde var halvanden time fra at dø: Nu er hun tjener med en halv arm

Tyskland

Tyskland går til valg: De unge må vente på den store omvæltning

Tønder For abonnenter

Mere end hver tyvende borger i Tønder Kommune er dårlig betaler viser ny analyse

Aabenraa

Bil bragede ind i traktor: Promillen var over det tilladte

Vejen For abonnenter

Nadja vejede 186 kilo og fandt trøst i mad: - Folk så overhovedet ikke mig, de så bare min krop som et problem, der skulle ordnes

KIF Kolding

Der er masser at arbejde med: KIF Kolding skal i den grad have strammet op

Danmark

Dall: Pludselig er de socialdemokratiske ministre blevet meget bevidste om at tale om 'skatteydernes kroner'

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Danmark

Gigantisk donation: Lego Fonden giver en milliard kroner til covid-19-ramte børn

Haderslev For abonnenter

Mor og datter stiller op til valget som debutanter: - Vi er rå og nye

Team Esbjerg

Tidligere Team Esbjerg-målvogter er ikke i tvivl: De skal kunne vinde over Buducnost

Annonce