Annonce
Tønder

Vækstråds-ballade rammer Tønder på renomméet

Dansk Industris erhvervsklima-undersøgelse 2019 er ikke feterende læsning for Tønder Kommune, der er dumpet 10 trin ned af ranglisten. Tønders borgmester Henrik Frandsen nævner forårets ballade om Vækstrådet som en af årsagerne. Foto: Claus Thorsted
Med en placering som nummer 64 i Dansk Industris årlige undersøgelse af de danske kommuners erhvervsvenlighed, rykker Tønder Kommune 10 pladser tilbage i forhold til undersøgelsen fra 2018. Borgmesteren peger på forårets problemer med erhvervsrådet som hovedårsag.

TØNDER: I juni var der glæde på Tønder Rådhus. Resultatet af Dansk Byggeris nyeste undersøgelse om erhvervsvenlighed viste, at Tønder Kommune for første gang var rykket op i top 10 blandt landets 98 kommuner.

Mandag offentliggjorde Dansk Industri en tilsvarende undersøgelse, og her var resultatet et helt andet. Med en placering som nummer 64 dumpede Tønder hvad angår erhvervsvenlighed hele 10 pladser tilbage i forhold til 2018.

- Dansk Industris måling tegner et øjebliksbillede af, hvordan en del af virksomhederne ser på den kommunale service, og som en temperaturmåler er den et godt redskab, siger Tønders borgmester, Henrik Frandsen (V), i en udsendt pressemeddelelse og tilføjer, at det kan være svært at gennemskue, hvorfor kommunen i nogle kategorier er gået op og i andre ned.

I Tønder Kommune har 22 procent af de private virksomheder deltaget i undersøgelsen, der blandt andet omfatter kategorier som infrastruktur, arbejdskraft, sagsbehandling og fysiske rammer.

I undersøgelsen går Tønder frem i forhold til både infrastruktur og fysiske rammer, men styrtdykker i kategorien "arbejdskraft" fra en placering som nummer 39 til 93. Tønder ligger også lavt i kategorien "kommunens image", hvor det i år blev til en 87. plads.

- Det kan være lidt svært at gennemskue, hvad det lige er, der har givet fremgang det ene sted og tilbagegang det andet. Men derfor vil vi naturligvis stadigvæk kigge undersøgelsen godt igennem, drøfte den med vores dygtige erhvervsliv og sammen se på, om der er behov for justeringer nogle steder, siger Henrik Frandsen.

Annonce
Når vi rykker op i danske kommuners top 10 i den ene undersøgelse og går 10 pladser tilbage til nummer 64 i den anden, så er det lidt svært at gennemskue, hvad det 100 procent faktuelle og reelle billede er.

Henrik Frandsen, borgmester, Tønder Kommune

Svært at gennemskue

Han minder samtidig om førnævnte undersøgelse fra Dansk Byggeri, der altså placerede Tønder på en samlet 9. plads over landets mest erhvervsvenlige kommuner.

- Vi skal tage den type undersøgelser, som Dansk Industri og Dansk Byggeri laver, alvorligt - men samtidig også tage dem med et gran salt. Når vi rykker op i danske kommuners top 10 i den ene undersøgelse og går 10 pladser tilbage til nummer 64 i den anden, så er det lidt svært at gennemskue, hvad det 100 procent faktuelle og reelle billede er, siger Tønders borgmester.

Der er dog for borgmesteren ingen tvivl om, at der også har været en faktor, der har spillet ind i negativ retning i det samlede resultat af årets DI-undersøgelse.

- Den til tider meget højlydte debat og uenighed, der var omkring Vækstråd Tønder, har ikke gjort noget godt for Tønders placering, fastslår Henrik Frandsen.

- Dansk Industris spørgeskema er sendt ud, da debatten om vækstrådet kørte på sit højeste. De mange hårde ord, der blev brugt om Tønder Kommune, har bidraget til at skabe usikkerhed om kommunens rolle. Det har efter min mening bestemt ikke skubbet Tønder Kommunes placering i en positiv retning - og det, synes jeg, er ærgerligt, vurderer Henrik Frandsen.

Borgmesteren opfordrer i den udsendte pressemeddelelse til, at alle i kommunen nu vil stå sammen og se fremad, og så håber han på, at Tønder til næste år vil tage et spring i den rigtige retning på Dansk Industris rangliste.

- Vi har i Tønder Kommune en opgave, som jeg er overbevist om, at vi kan løse sammen. For vi vil jo alle det samme - nemlig flytte Tønder Kommune i en positiv retning, fastslår Henrik Frandsen.

Undersøgelsen

  • Dansk Industris undersøgelse, Lokalt Erhvervsklima 2019, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsklima. Det er 10. år i træk, at DI laver undersøgelsen.
  • 7.332 virksomheder inden for DI’s brancher, blandt andre produktion, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service, har svaret på undersøgelsen. Besvarelserne repræsenterer omkring 370.000 arbejdspladser, hvilket svarer til mere end 20 procent af den private beskæftigelse.
  • Virksomhedsledernes bedømmelser vejer 2/3 af undersøgelsens resultat, mens den sidste tredjedel afgøres af statistiske faktorer som skat, grundskyldspromille, privat beskæftigelse, antal nystartede virksomheder og erhvervsfrekvens med videre.
  • 93 ud af landets 98 kommuner er blevet bedømt. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da der ikke kan indhentes en tilstrækkelig mængde svar.
  • Kilde: Dansk Industri
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce