Annonce
Haderslev

Våbenstilstanden markeret i Gram med 11 slag

Fred er ikke en given ting - det skal vi huske, sagde Johannes Gjesing blandt andet i sin tale. Foto: Johannes Gjesing
11.11.1918 ringede graveren i Gram 11 bedeslag i stedet for de sædavanlige ni. De 11 bedeslag lød igen mandag i Gram.

Gram: Elleve bedeslag i stedet for ni.

Sådan har Gram markeret afslutningen på første verdenskrig i 101 år.

Det fortæller sognepræst i Gram Johannes Gjesing.

Den 11. november 1918 kl. 11 underskrev de allerede magter og Tyskland en våbenstilstand i en togvogn i Compiègne-skoven i Frankrig. Våbenstilstanden betød, at 1. verdenskrig reelt var forbi. Freden betød desuden, at Sønderjylland sidenhen blev forenet med Danmark, hvad det ikke havde været siden nederlaget i 1864.

Da rygtet om stilstanden kom til Gram, ringede graveren med kirkeklokken og slog 11 bedeslag i stedet for normalt 9. Den tyske administration har næppe bemærket denne uregelmæssighed. Men de danske i sognet vidste, at det var et hemmeligt signal. Noget nyt var sket – freden var på vej!

Første verdenskrig var en grusom krig. Mange dansksindede i Sønderjylland blev tvunget i krig for Tyskland, og mange vendte ikke hjem igen men døde i Frankrig, Rusland og andre steder. De, der vendte hjem, besluttede, at de ville mindes deres døde kammerater.

Hvert år mødtes de ved kirken kl. 11 og slog 11. bedeslag, ligesom graveren gjorde – en ringeskik, der kun kendes i Gram. Selvom de hjemvendte for længst er døde, lever skikken stadig videre. Omkring 50 mennesker var mødt op i mindelunden, hvor navnene på de døde står opremset på soklen, deriblandt Bent Krab Simonsen. Han kunne fortælle om mange af de personer, der står på soklen, og hvordan de er i familie med ham.

Menighedsrådsformanden lagde en krans, der blev sunget og bedt en fadervor – og de 11 bedeslag lød.

Johannes Gjesing glæder sig over, at så mange støtter op om markeringen.

- Fred er ikke noget, der bare er her. Fred har vi fået givet af tidligere generationer, og freden skal vi værne om. Dem skylder vi tak!

Til næste år er det 100-året for genforeningen, der vil blive markeret mange steder.

Annonce
Flere var mødt op i Gram for at være med til at markere dagen. Foto: Johannes Gjesing
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Billund

25-års jubilæum: Stern Johansen

Kolding

Næsten dobbelt så mange uheld på motorvejen ved Kolding: Der er ikke plads til flere biler

Esbjerg

Partifæller i sammenstød over balloner: Nogle er mere forbudte end andre

Annonce