Annonce
Trekantområdet

Værested delte morgenmadsposer ud: Rusmiddelcentret har ikke oplevet coronatilfælde

Leder af Fredericia Rusmiddelcenter Trine Ndzoboyi fortæller, at de borgere, som rusmiddelcentret har kontakt med, har klaret sig overraskende godt gennem coronanedlukningen. Arkivfoto: Peter Friis Autzen
Rusmiddelcentret har ikke oplevet coronatilfælde, fortæller leder af Fredericia Rusmiddelcenter. Der kom ikke det store rykind som forventet. Glæde over åbning af væresteder.
Annonce

Fredericia: For de udsatte i Fredericia og dem, der er i behandling for forskellige former for misbrug eller er tidligere misbrugere, ramte coronakrisen også hårdt. Væresteder blev lukket, der kom restriktioner på, hvordan medicin og behandling kunne foretages, og adgangen til rusmiddelcentrets personale blev enten virtuelt eller på gåture.

Nu er nedlukningen i det store hele slut, og der kan gøres status på, hvordan rusmiddelcentrets borgere er kommet igennem.

- Det er gået forbavsende godt i forhold til, hvad vi kunne have frygtet. De fleste har tacklet det rigtig fint. Nogle synes, det har været fint med den distance, andre synes vi som personale har været mere tilgængelige blandt andet i telefon, og andre igen har savnet at kunne dumpe ind og sige hej, fortæller leder af Fredericia Rusmiddelcenter Trine Ndzoboyi og fortsætter:

- Generelt har de udvist ret meget samfundssind og været opmærksomme og passet på hinanden. Det er forbavsende at se, hvor mange der har kunnet se ud over deres egen næsetip i en situation, hvor de ofte i forvejen er pressede på andre fronter, forklarer hun.

Ligesom andre væresteder måtte Havnecafen i Vendersgade - der er for aktive misbrugere - også holde lukket i en længere periode i foråret. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

En af de store udfordringer under nedlukningen var, at værestederne måtte lukke. På værestedet for aktive misbrugere i Vendersgade var der tidligere fælles morgenmad. Det kunne selvsagt ikke lade gøre under coronanedlukningen.

- Vi uddelte morgenmadsposer, nu vi ikke kunne samles til morgenmad. Det har mange været rigtig glade for. Efterhånden som vi har kunnet åbne, har nogen siddet i caféen og spist morgenmaden, mens andre har fortsat med at tage maden med hjem. Når vi i personalet kommer tilbage fra ferie, skal vi evaluere hele den her periode. Vi går ikke bare tilbage til at gøre det på den gamle måde per automatik, men vil tage det med, som har fungeret godt, fortæller Trine Ndzoboyi.

Annonce

Støvsuget for benzodiazepiner

Ingen af de udsatte eller personalet har på noget tidspunkt været konstateret smittet med coronavirus. Men mange har isoleret sig selv og eksempelvis enten ikke turdet møde op på sygehuset eller i psykiatrien til aftaler, fordi de var bange for at blive smittet, eller er bare ikke kommet af sted. Det har givet et efterslæb, som der nu er ved at blive rettet op på.


Vi har ikke haft et rykind. Der var en overgang, at afhængige af benzodiazepiner pludselig dukkede op, fordi byen var støvsuget for benzodiazepiner, og stoffet giver ret voldsomme abstinenser. Der har været en håndfuld, som vi har hjulpet.

Trine Ndzoboyi


I en artikel 30. marts udtalte Trine Ndzoboyi, at man forventede en tsunami af henvendelser til rusmiddelcentret, fordi folk ville være pressede af nedlukning og højere priser på stoffer.

- Vi har ikke haft et rykind. Der var en overgang, at afhængige af benzodiazepiner pludselig dukkede op, fordi byen var støvsuget for benzodiazepiner, og stoffet giver ret voldsomme abstinenser. Der har været en håndfuld, som vi har hjulpet, fortæller hun.

Ifølge Trine Ndzoboyi var Sundhedsstyrelsen opmærksom på problemet, som ikke kun foregik i Fredericia, og havde udsendt retningslinjer for, hvordan der kunne hjælpes. Det er blandt andet ved nedtrapningsmedicin i en kort periode, som hjælper mod de værste abstinenser, som blandt andet kan være muskelkramper, vejrtrækningsbesvær og i værste fald organsvigt.

Annonce

Ingen ture i bus endnu

Nu er glæden over, at værestederne er åbne igen, stor. Men ture ud i det blå i bus er fortsat ikke muligt.

- Nogle synes, det er træls, vi ikke kan komme på ture, men så har vi gået på stranden og har grillet en pølse i stedet, fortæller hun.

Fredericia Rusmiddelcenter har kontakt med 320 tidligere eller nuværende misbrugere og har knap 130 indskrevet til behandling af stofmisbrug. Det har ligget stabilt under coronanedlukningen i foråret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

Risikerer fængsel: Tysk familiefar tog på McDonalds, selv om han vidste, han var smittet

Trekantområdet

Dagens coronatal for Fredericia er klar: Vigtigt parameter falder fortsat - men flere er konstateret smittet

Annonce