Annonce
Indland

Uvejr driller Løkke-vikaren Kristian Jensen på Bornholm

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Venstre havde lørdag sat næstformand Kristian Jensen til at holde partiets tale på hovedscenen ved Folkemødet.

Venstres næstformand, Kristian Jensen, kunne lørdag eftermiddag for en stund føle sig som formand, da han holdt Venstres partiledertale ved Folkemødet på Bornholm.

Men noget dramatisk blev han stoppet midt i sin tale på grund af et uvejr over Allinge.

Det fik arrangørerne til at stoppe talen på hovedscenen. Kristian Jensen kunne dog kort efter færdiggøre talen indenfor hos TV2 News.

Jensen afløste Lars Løkke Rasmussen, Venstres normale formand og fungerende statsminister. Han kunne ikke være i Allinge lørdag, da han deltager ved fejringen af 800-året for Dannebrog i København.

- I har hørt om "vikaren fra Helvede". Det var Karsten Hønge fra SF. I har hørt om "vikaren fra Himlen". Det var Isabelle Arendt fra Kristendemokraterne.

- Jeg må nøjes med at være vikaren fra Herning, siger Kristian Jensen.

- Men inderst inde er alle politikere bare vikarer. Vi er vikarer for jer - for folket. Og vi holder pladsen, indtil det bliver andres tur, tilføjer han.

Kristian Jensens tale har været ventet med en vis spænding, da diskussionen om, hvem der en dag skal afløse Løkke som Venstre-formand, er lidt af et ømt emne i partiet.

Selvsagt vil Kristian Jensen gerne være Venstres næste formand. Han er fungerende finansminister, har været udenrigsminister og skatteminister samt næstformand for Venstre i ti år. Så cv'et fejler intet.

Men det er ikke en naturlov, at det bliver Kristian Jensen, understregede Løkke så sent som i valgkampen.

Partifæller som Inger Støjberg og Jakob Ellemann-Jensen bliver også nævnt som mulige afløsere for Løkke i Venstre.

Men lørdag var det altså Kristian Jensen, der kunne træde op på hovedscenen ved Folkemødet og holde Venstres partiledertale. Den opgave er normalt kun partiernes frontfigur forundt.

Kristian Jensen roser både med- og modspillere. Han nævner blandt andre Poul Schlüter, Poul Nyrup Rasmussen, Anders Fogh Rasmussen, Løkke, Marianne Jelved og Helle Thorning-Schmidt i den sammenhæng for deres forskellige bidrag til det danske samfund.

- I Venstre er vi parate til at samarbejde med alle, siger han.

Kristian Jensen siger dog ikke et ord om den SV-regering, som Løkke gjorde til sin førsteprioritet under valgkampen.

Talen er uden store eller kontroversielle udmeldinger. Kun vejret skabte drama.

Næstformanden understreger, at Venstre vil tage arbejdshandskerne på.

- I de kommende år ser det ud til, at Venstre skal være i opposition. Men vi vil i givet fald være den bedste slags opposition, der findes.

- Vi vil være det, som de gamle englændere kaldte "hendes majestæts loyale opposition". Venstre vil råbe op, når tingene går i den forkerte retning. Når regeringen ikke tjener borgernes interesser, siger Kristian Jensen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Sørgelig sag fik det rette udfald

Sagen er helt igennem sørgelig. Men det kunne ikke være anderledes. Naturligvis måtte den danske stat ikke lade et lille barn gå til grunde i en lejr i Syrien, efter såvel barnets somalisk-danske mor som faren tilsyneladende er blevet dræbt. Derfor er den 11 måneder gamle dreng nu blevet hentet til Danmark, hvor han forhåbentlig får en god fremtid sammen med sine slægtninge. Både drengens mor og far har haft tilknytning til Islamisk Stat. Sagen er den bedst tænkelige illustration af det idioti, disse fanatikere er besat af. Deltagelse i terror er i sig selv utilgivelig. Men det er komplet ubegribeligt, at forældre også er parate til at ofre deres eget barn for en tåbelig sag. Netop dette er jo konsekvensen af at medbringe børn eller sætte dem i verden i det helvede, Islamisk Stat lykkeligvis kun for en kort periode kunne etablere i Mellemøsten. Vi skal i sådanne sager være humane, men med kraftige forbehold. For den danske stat er der uanset farven på de pågældendes pas ingen grund til at gøre sig synderlige anstrengelser for at hente andre IS-terrorister til landet. Det gælder også for de pågældendes børn, med mindre ganske særlige forhold gør sig gældende. Det var tilfældet for den lille dreng samt i en tidligere sag, hvor en hårdt kvæstet 13-årig dreng i juni blev evakueret fra en interneringslejr. Alternativet havde formentlig i begge tilfælde været børnenes død. Det må vi ikke medvirke til. Dansk Folkeparti lufter mistanken om, at det reelt ikke er muligt at kontrollere, hvorvidt den lille drengs forældre faktisk er afgået ved døden. I lyset af de kaotiske forhold i Syrien er denne skepsis begrundet. Men skulle for eksempel moren senere vise sig at være i live, bør det på ingen måde berettige hende til en fribillet retur til Danmark. Flere medier har bragt historier om tidligere IS-terrorister, der angiveligt bittert har fortrudt og nu vil retur til Danmark. Til dem er beskeden: Alle valg i livet har konsekvenser, og I er ikke velkomne.

Annonce