Annonce
Nordtyskland

Værft går rettens vej efter at have mistet milliardordre på krigsskib

De nye fregatter bliver den tyske flådes største fartøjer. Grafik: Bundeswehr.

KIEL: Værftet German Naval Yards i Kiel vil gå rettens vej, fordi ordren på at bygge den nye MKS 180 fregat til den tyske marine efter en licitation er gået til et hollandsk ledet konsortium.

- Efter grundig overvejelse har vi besluttet at klage over udfaldet af licitationen. Vi nærer betydelig tvivl, om beslutningen er retmæssig og vil tage eller juridiske muligheder i anvendelse, forklarede en talsmand for værftet mandag.

Hermed benytter værftet i Kiel sig af den ret til at klage over afgørelsen, som også indgår i loven om licitationer.

MKS 180 er et fleksibelt fartøj, der med få ændringer kan bruges til vidt forskellige opgaver. Der er budgetteret med en samlet udgift på 5,27 milliarder euro til at bygge i alt fire skibe af denne type.

Forbundsregeringens beslutningen om at lade ordren gå til et hollandsk-ledet konsortium har også vakt vrede hos regeringen i Kiel. Ministerpræsident Daniel Günther har tidligere kritiseret afgørelsen og kaldt den såvel uigennemtænkt som unødvendig. Efter hans mening er netop byggeri af krigsskibe en strategisk opgave, der er undtaget fra reglerne om, at projektet skal sendes i EU-licitation.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce