Annonce
Aabenraa

Vækstformand: Landsbysamfundene pibler af liv

Ifølge Philip Tietje er politikerne bevidst om, at de har lagt mange penge i Aabenraa. Nu er turen kommet til centerbyerne og landsbyerne. Foto: Jacob Schultz

Byrådspolitiker Philip Tietje (V) er fuld af benovelse over de små lokalsamfunds engagement og lyst til udvikling. Han er ikke et sekund i tvivl om, at Aabenraa Kommune også i fremtiden vil have levende landsbyer.

Hvis man spørger byrådspolitiker Philip Tietje (V), formand for kommunens vækstudvalg for land og by, ser det overordentligt positivt ud for de små landsbysamfund i Aabenraa Kommune anno 2018.

Felsted er for nyligt blevet kåret til Årets Landsby. Men der sker positive ting overalt i kommunen, mener han.

- Jeg synes, det pibler af liv derude. Jeg har haft fornøjelsen af at arbejde målrettet med området gennem fire år i det tidligere vækstudvalg i tæt dialog med landsbyrådet, og jeg må bare sige, at der findes rigtig mange ildsjæle derude, der løfter mange opgaver. Det har vi stor gavn af som kommune, og det er en fornøjelse at se deres engagement, siger Philip Tietje.

Som eksempel nævner han Ravsted, som selv har overtaget pasningen af byens grønne områder, og så støtter kommunen med udstyr. I Bolderslev har de lagt utallige frivillige timer i en ny toiletbygning ved Markedsskoven. Ude på landet har de generelt en beundringsværdig tilgang til det at være frivillig, roser Philip Tietje.

- Det er på et helt andet niveau end det, man møder i hovedbyen Aabenraa. Når de beslutter sig for noget, så sker der noget. Der er ikke langt fra tanke til handling, og de er vant til at klare sig selv, siger han.

Penge til områdefornyelse

Det konstruktive arbejde vil politikerne gerne understøtte.

- Eksempelvis har vi en materialepulje, som de kan søge til lokale projekter, og så skal vi have ansat en ny landdistriktscoach, som skal fungere som indgang for de frivillige. Vedkommende skal tage dem i hånden, så de ikke oplever at blive jaget fra forvaltning til forvaltning, siger Philip Tietje og nævner også de enkelte byers undersider på kommunens hjemmeside som en mulighed for markedsføring.

Men udvikling er ikke gratis.

- Vi er meget opmærksom på de store investeringer, vi har lavet i Aabenraa. Nu er det centerbyernes tur til også at få del i anlægspengene og de investeringer, der skal foretages i fremtiden, siger Philip Tietje.

Flere byer har allerede fået lavet udviklingsplaner - siden er de blevet omdøbt til udviklingsperspektiver - med hjælp fra Aabenraa Kommune og eksterne konsulenter. I 2021 er der eksempelvis afsat 28 millioner kroner i puljer til udvikling af Bylderup-Bov, Rødekro og Kliplev.

- Inden vi er færdige, har vi brugt omkring 50 millioner kroner til områdefornyelse uden for Aabenraa by. Felsted og Løjt er godt i gang, Tinglev, Bolderslev og Bylderup-Bov står også på listen sammen med Kliplev. Der er afsat penge til formålet, så vi viser, det ikke bare er tom snak, siger Philip Tietje.

Men det betyder ikke, at man på nogen måde er færdig.

- Rom blev ikke bygget på én dag, og man skal huske, at vi er Danmarks niende største kommune med rigtig mange landsbysamfund i forskellige størrelser. Vi prøver at komme hele vejen rundt, og det er ambitionen, at alle har fået noget at arbejde med over en årrække, siger Philip Tietje.

Annonce

Landsbyerne vil overleve

Hvis der sidder landsbysamfund derude, der føler sig overset, er hans råd, at de tager kontakt til kommunen.

- Man skal ikke regne med, at kommunen kommer og serverer det hele på et sølvfad. Vi belønner langt hen ad vejen eget initiativ, og hvis et lokalråd kan præsentere et projekt, der er bred opbakning til i byen, så er det altså nemmere at være politiker, siger Philip Tietje.

Han tror på fortsat udvikling i de små landsbysamfund.

- Mange af dem har god mulighed for at udvikle sig og fastholde indbyggertallene, også selvom statistikkerne peger den modsatte vej. Jeg tror på, at vi også i fremtiden har levende landsbyer. Men det er klart, at det er de byer, der har et godt foreningsliv, og som kan tilbyde fællesskab og sammenhold, der overlever. Dem ser jeg mange af i Aabenraa Kommune, så jeg ser lyst på det, siger Philip Tietje.

Annonce
Aabenraa For abonnenter

Nu kan Susanne kalde sig politiker: Erhvervskvinden skal lære at være tålmodig

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Forventer kæmpe efterspørgsel: Stender Gruppen på vej med yderligere 220 boliger

Erhverv For abonnenter

For varm laks og for gammel røget makrel gav en sur smiley og bøder på i alt 30.000 kroner: - Vi har strammet op

Aabenraa

Efter fund af skader på de 466 nye popler: Planerne for poppelalleen må udskydes

Kultur

Det bliver Suspekt: Kløften er klar med fire nye navne

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Tønder For abonnenter

Gunner har bøvlet med kommunen i over fire år: Nu er stengærde alligevel ikke til fare for trafikken

Aabenraa

Se billederne: Efterfølgeren af Hvidstengruppen havde gallapremiere i Aabenraa

Kolding

Voldsomme billeder: Op mod 30 brandfolk kæmpede med stor gårdbrand

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Sønderborg For abonnenter

Efter møgår: Pressesky modekoncern tjener igen styrtende med penge

Varde For abonnenter

12-årig datter til sin mor: Hvis far stiller op som borgmester igen, flytter jeg hjemmefra

Esbjerg

Stormløb mod berømt mange-millionærs hus: 400 troppede op

Annonce